Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

@ireo

O Paaanie. Kiedy w Niemczech ukazalo sie piersze wydanie "Die Vorlaeufer...",  to Bierut pieluchy obrabial. 😉

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, piku napisał(-a):

@ireo

O Paaanie. Kiedy w Niemczech ukazalo sie piersze wydanie "Die Vorlaeufer...",  to Bierut pieluchy obrabial. 😉

A ostatnie? 
Rzecz w tym, że Kautsky’ego i innych „klasyków” od dawna się nie wydaje. Gdyby takie rzeczy wydawano, to by się wydało. Znaczy, wyszłoby na jaw, jak słabe intelektualnie są podstawy „myśli lewicowej”, w tym obecnych jej wersji i interpretacji. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ireo 

Mnie mocno zaskoczyło, że ktoś współcześnie czyta Kautskye'ego. Ale to dobrze. Ja go bardziej kojarzę przede wszystkim z debat socjaldemokracji niemieckiej przełomu XIX i XX w. - Bernstein, Kautsky, Mehring, Róża itd. 

A wracając do klasyków marksizmu i leninizmu piszących o starożytności (choć dzieło Kautsky'ego traktuje głównie o średniowieczu), to pamiętam jak zrazili mnie do starożytnego Rzymu. Jak byłem nastolatkiem fascynowała mnie ta epoka i dzielnie wypożyczyłem z biblioteki "Historię starożytnego Rzymu" Maszkina (wydaną pod koniec lat 40-tych). Przez książkę przebrnąłem, ale szlag mnie trafiał, bo jedna trzecia to były cytaty z klasyków - Marksa, Lenina itd. 

Jeśli chodzi o nowe książki, to kuszą mnie dwie pozycje, na które się skuszę. 

1. Christopher Clark, Lunatycy. Jak Europa poszła na wojnę w roku 1914 - dobrze oceniana (znajomy też polecał), a bardzo mnie interesuje ten okres (człowiek wychowany na Tuchman). 

2. Paul Kennedy, Narodziny i upadek mocarstw - na studiach chciałem sobie kupić pierwsze wydanie, ale za bardzo nie miałem kasy. Niedawno ukazało się drugie wydanie (Prześwity), więc w końcu nabędę do swojej biblioteki. 

Edytowane przez piku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi