Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Greex13

Proszę o pomoc w wycenie zegarka marki Ebel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Greex13

Witam serdecznie,

Mam mały problem, otóż chciałbym sprzedać swój zegarek. U jubilera powiedziano mi, że mogę sprzedać tylko samo złoto na wagę. Wydaje mi się jednak, że ten zegarek może mieć większą wartość, szczególnie dla kolekcjonerów. Bardzo bym prosił, aby ktoś powiedział mi coś więcej na temat tego zegarka. Czy faktycznie jest możliwość sprzedania go u kolekcjonerów lub innych osób jako zegarek " w całości " czy jednak zostaje tylko opcja samego złota u jubilera?

Jest to zegarek marki Ebel, złoto 18K, próba 750, z tyłu ma numer 877 B 311 ( nie wiem czy to istotne, aż tak nie znam się na tym :) )

dsc00714qs5.th.jpg

dsc00715ty2.th.jpg

dsc00716vw0.th.jpg

dsc00717uz7.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U jubilera powiedziano mi, że mogę sprzedać tylko samo złoto na wagę.

A czemu zasięgasz wiadomości o zegarku u jubilera, a nie u zegarmistrza?

Czy faktycznie jest możliwość sprzedania go u kolekcjonerów lub innych osób jako zegarek " w całości " czy jednak zostaje tylko opcja samego złota u jubilera?

Twój sposób przedstawienia zegarka nie daje nam w zasadzie możliwości odpowiedzieć na to pytanie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Greex13

W takim razie jak powinienem przedstawić zegarek, żeby można było coś o nim powiedzieć? Nie mam pojęcia, co jest istotne przy ocenianiu, dlatego proszę o wyjaśnienie, postaram się zrobić co w mojej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mam pojęcia,

Wystarczy rozejrzeć sie po forum...

co jest istotne przy ocenianiu

Stan techniczny - czy jest na chodzie , czy może wyciągnięty z pożaru, :-D , wszelkie ewentualne uszkodzenia i jak ma coś zepsute to co, co ma w środku i w jakim stanie (najlepiej zdjęcie) itp. dane.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Greex13

Jeśli chodzi o stan techniczny to zegarek nie był wyciągnięty z pożaru, z rzeki czy spod kół ciężarówki ;-P Dostałem go w prezencie od starszej osoby z zagranicy, która kolekcjonowała zegarki. Jest on w 100 % sprawny, sam go używałem jakiś czas i chodzi bez zarzutów. Wizualnie nie posiada żadnych uszkodzeń, minimalne ślady użytkowania na tej osłonce pod spodem ( co zakrywa całe wnętrze z mechanizmem, nie wiem jak ona się fachowo nazywa ;-) ) widać kilka rysek. Mechanizm też musi być sprawny, skoro wskazówki wciąż pracują :-D W środku wydaje się być również zadbany, przynajmniej na moje oko (dołączam zdjęcia). Jeśli zaś chodzi o dane, to już większość podałem. Na tej osłonce ( co zakrywa środek ) od środka jest kółeczko a w nim "CHI" obok jest prostokąt z "750" w środku i jeszcze obok tego, w tym samym rzędzie, jakby takie godło z małym drzewkiem ( przynajmniej na drzewo mi to wygląda :-) ). Pod tymi trzema znaczkami jest " 877 B 139 ". Jeszcze w środku na mechanizmach jest napisane " SEVEN 7 JEWELS UNADJUSTED " obok zaś jest napis " SWISS V8 " i strzałeczka od tego do takiego małego punkciku pod spodem. Więcej danych nie widać, resztę umieściłem w pierwszym poście. Ehh, mam nadzieję, że to coś pomoże ;-)

post-0-0-53273600-1330819520.jpg

dsc00725bk5.th.jpg

dsc00726ud1.th.jpg

I przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale w chwili obecnej nie mam lepszego sprzętu, jak to się zmieni to dodam lepsze zdjęcia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[

dodam lepsze zdjęcia :-)

Nie potrzeba, teraz jest OK, a nawet za dokładnie. ;-)

Nie jestem znawcą zegarków kwarcowych, więc nie mam pewności czy to oryginał i nie wycenie Tobie dokładnie twego zegarka. Nie znalazłem tez w necie nic ciekawego na jego temat. Jednak jak jest noszony, ale sprawny i w bardzo dobrym stanie, to na pewno jest więcej wart niż złoty złom. Kwarce marki Ebel nie nalezą do zegarków tanich, bo najczęściej maja właśnie dodatkowo wartość jubilerską.

Rozejrzyj się po internetowych aukcjach, może znajdziesz coś ciekawego, ja przejrzałem tak po łebkach. A jak chcesz go sprzedać, to wstaw porostu na aukcję z ceną minimalną trochę większą jak wartość złota, a wtedy licytacja wykaże ile za niego ludzie chcą zapłacić.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Greex13

Dobrze wiedzieć :) Dziękuję zatem bardzo za poświęconą uwagę. Byłby może Pan wstanie powiedzieć mi jeszcze ile wogóle mogę się spodziewać za ten zegarek. Czy jest to kwota rzędu do 1000 zł, do 2-3 tys. czy może więcej ( a może jednak mniej :-P ). Chociaż tak mniej więcej, żebym wiedział, czego się ewentualnie spodziewać i czy jest wogóle sens się w to bawić ( bo jeśli to mają być psie pieniądze, to lepiej chyba zostawić go dla siebie ;-) ). Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-10448-0-07799200-1330819558.jpg

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile wogóle mogę się spodziewać za ten zegarek.

Nie wiem ile waży ten zegarek, ale tak mocno na oko to myślę że ponad 3000,- zł.

Zbyszke dał Tobie bardzo cenna wskazówkę. Obserwuj aukcje, może coś podobnego ktoś wstawi.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.