Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość xero

zmiana daty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość xero

Witam serdecznie.

Niedawno sprawiłem sobie Certinę DS-1 (w dużej części pod wpływem opinii znalezionych tutaj) i zauważyłem taką rzecz:

kiedy przesuwam wskazówki nastawiając zegarek, data zmienia się na ok. pięć minut przed dwunastą. Czy to normalne? Czy powinienem to zgłosić jako wadę zegarka?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem fachmajstrem z bogatą wiedzą zegarmistrzowska... ale według mnie wszystko git z Twoim zegareczkiem :-)

też mam kilka zegarków z datownikiem i data w nich nie zmienia się o punkt 24:00 (mam Poljota który zmienia o 23:45 datę), a np. dni tygodnia jako że są w 2 językach, to dopiero około 3:00 nad ranem zmienia się na prawidłowy...

...także wg. mnie wszystko ok, ale jeszcze w tym dziale z pewnością ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie i ewentualnie wyprowadzi mnie z błędu... :-)

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Twoją Certiną jest wszystko OK.To normalne zjawisko, że data "przestawia się" kilka min. przed lub po północy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też dziwi, że data się nie przestawia równo o północy tylko jak Bóg da.

I to bez względu na firmę.

Tymbardziej, że można to wyregulować.

Jednak zegarki produkowane seryjnie tak już mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tymbardziej, że można to wyregulować.

Lekki kłopot w tym, że przy tym przełożeniu wystarczy cokolwiek - pyłek czy zgęstnienie smaru - żeby posłać całą regulację o 10 minut w dowolna stronę. Dawno temu Ojciec męczył mnie żebym "coś zrobił" z datownikiem w Tissocie (tzw. błyskawicznym). Ta zołza po regulacji przerzucała datę idealnie co najwyżej dwa miesiące. Potem robiła sobie 5 do 10 minut różnicy :smile:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xero
Z Twoją Certiną jest wszystko OK.To normalne zjawisko, że data "przestawia się" kilka min. przed lub po północy.

Uff, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Intuinycjnie też czułem, że nie ma co wydziwiać, ale Wasze odpowiedzi mnie tym bardziej uspokoiły. Zresztą, co to jest 5 min wobec wieczności :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.