Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Malgos

renowacja i naprawa zegara GB

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Malgos

Witam,

mam stary zegar Gustaw Becker. Nie wiem z którego roku, w ogóle niewiele o nim wiem, bo był on własnością dziadków, a ich już nie mogę zapytać. Zegar nie działa od ok. 10 lat. Dziadek próbował go samodzielnie "zmusić do chodzenia", ale na dobre zegaromi to chyba nie wyszło. Dodatkowo skrzynia jest dość mocno nadgryziona zębem czasu i korników.

Chciałabym go oddać do naprawy i kompleksowej renowacji (m.in. wytępienie zadomiowionych w nim korników i uzupełnienie wydrążonych rowków, odnawianie tarczy). Ponieważ zegar ma dla mnie ogromną wartość semtymentalną, a do tego nie znoszę byle jakiej roboty, poszukuję jakiegoś sprawdzonego zakładu, gdzie zegar zostanie bardzo precyzyjnie odrestaurowany i przywrócony do życia. Bardzo proszę o namiary na dobrych fachowców w Warszawie, ew. okolicach.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,

Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adresów warszawskich nie znam, ale gdybyś zamieściła zdjęcia skrzyni i wyjętego zeń mechanizmu zapewne mogłabyś sie dowiedzieć co masz i mniej więcej co Cię czeka....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgos

Forum się chyba przytyka, więc do zdjęć wysyłam linka:

http://picasaweb.google.com/nikt11/Zegar

Nie wyjmowałam mechanizmu, bo nie wiem jak, no i boję się do zepsuć tak nieodwracalnie.

Pozdrawiam,

Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata 20-te. Koszt pełnej renowacji uzasadniają zaiste tylko względy sentymentalne - dorównają bowiem cenie (jeszcze) sprawnego zegara w dobrej skrzyni (poszukaj np. na Allegro...). Czyli tak - za werk ca 300 - 400 - chyba że wszystko tam się "skasowało" (tarczy bym nie ruszał...), skrzynia - zwykle nie robi tego zegarmistrz a konserwator mebli - niewiele mniej.

Jak już pisałem - warszawskich zegarmistrzów "zegarowych" nie znam po osobistym wglądzie w wyniki ich pracy, najczęściej spotykałam się z dobrymi opiniami nt. pana Marka Bina.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sentymenty kosztują ....

-renowacja może być dosyć kosztowna: skrzynki min. 200zł, mechanizmu: remont, czyszczenie min. 200zł; tarczy: trzeba poszukać - przeprowadzają takie renowacje, chyba że się poszuka na allegro takiej samej tarczy starej...

Wyciągnięcie mechanizmu z Pani zegara i wstawienie do innej szafki spowoduje, że nie będzie to Oryginał - patrz - sentymenty...

I koło się zamyka...

Pozdrawiam serdecznie

bogdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Malgos

Witam,

dziękuję serdecznie za pomoc.

Sentymenty, wiem, niestety kosztują, ale z drugiej strony widze to tak: po co mam go reperować i wydawać jakiekolwiek pieniądze, kiedy to już nie będzie ten sam zegar? Mogłabym go komuś oddać lub sprzedać za grosze. Dopóki jest on maskymalnie oryginalny, jest dla mnie bezcenny. Jak mu wymienię skrzynię, to może być ona autentycznie piękna i niepodzuirawiona przez korniki, ale to nie będzie to, na co patrzyli moi dziadkowie. I to na tym zależy mi najbardziej. A że nie będzie wyglądał jak nowy? To chyba jeszcze lepiej:)

Dzwoniłam w kilka miejsc i przynajmniej szacunkowo, koszt niestety chyba będzie nawet wyższy.

Jak będzie już po wszystkim to zamieszczę zdjęcia odnowionego zegara.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Małgorzata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.