Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WSR

Chronograph - zna ktoś ta firmę

Rekomendowane odpowiedzi

Do rozpoznania mechanizmu powinna wystarczyć :grin:

Werk Venus kaliber 170.

PS.

A zegarmistrz koniecznie musi nowe okulary... :lol:

Dziękuje jeszcze raz.

Przekopałem się przez forum, ale niewiele znalazłem informacji które by mnie interesowały o werku Venus 170.

Czy ktoś może mi napisać czy jest to dobry werk i jak on sie ma do innych werków robionych w tamtych czasach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przekopałem się przez forum, ale niewiele znalazłem informacji które by mnie interesowały o werku Venus 170.

Czy ktoś może mi napisać czy jest to dobry werk i jak on sie ma do innych werków robionych w tamtych czasach?

Firma Venus robiła werki chronografów, mniej więcej tej samej klasy co Landeron. Więc to co znajdziesz na forum o Landeronie to możesz śmiało odnieść do tego Twojego Venus 170. W skrócie - to są dobre werki chronografów, klasyfikowane trochę niżej niż Valjoux, a stosowane były przez wiele firm szwajcarskich, w tym bardzo dobrych.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W skrócie - to są dobre werki chronografów, klasyfikowane trochę niżej niż Valjoux, a stosowane były przez wiele firm szwajcarskich, w tym bardzo dobrych.

Nic dodać, nic ująć.

Mam wrażenie, że niskie notowania kalibru 170 wzięły się wyłącznie z głośnej pracy naciągu i niekiedy mało stabilnego położenia koronki w pozycji do ustawiania; 170 to zmniejszona odmiana kalibru 152, ale zbudowana na tych samych częściach. Z musu zastosowano naciąg chybotkowy, mający opinię taniego, ale w tym przypadku działąjący sprawnie i niezawodnie.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.