Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość filipiwc

B.proszę o pomoc w identyfikacji IWC. Wyzwanie dla fachowc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość filipiwc

Witam !

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji poniższego zegarka firmy International Watch Co. Schaffhausen. Przeszukałem wszystkie dostępne zasoby w poszukiwaniu tego modelu i niestety nic nie znalazłem. Chciałbym się dowiedzieć co to może być za model i z którego poczodzi roku oraz jaka może być jedo cena +/-. Ma on dość nieczęsto spotykany ceyferblat co może fachowcowi ułatwić identyfikację. Podejżewam, że jest to model z ok. 50 roku. Na cyferblacie widnieje tylko napis International Watch Co. Schaffhausen.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i jednocześnie przepraszam za złą jakość zdjęcia.

Pozdr. Filip

Tu link do zdjęcia w większym formacie: http://www.hotofoto.pl/images/filiphf/beztytuu.jpg

beztytuu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Prawdopodobnie jest to zegarek z 1951 - 1958 roku. Zastosowany mechanizm to cal. 88 lub (co jest bardziej możliwe) cal.89. Ceny takich zegarków wahają się w okolicach 1700 - 2500 zł. Te czasomierze, które są w bardzo dobrym stanie, osiągają wartość rzędu nawet 4000 zł :!:. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie mechanizmu i opublikować na Forum :?:. Może posiadasz jakiś numer ref. tego zegarka :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość filipiwc

Postaram się zamieścić lepsze zdjęcia wewn. oraz zewn. części zegarka i podać sygnaturkę. Interesuje mnie gdzie mogę wyczytać lub dowiedzieć się więcej o w/w zegarku. IWC wydaje katalogi, ale po przeczesaniu prawie wszystkich zasobów w infernecie dot. zegarków IWC wątpię, że tam bedzie. Jedynym zegarkiem IWC, jaki znalazłem, z podobnym cyferblatam jest IWC cal. 85 z 1950. roku. Proszę o dalsze wskazówki i podpowiedzi i jeszcze raz dziękuję za już zamieszczoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Najlepszym wyjściem będzie zarejestrowanie się na Forum IWC. Jeżeli zamieścisz zdjęcie zegarka, to możesz być pewien, że otrzymasz bardzo szczegółową odpowiedź. Jest tam człowiek, który nazywa się Michael Friedberg. On jest moderatorem Forum IWC i jednocześnie wielkim miłośnikiem firmy z Schaffhausen. Ma dostęp do materiałów o jakich ja czy inni uczestnicy paneli dyskusyjnych, nawet nie mamy pojęcia. Zdecydowanie polecam skierowanie pytań dotyczących przedstawionego na fotce zegarka, właśnie do Michaela.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość filipiwc

Jest to dla mnie bardzo cenna wskazówka. Poszukam w/w człowieka na forum IWC. Interesuje mnie jak najwięcej informacji o zegarku. Niedługo będę miał lepsze zdjęcia, które z pewnością zamieszczę na forum. Jeżel jednak jest wśród użytkowników KMZiZ ktoś kto rozpoznaje przedstawiony przeze mnie model IWC również proszę o info.

Dziękuję za kolejny trop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jest to zegarek IWC SCHAFFHAUSEN z lat 50 .Jest to napewno kaliber 89 ( ponieważ ma centralną sekundę) :) .Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość filipiwc

Dziękuję za kolejną wskazówkę i proszę o dalsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość filipiwc

Kilka dni temu zapisałem się na Forum IWC w poszukiwaniu dalszych informacji. Zamieściłem posta i niestety jak narazie nie otrzymałem odpowiedzi. Najwyraźniej szwajcarscy eksperci są mniej przyjaźni niż miłośnicy zegarków z KMZiZ. Nie pozostaje mi więc nic innego jak prosić Państwa o kolejne wskazówki i porady.

Pozdr. Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Spróbuj wobec tego napisać bezpośredni list do M. Friedberga. Poza tym, zdjęcie mechanizmu ułatwiłoby nieco sprawę.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj na www.timezone.com na forum IWC ... moderator Mike Margolis jest niezły w materii tej firmy...i skory do pomocy... może Amerykanie będą Ci bardziej przychylni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość filipiwc

Dziekuję. Sprawdzę kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marjer

Parę lat temu byłem w podobnej sytuacji i szukałem informacji na temat modelu którego już nie produkują. Byłem nawet u jedynego Polskego przdstawiciela w Polsce który się mieści w Warszawie, ale poza tym żę pan w ładnym garniturze mnie przywitał i oglądał zegarek przez lupe nic więcej się nie dowiedziałem.

PO pierwasze powinieneś sprawdzić nr koperty i nr mechanizmu. Każdy zegarek IWC posiadaja takie nr. Uzbrojony w taką wiedzę możesz szukać dalej. Najlepiej dowiadywać się u źródła. Napisz do IWC email z tymi danymi to na pewno odpiszą. Mało tego mogą nawet napisać w kturym roku został zakupiony. Co prawda nie wiem czy mają takie informacje o wszystkich swoich zegarkach. Poza tym, IWC może nawet przesłać ci certyfikat autentyczności oczywiście po sprawdzeniu wyżej wymienionych nr. Parę lat temu wydanie takiego certyfikatu kosztowało w przeliczeniu ok 150 Pln (wysyłają pocztą).

Pozdrawiam

P.S.

UWAGA. Jeżeli będziesz się dowiadyał emailem w IWC najlepiej na początku napisz żę nie chcesz takiego certyfikatu. W innym przypadku mogą Ci wysłać ten certyfikat nawet jeżeli ich oto nie poprosisz i postwią Cię przed faktem dokonanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyślij mi na email'a numer koperty, numer machanizmu i caliber machanizmu (centralny sekundnik to cal. 89 ale tylko na 90%).

Kaliber i numery są wybite na kopercie i na mechaniźmie.

Jeśli sam chcesz otwierać zegarek, to paznokciem, a nie żadnym nożem, proszę.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.