Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość mich83

Otwieranie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mich83

Cześć. Mam zegarek casio beside i chciałbym zmienić w nim baterie i tu pojawia się pytanie jak zdjąć kopertę ( bo chyba tak się to nazywa ) żeby się dostać do baterii. Ten dekielek się odkręca czy podważa ? Czy w warunkach domowych samemu powinno się to robić , nieuszkadzając i nierozszczelniając zegarka ?

Ps. Dodam że na zegarkach kompletnie się nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jestes nowiscjuszem, może lepiej udać się do fachowca... oczywiście jeszcze lepeij gdy to bedzie prawdziwy zegarmistrza, a nie zwykły wymieniacz bateryjek.

Jeśli sa srobki mocujace dekiel, to raczej nalezaloby je odkrecic :wink: ale lepiej oddac do dobrego zegarmistrza i zerknac katem oka jak on to robi :smile:

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mich83

Śrub mocujących żadnych niema. Jak się przyjrzeć z boku dekielka jest takie cos jakby do podważenia badz odkręcenia jego. Wątpię żeby w każdym zegarku inaczej się go zdejmowało , więc poradzcie coś, naprawde nikt sie niezna na takiej podstawowej rzeczy ?

Ps. Poco mam oddać do zegarmistrza jak mogę sam się dowiedzieć jak się to robi i zaoszczedzone pieniądze mieć na piwo ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Śrub mocujących żadnych niema. Jak się przyjrzeć z boku dekielka jest takie cos jakby do podważenia badz odkręcenia jego. Wątpię żeby w każdym zegarku inaczej się go zdejmowało , więc poradzcie coś, naprawde nikt sie niezna na takiej podstawowej rzeczy ?

Ps. Poco mam oddać do zegarmistrza jak mogę sam się dowiedzieć jak się to robi i zaoszczedzone pieniądze mieć na piwo ;-)

Lub stracic owy zegarek i kupić nowy ! daj fotki " od tyłu " wymiana baterii ok 15 zł !

trzeba przesmarować uszczelkę ! uważać by nie " zranić " cewki bo bezie" game over "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lub stracic owy zegarek i kupić nowy ! daj fotki " od tyłu " wymiana baterii ok 15 zł !

trzeba przesmarować uszczelkę ! uważać by nie " zranić " cewki bo bezie" game over "

Dokładnie, zgadzam się z Kurnajankiem.

Jak zawsze powtarza Piotr Ratyński "...najlepiej uczyć się na błędach, ale mądry uczy sie na cudzych...".

naprawde nikt sie niezna na takiej podstawowej rzeczy ?

Nie widzimy dokładnie dekla, Twojego zegarka, trudno coś zrobić z zawiązanymi oczyma, sugeruje dodanie zdjęc dekla.

Czasami podstawowe i najprostsze rzecz mogą sprawić najwięcej problemów.

Jak nie ma śrub, to podważ, jak masz miejsce na podważenie śmiało NA SWĄ ODPOWIEDZIALNOSC (to nie zegarek mechaniczny, ja się zabierałem z nożem do kwarcaków), tylko pamiętaj o słowach Piotra Ratyńskiego.

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie ma coś w rodzaju haczyków przy "uszach " ..

Ale wiesz jaką baterię kupić ?

jak kupisz badziewie za 2 zł to pociągnie ci pół roku albo eksploduje w zegarku ( mialem taki przypadek ;) ze poderwało aż dekiel )

Polecam baterie srebrową !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat. Kupiłem ostatnio budzik mechaniczny. Zauważyłem, że wskazówka godzinowa względem minutowej jest przesunięta (godzinowa trafia w indeks pełnej godziny kiedy minutowa wskazuje 10minut po pełnej godzinie). Chciałem rozkręcić budzik, dostać się do wskazówek i lekko przesunąć jedną ze wskazówek. Mój problem pojawił się przy otwieraniu budzika. Budzik wygląda tak jak ten na przykładowym zdjęciu:

_DSC0163.16092012135207.jpg

Tylna ścianka trzyma się na trzy śrubki w środkowej części, po ich odkręceniu jest luźna. Natomiast zdjęcie jej blokują dwa pokrętła (od nakręcania zegarka i budzika). Jak zdjąć owe pokrętła? Rozwiązań siłowych nie próbowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bonthyc, dnia 08 Gru 2014 - 12:26, napisał:

(...)  zdjęcie jej blokują dwa pokrętła (od nakręcania zegarka i budzika). Jak zdjąć owe pokrętła?

Wiatm,

powinny dać się normalnie odkręcić (w lewo), choć mogą być mocno dokręcone/"zapieczone". Pokrętła od regulacji są wciskane.

Tak było w posiadanych przeze mnie budzikach :)

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm,

powinny dać się normalnie odkręcić (w lewo), choć mogą być mocno dokręcone/"zapieczone". Pokrętła od regulacji są wciskane.

Tak było w posiadanych przeze mnie budzikach :)

Pzdr.

Masz rację. Dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.