Mattii 0 #1 Napisano 6 Sierpnia 2008 witam wszystkich forumowiczów, zakupiłem taki oto zegar: chcialbym proasic Was o pomoc, czy jestescie w stanie okreslic przyblizony chociaz wiek tego zegara??czy wszystkie czesci sa oryginalne??- cos mi sie wydaje ze ten ciezarek to chyba nie:/.przyblizona wartosc tego zegara po renowacji?? bo nie wiem czy opłaca mi sie go poddawac renowacji- skrzyni jak i mechanizmu - jesli np. gotowy po renowacji bedzie tanszy. z góry dziekuje za pomoc;) pozdrawiam 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 6 Sierpnia 2008 czy jestescie w stanie okreslic przyblizony chociaz wiek tego zegara?? Okolice 1900 roku gotowy po renowacji bedzie tanszy. Jest też taka opcja? :grin: 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #3 Napisano 6 Sierpnia 2008 gotowy po renowacji bedzie tanszy. Jest też taka opcja? :grin: chodzilo mi zamiast tego o zakup innego (drugiego egzemplarza) - podobnego ale juz po renowacji. 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #4 Napisano 6 Sierpnia 2008 chodzilo mi zamiast tego o zakup innego (drugiego egzemplarza) - podobnego ale juz po renowacji. Hmm... A taka opcja, to faktycznie istnieje. :wink: Jak nie masz jakiegoś sentymentu do akurat tego zegara, to się rozejrzyj po aukcjach i sprawdź u jakiegoś fachowca, ile by wziął za renowację, +/- i będziesz miał jasność. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #5 Napisano 6 Sierpnia 2008 nie nie mam sentymentu;) nie jest to rodzinny zabytek a wiec tak zegar zakupiłem za 600 zł. jesli chodzi o renowacje skrzyni to mam fachowca- koszt to 300 zł - jesli chodzi o mechanizm to tu jest on kompletny- sprawny- sam bym go wyczyscił- czyszczenie elementow mosieznych tarczy- takze sam. musialbym dokupic sekundnik - ile kosztuje to nie wiem. no i ten ciezarek- on nieoryginalny/??i tzeba by wymienic - koszt ok 100 zł. kupowalem go to yslałem ze jakis fajny egzemplarz to jest;) - ale widze ze sie pomyliłem. wiec calkowity koszt wynioslby 1000 zł + zakup sekundnika. jest taki po renowacji wart chociaż 1500 zł?? 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #6 Napisano 6 Sierpnia 2008 jest taki po renowacji wart chociaż 1500 zł?? Ciężarek na pewno jest nieoryginalny, a sekundnik to grosze. Moim zdaniem byłby wart więcej, ale rozejrzyj się po aukcjach internetowych, bo to najlepszy barometr, jeżeli chodzi o to ile ludzie są skłonni zapłacić. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #7 Napisano 6 Sierpnia 2008 ja zanim kupiłem tego to obserwowałem taka aukcje: http://allegro.pl/item412305602_zegar_wago...kundnikiem.html on za 1200 juz od miesiaca sie nie moze sprzedac- to chyba podobny jak ten mój?? a tu ładny becker;] http://allegro.pl/item410106766_muzealny_gustav_becker.html cena chyba atrakcyjna??moze jeszcze da sie ponegocjować 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #8 Napisano 13 Sierpnia 2008 gdzie mogę zakupić sekendnik który bedzie pasował do mojego mechanizmu ?? 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #9 Napisano 13 Sierpnia 2008 gdzie mogę zakupić sekendnik który bedzie pasował do mojego mechanizmu ?? Hmm... Kupić to nie wiem, ale starzy zegarmistrzowie często mają, musiałbyś pochodzić i popytać. Sekundniki te były w takich zegarach prawie równe, więc po drobnych przeróbkach można dopasować prawie każdy. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #10 Napisano 13 Sierpnia 2008 bylbym wdzieczny jakby sie udalo Panu zdobyc 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #11 Napisano 13 Sierpnia 2008 bylbym wdzieczny jakby sie udalo Panu zdobyc Popatrzę i zgłoszę sie na pw, jakbym coś znalazł. Może nawet ja gdzieś mam w graciarni. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #12 Napisano 13 Sierpnia 2008 dziekuje;) czekam z niecierpliwoscia;] 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach