Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

luks

damka- pratina na mech. dugeny 801

Rekomendowane odpowiedzi

PrÓtina to jedna z marek handlowych Dugeny.

Oryginał więc.

Sam mam zegarek (mój pierwszy w zyciu zegarek) sprzed prawie trzydziestu lat marki PrÓtina, kupiony w salonie z pudełkiem Dugena i papierami Dugeny.

Dugena to w skrótowiec od "Deutsche Uhrenmacher Genossenschaft", która była w istocie zrzeszeniem producentów zegarków (w pewnym okresie jako Deutsche Alpina) i stąd zegarki różnych marek, wystepujące pod zbiorową marką Dugena.

Firma przez lata bardzo popularna w Niemczech, należąca do klasy nizszej średniej, dysponująca w pewnym okresie ok.2000 sklepów firmowych i mająca swoje stoisko w każdym szanującym się domu handlowym. Marka PrÓtina również reprezentowana na takich stoiskach w ofercie Dugeny. Jaka była konkretna różnica, niestety nie wiem, zawsze miałem wrażenie, jakby PrÓtina to były bardziej zegarki modniarskie damskie i dziecięce, a nie te klasyczne, flagowe z oferty... Ale mogę się mylić.

Od kilkunastu lat firma należy do koncernu Egena (EganaGoldpfeil).

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzięki za wyczerpujące informacje, bo wcześniej niemogłem nic wygooglować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.