Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

el-lamu

FERO

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Mam do panów/pań prośbę.

Ponieważ dostałem niedawno taki oto zegarek jako pamiątkę i próbowałem go zidentyfikować jak do tej pory bezskutecznie (może za krótko szukałem) niemniej jednak chciałbym czegoś się o nim dowiedzieć (przykładowo okres produkcji), dlatego zwracam się do szanownego grona z prośbą o pomoc w jego rozpoznaniu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

(nie wiem dlaczego nie mogę załączyć zdjęć tego zegarka dlatego i jeśli mógłbym prosić któregoś z forumowiczów o pomoc w załączeniu zdjęć, które mogę wysłać na priva)

Pozdrawiam

el-lamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W latach 60 i 70 ubiegłego szwajcarska firma Fero Feldmann produkowała popularne zegarki. Żeby powiedzieć cokolwiek o konkretnym zegarku, potrzebujemy zdjęć zegarka i mechanizmu.

(nie wiem dlaczego nie mogę załączyć zdjęć tego zegarka dlatego i jeśli mógłbym prosić któregoś z forumowiczów o pomoc w załączeniu zdjęć, które mogę wysłać na priva)

Do postow na forum nie da się załączać zdjęć. Umieść zdjęcia na jakimś darmowym serwerze i wklej link.

J.

PS: sprawdziłem: Fero Watch, Feldmann & Cie istnieje nadal.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma on raczej wartość sentymentalna (pradziadkowy:) ) niż kolekcjonerską, a pytam z ciekawości bo zawsze to mile uzupełnienie zdobyć trochę wiedzy

a oto linki do zdjęć:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bdcff6bf358f20f6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f9279e3544cbbae.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/859eb0734d6be417.html

(zegarek dzisiaj idzie na basztowa w krk a jak wróci postaram się przedstawic wyniki renowacji)

jeszcze raz Dziękuję.

el-lamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma on raczej wartość sentymentalna (pradziadkowy:)

No innej wartości w tym stanie nie ma. A nawet jakby go super odrestaurować, to na pewno wartość renowacji przekroczy kilkakrotnie wartość zegarka.

Zegarek posiada niskiej jakości mechanizm, z gorszym wychwytem kołkowym. Koperta poza tym, że zeszła pozłota, ma wżery w materiale z którego jest zrobiona, a sam materiał to tzw. szajsmetal, który się jakby zlasował i niełatwo go będzie uzupełnić. Dekiel tez posiada wżery, nie wiadomo jak głębokie, szkło, tarcza, wskazówki a w zasadzie to wszystko, wymaga większej lub mniejszej renowacji.

Ja bym go nie ruszał, lepiej niech przypomina dziadka w takim stanie jak jest, ale może Tobie się uda doprowadzić do porządku za jakieś nieduże pieniądze.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panwie naprawdę nie wiem jak dziękować za tak szybkie i pełne odpowiedzi. Skorzystam z porad i zostawię go w taki stanie w jakim jest. Zostanie pamiątka a pieniądze nie pójdą w błoto.

Pozdrawiam

el-lamu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek posiada niskiej jakości mechanizm, z bardzo kiepskim wychwytem kołkowym.

Wychwyt kołkowy jest tani i łatwy w produkcji, więc jest stosowany w najtańszych mechanizmach, ale "kiepski" z definicji wcale nie jest :smile:

Oris uzyskał kiedyś certyfikat COSC dla jednego ze swych "kołków".

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wychwyt kołkowy jest tani i łatwy w produkcji, więc jest stosowany w najtańszych mechanizmach, ale "kiepski" z definicji wcale nie jest :smile:

Oris uzyskał kiedyś certyfikat COSC dla jednego ze swych "kołków".

Kiepski w porównaniu. Przecież każdy wychwyt idzie zrobić w dużo wyższej jakości niż normalnie. Wychwyty cylindrowe na przykład, też uważam za kiepskie, ale były one produkowane również przez Patek Philippe i Vacheron-Constantin. W porównaniu ze zwykłymi cylindrami jednak, widać kolosalną różnicę, na przykład rubinowe cylindry itp. detale, które powodowały, że była to zupełnie inna "klasa" wychwytu. Jednak _ogólnie_ w porównaniu z wychwytem szwajcarskim i wychwyt kołkowy, i cylindrowy są kiepskie nie tylko moim zdaniem.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiepski w porównaniu. Przecież każdy wychwyt idzie zrobić w dużo wyższej jakości niż normalnie. Wychwyty cylindrowe na przykład, też uważam za kiepskie, ale były one produkowane również przez Patek Philippe i Vacheron-Constantin. W porównaniu ze zwykłymi cylindrami jednak, widać kolosalną różnicę, na przykład rubinowe cylindry itp. detale, które powodowały, że była to zupełnie inna "klasa" wychwytu.

Tu masz całkowitą rację; wychwyt cylindrowy nie jest i nie będzie wychwytem swobodnym.

Jednak _ogólnie_ w porównaniu z wychwytem szwajcarskim i wychwyt kołkowy, i cylindrowy są kiepskie nie tylko moim zdaniem.

Gorszy w praktyce - zgoda, ale nie kiepski. Obiegowa opinia o kołkowych werkach jest ukształtowana głównie przez Kienzle, wynalazki Lapanousa i NRDowskie UMF (to był skrajny upadek).

Mechanizm z tego FERO, który tak skrytykowałeś, jest jednym z lepszych "kołków" klasy popularnej (kołki w postaci stalowych klinów). Mam ponad 50 letni zegarek z tym werkiem na dobrym chodzie - a w szufladach to on raczej nie leżał.

Można spotkać "kołki" zupełnie przyzwoitej klasy - Orisa, 17 kamieniowe Bettlacha (także wersja chrono), czy 25 kamieniowe Baumgartnery. Tyle, że stosowany w nich wychwyt już nie był tani i prościutki. To była trochę sztuka dla sztuki, bo znacznie tańszy był zakup gotowego wychwytu szwajcarskiego.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można spotkać "kołki" zupełnie przyzwoitej klasy

Zegarki z wychwytem kołkowym nigdy mnie nie interesowały, wiec pewnie masz rację, że użyłem nie to słowo co należało.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Jacku .Zanabyłem droga kupna niedawno 25 kamieniowa Sicure na Baumgartnerze.Owszem chodzi nawet dokładnie a wychwyt rzeczywiscie dosyc fikusny.Tez sie zastanawiałem nad sensem tworzenia takiego zegarka .Znaczy sie ze nie jest taki zły?Zastanawiało mnie ze wahnik na kamieniu i to solidnym,cały układ automatu łozyskowany,automat kreci w obie strony,rezerwa chodu bardzo duza,palec przerzutowy -kamień i do tego skomplikowana kotwica.Może faktycznie to jakis rodzaj sztuki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jacku .Zanabyłem droga kupna niedawno 25 kamieniowa Sicure na Baumgartnerze.Owszem chodzi nawet dokładnie a wychwyt rzeczywiscie dosyc fikusny.Tez sie zastanawiałem nad sensem tworzenia takiego zegarka .Znaczy sie ze nie jest taki zły?Zastanawiało mnie ze wahnik na kamieniu i to solidnym,cały układ automatu łozyskowany,automat kreci w obie strony,rezerwa chodu bardzo duza,palec przerzutowy -kamień i do tego skomplikowana kotwica.Może faktycznie to jakis rodzaj sztuki :wink:

Jak spytać fachowca w czym wychwyt kołkowy jest gorszy od szwajcarskiego, odpowie:

- podatny na zużycie.

Fakt - powierzchnie impulsu są na zębach koła wychwytowego, a paletki to kawałki hartowanego drutu. W lepszych kołki są w kształcie stalowych pryzmatów. Były konstrukcje z kołkami z rubinu a nawet z rubinowymi wkładkami z zębach koła wychwytowego - z konieczności produkcja jednostkowa.

- niesymetryczny moment napędowy.

Czyli impuls kotwicy w jedną stronę jest mocniejszy, w drugą słabszy - i tu żadne egzorcyzmy nie pomogą. Ale w czym to szkodzi? Szwajcarski też (choć mniej), a wychwyty współśrodkowe (coaxial) w ogóle dają impuls tylko w jedną stronę...

- kołek odbija się od boku zęba, przez co nie można zastosować balansu o większej częstotliwości wahań.

Prawda, choć kotwica z masywnymi kołkami skacze dużo mniej. Poza tym za to zjawisko odpowiada też bardzo duży moment napędowy sprężyny, ale jest on potrzebny w buksiakach; precyzyjniejsze zegarki na kamieniach mają sprężyny takie same jak "szwajcary".

- nieprzyzwoicie duży kąt odpadu.

Zwykle jedynym ograniczeniem ruchu kotwicy jest oparcie się kołka o podstawę zęba koła wychwytu. W tanich buksach kolo jest ze zwykłego mosiądzu, więc faktycznie zęby są wysokie, żeby przedłużyć ich żywot. Niskie zęby i dobry materiał koła wychwytu likwiduje tę wadę prawie całkowicie.

- duże straty wskutek tarcia.

Fakt - trące powierzchnie są staosunkowo większe.

Dodać należy, że wychwyt kołkowy jest niewrażliwy na efekty cofania koła wychwytu, np przy przestawianiu wskazówek w tył.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Tsenkju :wink: Tyle ze u Baumgartnera mysleli chyba inaczej.Jakos cieplej spojrzałem na ten werk musze przyznac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tsenkju :wink: Tyle ze u Baumgartnera mysleli chyba inaczej.Jakos cieplej spojrzałem na ten werk musze przyznac.

Ta firma w ogóle miała ciekawe pomysły: działające latami jednokamieniowce, werki uniwersalne typu "1/17/25 jewels", balansy na plastykowych łożyskach, buksiaki z obustronnym automatem i mechanizmem flyback. Nadrzędną ideą były płyty i mostki sztancowane z blachy.

Najfajniejszym ich patentem był automat typu bumper, ale uderzeniowy - wahnik walił w dźwignię, za każdym razem posuwając koło naciągowe o jeden ząbek. I to działało :grin:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma on raczej wartość sentymentalna (pradziadkowy:)

No innej wartości w tym stanie nie ma. A nawet jakby go super odrestaurować, to na pewno wartość renowacji przekroczy kilkakrotnie wartość zegarka.

Zegarek posiada niskiej jakości mechanizm, z gorszym wychwytem kołkowym. Koperta poza tym, że zeszła pozłota, ma wżery w materiale z którego jest zrobiona, a sam materiał to tzw. szajsmetal, który się jakby zlasował i niełatwo go będzie uzupełnić. Dekiel tez posiada wżery, nie wiadomo jak głębokie, szkło, tarcza, wskazówki a w zasadzie to wszystko, wymaga większej lub mniejszej renowacji.

Ja bym go nie ruszał, lepiej niech przypomina dziadka w takim stanie jak jest, ale może Tobie się uda doprowadzić do porządku za jakieś nieduże pieniądze.

Piotrku, please!!! Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, we wszystkich postach w których uzywasz cytatów wstawiasz kod html. Tego sie nie da czytać :twisted:

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wstawiasz kod html. Tego sie nie da czytać :twisted:

Hmm... Nie ja wstawiam, tylko forum. A BBCode u mnie nie działa i może nie umiem go włączyć, ale tam gdzie powinno się to robić u mnie nie ma nic.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm... Nie ja wstawiam, tylko forum. A BBCode u mnie nie działa i może nie umiem go włączyć, ale tam gdzie powinno się to robić u mnie nie ma nic.

W trybie odpowiedzi z cytatem, pod okienkiem na tekst, są pola do odptaszkowania, m.in "wyłącz BBCode w tym poście". Coś mi się widzi, że masz to zaznaczone.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie odpowiedzi z cytatem, pod okienkiem na tekst, są pola do odptaszkowania, m.in "wyłącz BBCode w tym poście". Coś mi się widzi, że masz to zaznaczone.

J.

No właśnie nie ma u mnie takiej pozycji, ogólnie czytać mnie nauczyli w podstawówce, ale pomimo upływu czasu nic nie zapomniałem jeszcze. :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie nie ma u mnie takiej pozycji,

Czy korzystasz z Linuxa?

ogólnie czytać mnie nauczyli w podstawówce, ale pomimo upływu czasu nic nie zapomniałem jeszcze. :)

Nie przejmuj się; mnie też niby nauczyli, ale jak biorę do ręki krajową gazetę z polityką, okazuje się ze nic nie rozumiem :wink:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy korzystasz z Linuxa?

Nie, Vista i Firefox. Na XP miałem to samo.

Myślę, że mam coś zblokowane na serwerze.

jak biorę do ręki krajową gazetę z polityką, okazuje się ze nic nie rozumiem :wink:

A już myślałem, że zemną jest coś nie tak... :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą słuchy, że Vista czasem dyskryminuje obce oprogramowanie. A jakbyś spróbował jak to wygląda z Internet Explodera?

Opera działa OK, jakby co.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzą słuchy, że Vista czasem dyskryminuje obce oprogramowanie. A jakbyś spróbował jak to wygląda z Internet Explodera?

Opera działa OK, jakby co.

J.

Na IE to samo, na Windows XP i IE to samo.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na IE to samo, na Windows XP i IE to samo.

Causa obscura.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przy czwartym Kasztelanie zatrybiłem, czemu to FERO tak za mną drepce - po łacinie znaczy niosę. Nieregularne to fero było: fero, ferre, tuli, latum...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno dostałem zegarek fero z centralnym sekundnikiem z lat 50 .Oddałem go do zegarmistrza ponieważ późnił się 3-4 godziny na dobe .Po odebraniu i zapłaceniu 100 zł chodzi już przez długi okres . Bardzo chwalę sobie ten zegarek i zachęcam do kupna i renowacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.