Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

need44

Prośba o pomoc Doxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jako, że jestem tutaj zupełnie świeży, to mój pierwszy post. Podobnie świeża jest moja pasja, więc potrzebuję pomocy doświadczonych kolegów.

Chodzi konkretnie o wasze opinie na temat zamieszczonej poniżej DOXY. Czy to autentyk, grzebany czy oryginał, jaki to mechanizm no i z jakiego okresu/dekady? Znalazłem co prawda podobne ale żadnej identycznej i nic o niej tak na prawdę nie dowiedziałem się.

post-24527-0-48810100-1330871969.jpg

429523383ad7.35e7e0c716.jpg

Poza tym: czy jest jakieś miejsce/strona www gdzie są katalogi zegarków danej firmy ze zdjęciami, np wg dat produkcji, gdzie można by zidentyfikować lub porównać wątpliwy okaz??? Korzystacie z takich źródeł?

Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź i z gory za nie dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autentyk i na moje oko nie odnawiany (wg mnie to zaleta). Wygląda bardzo ładnie jak na swój wiek a jest to model z lat pięćdziesiątych. Nic przy niej nie było grzebane, wszystko jest oryginalne, na allegro jest sporo takich modeli, poszukaj a dowiesz się jaką wartość przedstawia twój zegarek (myślę że między 150 - 200zł).

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki piękne za odpowiedź, też uważam, że jest bardzo ładna w tym stanie. Na Allegro jest co prawda sporo ale jednak innych nieco. Tzn. np. u mnie jest oznaczenie godzin kropkami i cyframi (zazwyczaj kreski, cyfry) i jednocześnie brak cyfr oznaczających sekundy wokół tarczy.

Tutaj jest chyba najbardziej podobny, jaki udało się znaleźć, wydaje mi się, że mechanizm jest ten sam. http://www.joseph-watches.com/seiten_gross...0/s_0300042.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, dziekuję kol. miromat, ale może jeszcze ktoś wypowiedziałby się w temacie tej mojej DOXY, bo jest wg mnie nieco zastanawiająca. Jestem juz przedstawiony i w ogóle, więc śmiało :wink: . Bardzo proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz tu mowic, jest tak, jak pisze miromat. Kazda firma wypuszczala wiele rodzajow tarcz, rozniacych sie szczegolami. Mechanizm to ETA 1147 lub bardzo podobny.

Zobacz watek o podobnej doxie:

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....;highlight=doxa

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Witam ponownie, dziekuję kol. miromat, ale może jeszcze ktoś wypowiedziałby się w temacie tej mojej DOXY, bo jest wg mnie nieco zastanawiająca. Jestem juz przedstawiony i w ogóle, więc śmiało :wink: . Bardzo proszę.

Ale co chcesz jeszcze wiedzieć? Miromat ci juz wszystko powiedział. Typowa Doxa Antimagnetic. Jeśli spodziewałes się usłyszeć że jest to jedyny i unikalny model w platynie - przykro nam, nie jest :lol: Fajny, klasyczny zegarek. Niezawodny i niezłej jakości, więc tylko się cieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
spodziewałes się usłyszeć że jest to jedyny i unikalny model w platynie

Dziękuję za odpowiedź, ale żart czy też nutka ironii w Twojej odpowiedzi jest zbyt przyjemna, bo, jak się zapewne domyślasz, nie oczekiwałem takich rewelacji. Zwróciłem się do większego grona, chociaż oczywiście mam nadzieję, że miromat jest nieomylny, bo przeglądając dziesiątki zdjęć różnych Antimagnetique nie znalazłem identycznej. Skąd miałem wiedzieć, że to nie pasówka?

No ale zostawmy już, jeżeli jesteście przekonani, że Doxa jest w oryginalnym stanie, to cieszę się tym bardziej. A poza tym bardzo się cieszę bo zegarek wygląda, jak dla mnie, super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przeglądając dziesiątki zdjęć różnych Antimagnetique nie znalazłem identycznej. Skąd miałem wiedzieć, że to nie pasówka?

Hmm... Na przykład:

http://www.joseph-watches.com/seiten_gross...0/s_0300042.htm

A komu by się chciało z Doxy robić pasówkę?

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również dziękuję za odpowiedź, ale ten właśnie link zamieściłem w 3 poście tego wątku ale, jak pisałem i jak widać na zdjęciu, tarcza jest nieco inna. Ale rozumiem, że dociekając w sprawie tej byle-Doxy sprawiam szanownym rozmówcom kłopot, bo mi się obrywa od szacownego grona.

Przypominam, że sam nie jestem ekspertem (jeszcze :wink:), dopiero zaczynam ale obserwując reakcje "starych forumowiczów" na zapytania tego typu, to mam wątpliwości, czy chcecie zachęcić ludzi do swojej pasji, czy przeciwnie.

A jeszcze z innej beczki: jak sie mają do okresu produkcji, rynku zbytu czy też modelu oznaczenia: Anti-magnetic lub Antimagnetique? Skąd ta różnica?

Pozdrawiam

Nikodem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Również dziękuję za odpowiedź, ale ten właśnie link zamieściłem w 3 poście tego wątku ale, jak pisałem i jak widać na zdjęciu, tarcza jest nieco inna. Ale rozumiem, że dociekając w sprawie tej byle-Doxy sprawiam szanownym rozmówcom kłopot, bo mi się obrywa od szacownego grona.

Przypominam, że sam nie jestem ekspertem (jeszcze :wink:), dopiero zaczynam ale obserwując reakcje "starych forumowiczów" na zapytania tego typu, to mam wątpliwości, czy chcecie zachęcić ludzi do swojej pasji, czy przeciwnie.

A jeszcze z innej beczki: jak sie mają do okresu produkcji, rynku zbytu czy też modelu oznaczenia: Anti-magnetic lub Antimagnetique? Skąd ta różnica?

Pozdrawiam

Nikodem

Moim zdaniem, to zalezy tylko od tego, na jaki rynek zegarek byl produkowany. O dacie produkcji trudno cos z tego napisu wnioskowac.

Nie bylo nikogo zamiarem byc niegrzecznym, ani Ciebie splawiac. Spojrz na to tez z drugiej strony: piewsza odpowiedz jest merytoryczna i prawdziwa, Ty chcesz wiedziec cos wiecej, i mozna to odebrac jako kwestionowanie tej pierwszej odpowiedzi.

Wiele bierze sie z tego, ze komunikujemy sie tylko pisemnie: "chodzi mi o to, zeby jezyk gietki powiedzial wszystko, co pomysli glowa" - nie zawsze jest to takie proste, dla kazdego z nas.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dopiero zaczynam ale obserwując reakcje "starych forumowiczów" na zapytania tego typu, to mam wątpliwości, czy chcecie zachęcić ludzi do swojej pasji, czy przeciwnie.

Nie desperuj, :grin: kto Cię tu zniechęca, po prostu dostałeś już odpowiedź na początku tego wątku, ale drążysz dalej, więc nie dziw się naszej reakcji na to. Nikt tu nie zaprzeczył miromatowi, a to jest to samo co aprobata, więc dalsze wypytywania są niepotrzebne.

ten właśnie link zamieściłem w 3 poście tego wątku

No właśnie dlatego się dziwiłem, że piszesz iż nie znalazłeś...

nie jestem ekspertem (jeszcze :wink: ),

Powodzenia! :smile:

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Pozdrawiam

Nikodem

Szukasz zośliwości gdzieś, gdzie ich nie ma. Jak powiedział zbyszke - dostałeś kompletną i prawdziwą odpowiedź za pierwszym razem, niespecjalnie było tu co rozwijać, twoje zaś pytanie wskazywało że albo nie ufasz koledze, albo spodziewałeś się usłyszeć coś innego. No to cię wyprowadziliśy z błedu - kolega powiedział wszystko, i nie ma żadnej "wartości dodanej" w twym trofeum.

Z "byle-Doxą" też sądzę że trafiłeś jak kulą w płot, bo nie ździwiłbym się gdyby posiadał taką lub podobną w kolekcji właściwie każdy z nas - to jest kwintesencja klasyki, wyjątkowo do tego w klubie lubiana, na równi z Tissotem Antimagnetic rzekłbym. Ja mam dwie :lol:

Róznica napisów na tarczy bierze się z wersji językowej najczęściej, z okresu czasami (pisanie "antimagnetic z/bez myślnika), z odnowień tarczy też czasami :) "Antimagnetique" są w wersji francuskiej, ale można je spotkać wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie będę już dramatyzował. Może zbyt uczuciowy jestem :cry: a do tego szczególarz... to ostatnie to może nawet dobrze, nie?

Dziękuję wszystkim, mam nadzieję, że ten i parę innych zegarków w moim posiadaniu będą początkiem jakiejś fajnej kolekcji. Na forum zaglądam i będę zaglądał z pewnością, także nie pozbędziecie się mnie tak łatwo.

Co do odpowiedzi kolegi miromat to, jak pisałem wcześniej bardzo mu za nią dziękuje, niezwykle mnie ucieszyła. Pozostałe dociekania nie miały na celu podważenia jego wiarygodności, a jedynie była to moja chęć dowiedzenia się jeszcze więcej.

Zostawmy już, bo to boli, nie rozgrzebujmy ran. Jeżeli ktoś chciałby coś jeszcze ciekawego o tym konkretnie modelu napisać to oczywiście bardzo proszę.

Ponawiam jeszcze zapytanie o jakiś internetowy katalog/wykaz modeli produkowanych przez poszczególne firmy, gdzie można porównać ze zdjęciami wątpliwy egzemplarz. Czy istnieją takie strony, korzystacie z nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponawiam jeszcze zapytanie o jakiś internetowy katalog/wykaz modeli produkowanych przez poszczególne firmy, gdzie można porównać ze zdjęciami wątpliwy egzemplarz. Czy istnieją takie strony, korzystacie z nich?

Taa... Jednej takiej strony gdzie jest wszystko nie ma, ale bardzo pomocna jest ta:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...&&&

Wpisujesz w kratkę co szukasz i najczęściej coś się znajdzie.

Dużo ciekawych stron znajdziesz w dziale tego forum o nazwie ADRESY NETOWE.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taa... Jednej takiej strony gdzie jest wszystko nie ma, ale bardzo pomocna jest ta:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...&&&

Wpisujesz w kratkę co szukasz i najczęściej coś się znajdzie.

A jak piszesz trochę po angielsku, to napisz maila do zegarkowego guru

[email protected], a otrzymasz odpowiedź na nurtujące cię pytanie.

Na pewno odpowiedzą. (mi odpisali)

Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.