Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Balu23

pomoc w wyborze certina vs tissot vs hamilton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam pytanie co do wyboru zegarka. Długo myślałem i przeszukiwałem forum i ostatecznie padło na Tissota PRC 200

Tissot-T17152652.jpgTissot-T17152652.jpg

lub certine ds podium

Gents_SPORT-Classic_DS-Podium.jpg

w obydwu przepadkach to wydatek jakiś 1100zł.

... swoją drogą czy nie warto trochę dozbierać i zainwestować w automat???

To z kolei rodzi pytanie czy wspominana certina tyle że w wersji automat

Certina_DS_Podium_Automatic_Valjoux.jpg

czy może hamilton khaki officer auto chrono

L11075380.jpg

tu ceny sięgają 3000zł.

Szczerze mówiąc nie znam sie na mechanizmach zastosowanych w tych zegarkach ale przeczytałem parę opinii nt. zawodności hamiltonów i braku serwisu w Polsce.

Proszę o pomoc w wyborze. Skłaniam sie ku temu drugiemu rozwiązaniu ale nie wiem czy po prostu warto. (może za 3000zł jest po prostu coś lepszego?)

a może macie jakieś inne typy co do wyboru zegarka.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adam

Osobiście nie kupiłbym zegarka na bateryjkę :-) za 1100pln...

Jeśli ma być bateryjkowy to nie warto płacić więcej niż 100-300pln. W końcu i tak za 20-parę lat nie dokupisz już odpowiedniej bateryjki do swojego zegarka i nabytek pójdzie do kosza.

Z drugiej strony, układ elektroniczny w bateryjkowym (ta nazwa bardziej mi odpowiada niż quartz -sam nie wiem dlaczego...) zegarku jest wart jakieś parędziesiąt złotych więc może za te 20-parę lat będziesz mógł wymienić cały układ za parę euro...

Osobiście doradzałbym zakup mechanika.... zawsze jest co pozostawić w spadku dzieciom :-) a i pra-wnuki będą miały cykającą pamiątkę po pra-dziadku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem ortodoksą... ale jeśli jest to w Twoim zasięgu finansowym, to lepiej poczekać i kupić automat... Ja stwaiałbym na Certine... ew. w wersji z kwadratową kopertą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozumie z krawcem dać sobie spokój i postawić na automat.;)

...w opinii klubowiczów hamilton to bardzo dobra marka. Nie wiem jak z mechanizmem, porównywalny do certiny??

czy problemem może być zawodność mechanizmu hamiltona, o której też na forum mozna przeczytać i brak serwisu w polsce??? czy to tylko sporadyczne przypadki??

Czy w ogóle w podanym przedziale cenowym można mieć cos lepszego od tych zegarków??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRC 200 to bardzo ładny Tissot, przeszedł taki przez moje ręce. Ma jedną wadę. Jest kwarcowy a z kwarcy to tylko g-shock. Z tego co pokazałeś czekoladka w automacie najfajniejsza. Co do serwisów, to chyba każdy mechanik może się zepsuć i tyle. Z serwisem pewnie ciężko ale np, w Ostrawie 20 od polskiej granicy jest już ;). No chyba że jesteś z Suwałk Szczecina albo ogólnie znad morza to pewnie promem bliżej.

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak rozumie z krawcem dać sobie spokój i postawić na automat.;)

...w opinii klubowiczów hamilton to bardzo dobra marka. Nie wiem jak z mechanizmem, porównywalny do certiny??

czy problemem może być zawodność mechanizmu hamiltona, o której też na forum mozna przeczytać i brak serwisu w polsce??? czy to tylko sporadyczne przypadki??

Czy w ogóle w podanym przedziale cenowym można mieć cos lepszego od tych zegarków??

Tyle, że to nie jest "in house:" a zwykłe Ety 2824-2 lub w przypadku chrono Certinty to V 7750 a w hamiltonie jest jakaś inna Eta

ale z związku z czym są one serwisowalne wszędzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.