Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Tomek_K.

Poljot De Luxe 23 Jewels Shockproof.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek_K.

Witam.

Kilka dni temu odzyskałem zegarek mojego świętej pamięci dziadka. Jest to Poljot De Luxe. Mam do szanownych kolegów pytanie, w jakich latach był produkowany ten model: klik klik? Mój egzemplarz jest taki sam tylko ma inną, cieńszą szybkę.

Do wczoraj zegarek nie działał: stawał po 4 godzinach od nakręcenia, w międzyczasie potrafił pospieszyć się o kilkanaście minut. Obecnie działa bez zarzutu, został naprawiony, nasmarowany (poddany konserwacji).

Planuję wymienić szybkę, ale w mojej miejscowości nie mają zbliżonego zamiennika. Wszystkie są dużo wyższe. Czy ktoś z Was wie, gdzie mógłym taką szybkę dostać? Najchętniej oryginalną - jest to dla mnie bardzo ważne.

Chciałym poddać go kompleksowej renowacji: usunąć ryski (polerowanie lub nałożenie nowej warstwy złota), wypolerować tylni srebrny dekiel. Tu również potrzebowałbym rekomendacji. Wiem że jest to nieopłacalne, bo zegarek jest warty grosze - dla mnie jednak przedstawia on bardzo dużą wartość - od lat planowałem go odrestaurować, ale dopiero teraz znalazł się w moim posiadaniu.

Będe używać go codziennie. Na chwilę obecną zakupiłem byle jaki pasek (za 8zł, nie miałem wyboru), zamierzam jednak podziałać również i na tym polu. Propozycje mile widziane, preferuję kolor brązowy, skóra rzecz jasna.

Pozdrawiam.

Tomek.

PS. Będe bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo

Witam Szanownego Kolegę

Najlepiej zamieścić zdjęcia posiadanego konkretnego egzemplarza.

Szkiełko jeżeli jest całe można niewielkin nakładem pracy pięknie wypolerowć, ja do tego celu używam papieru ścierngo o gradacji 1500>2000>2500>3500>pasta do zębów(naniesiona na miękką bawełnianą ściereczkę, papierem ściernym na mokro, wszystko ręcznie a na sam koniec tzw futro baranie do polerowania na szlifierce rotacyjnej lub bawełniana tarczka do polerowania na mikroszlifierce).Koprtę pozłacaną zawsze czyszczę i poleruję za pomocą pasty do zębów, afekt zawsze jest zadowalający. Nałożenie nowej warstwy złota to tylko w specjalistycznych zakładach takich jak np. Głowaccy w Warszawie( poszukaj na forum znajdziesz kilka postów) lub zapytaj w zakładzie jubilerskim może przy odrobinie dobrej woli podejmą się takiego wyzwania. Dekielek stalowy dokładnie tak samo jak szkiełko, na pewno uzyskasz pożądany efekt. Pasek najlepiej cienki z miękkiej skóry, sam mam kilka egzemplarzy (Łucz,Poljot-to praktycznie ten sam zegarek na doskonałym mechaniżmie 2209) i na tego typu pasku wyglądają bardzo efektownie.Nic nie daje większej satysfakcji niż doprowadzenie zegarka do pożądanego stanu przy pomocy własnych rąk, zapewniam że to nie jest takie trudne.

Pozdrawiam sszwedo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy widziałeś moją odpowiedź czy nie, bo jakiś czas temu Ci pisałem... Coś to forum wogóle powinno być wyłączone, bo po co udostępniać do pisania jak posty znikają? :)

Szkiełko jest u Ciebie cieńsze, ponieważ zazwyczaj jest ono polerowane od strony krawędzi, aby ładniej wyglądał de lux, który sam w sobie jest już cieniutki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.