Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Karol Kłósek

Zlatoustowskij czy Zlatousowskij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu nabyłem taki zegarek:

post-280-0-50364600-1331078879.jpg

post-280-0-52437800-1331078881.png

post-280-0-19876700-1331078883.jpg

post-280-0-57622100-1331078883.png

post-280-0-29368500-1331078885.jpg

post-280-0-67564000-1331078885.png

Zastanawia mnie napis na paszporcie i na pudełku: Zlatousowskij

Przeglądając internet nie natrafiłem na zegarek z taką nazwą. W nazwie mojego zegarka brakuje litery "t". Powinno być Zlatoustowskij.

Tu dla przykładu jest zegar z poprawną nazwą:

http://www.ussrwatches.info/main.php?g2_itemId=584

Logo na tarczy ma bardzo podobne do logo, które jest na pudełku od mojego nurka. Widać jednak, że nie jest ono identyczne i że w moim zgubili jedną literę "t"

Na stronie ussrtime jest podobny zegarek nurkowy z podobnym pudełkiem, na którym jest poprawny napis, wszystkie stopery i zegarki kieszonkowe z Fabryki Zlatoust jakich zdjęcia widziałem mają napis zlatoustowskij, a nie jak mój zegarek - zlatousowskij.

W paszporcie mojego zegarka niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Jest zrobiony z nowego papieru. Paszporty z radzieckich zegarków, nawet z lat 90 są wykonane z papieru, jakby to określić "starego typu"; natomiast paszport z mojego nurka jest z takiego papieru jaki dzisiaj używa się do drukarek, czy ksero.

Biorę pod uwagę różne możliwości zastosowania tego niewłaściwego zapisania nazwy jak i dziwnie nowego papieru na paszporcie i tak podejrzewam, czy ten zegarek nie jest podróbką ?

Może to być również współczesny wyrób, udający stary wojskowy styl, a pieczątkę z datą produkcji (w tym wypadku 1971 czy 1977 - jakaś niewyraźna jest ta pieczątka) przybili tak dla picu. W niektórych współczenych Mołniach czy Rakietach też dla picu piszą na tarczy "sdiełano w sssr".

Wersję tą jednak, wydaje mi się trzeba odrzucić, bo po co przerabialiby nazwę i logo zabierając literę "t" z nazwy ?

Nachodzą mnie takie czarne myśli, że może być to podróbka :lol:

Co o tym sądzicie ?

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za ten link :) Post Marka Gordona wyjaśnia większość rzeczy. Ładnie mnie ruscy oszukali :( - żeby w paszporcie wypisywać wymyśloną datę produkcji, to już spore przegięcie :( Myślałem, że to oryginał z lat 70, w paszporcie jest przecież data produkcji, a prawdę mówiąc to ten papier z jakiego zrobiony jest paszport najbardziej mnie zaniepokoił - taki dziwnie nowy, jakby wprost z mojej drukarki :) ; i to właśnie przede wszystkim przez ten dziwnie nowy papier założyłem ten temat. W każdym razie dobrze, że nie jest to chińska podróba :lol:

Jednego tylko nadal nie wiem, dlaczego w nazwie Farbryki brakuje jednej litery "t" ?

Skoro zegarki te robi ta sama fabryka na wzór dawnych wojskowych z lat 70, to po co przerobili Zlatoustowskij na Zlatousowskij ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopałem temat, bo sam ostatnio trochę interesuję się Złatoustami :). Mark gordon nie ma racji - wprawdzie Smirs jako producenta podaje ZChZ ale jest to Zlatousowski CzZ, z okolic Petersburga, jak wieść niesie. W Złatouscie odcinają się zdecydowanie od tych zegarków. Odswieżam to jednak nie po to, bu udzielać spóźnionych sprostowań - Smoku, masz jeszcze ten zegarek? Byłbyś w stanie sprawdzić, co jest w środku? Bo te noworuskie złomy mają ponoc czasem Typ I, jak ma się nieco szczescia, a czesciej Mołnię. Tak pytam z ciekawosci, jakby ci się nudziło :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedałem ten zegarek już dość dawno temu

Dzięki Paweł za informację, masz może dostęp do jakiś informacji o tej fabryce spod Petersburga? Ciekawe czy produkują coś jeszcze oprócz tych podróbek starych Zlatoustów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby to powiedzieć... nie są do konca oficjalni :rolleyes:

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIĘKNY <_< !!! Kiedyś też się takiego dorobię, ale to jeszcze odległa przyszłość :) .

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
<_< Oryginał i do tego nówka z paszportem ! Cudo !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg o ja pier... to jest mega ciężko zdobyć.... i wygląda na oryginalny

no teraz zobaczyłem że Kolega z Moskwy to i możliwości większe ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Piękny jest, klasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożesz w morde jeża!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te zegarki to coś jak panerai dla nurków , pamiętam jak ogladałem zdjęcia na forach radzieckich z tymi zegarkami.... i teraz ktoś na forum pokazuje orygina.... to tak jak sturmanskie, antarktyda, najstarsze hemptedy i kilka innych ;-) właściwie to kilkkanascie, kilkadziesiąt ;-)

z tym zegarkiem to pewnie i titanica by dało radę penetrować ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sergserg9999 .... "kopara" mi opadła..... GRATULUJĘ !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.