Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość wiegand

Polski zegar astronomiczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wiegand

Szanowny Panie Kucharczyk,

zajął Pan obszerne i szczegółowe stanowisko odnośnie mojego postu dotyczącego Pańskiego artykułu w czasopiśmie Polski Jubiler.

Ponieważ podawane przez Pana informacje wykluczają się często, myślę, że byłoby najprościej, aby udostępnił Pan Czytelnikom Forum swój artykuł z Polskiego Jubilera, tak aby poznali oni genezę sporu zaistniałego między nami.

Uważam, że krok ten należy do Pana, jako autora artykułu. Ponieważ sam artykuł, wyjaśni Czytelnikom bez dodatkowych komentarzy sposób Pańskiego działania.

Z poważaniem

Franciszek Wiegand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Witam Panie Franciszku ! :-)

To jest bardzo dobry pomysł ! Myślę że znakomita większość osób zainteresowanych zapoznałą się z tym artykułem ale dla tych którzy nie mieli jeszcze takiej możliwości przedstawiam skany wspomnianego artykułu. Mam nadzieje że nie naruszam w ten sposób praw autorskich "Polskiego Jubilera", w razie co proszę krzyczeć a usunę ten artykuł :-)

okładka numeru :

pj13oi.th.jpg

1 strona artykułu

post-0-0-41597100-1330478926.jpg

2 strona artykułu

post-0-0-96535800-1330478927.jpg

Na końcu powyższego artykułu znajduje się skrócony opis MOJEGo zegara

a tutaj zamieszczam opis Pańskiego zegara, który to opis otrzymałem od Pana, warto to porównać i zwrócić szczególną uwage na mniejsze i większe detale techniczne które różnią oba zegary, czyli zabawa pt. "wytęż wzrok i znajdz 20 szczegółów którymi rożnią się oba zegary" :

post-0-0-32647500-1330478929.jpg

Przy tej okazji chciałbym przedstawić kilka skanów innych regulatorów astronomicznych które należały do mnie w latach 90, przytaczam to dlatego aby udowodnić Panu że zegary tego typu interesowały mnie bardzo intensywnie już w końcu ubiegłego wieku :-) Czyli jakieś 10 lat przed tym kiedy spotkałem Pana :-)

Ekstraklasa regulatorów astronomicznych

zegar Rieflera Typ D nr. 542 z 1930 roku

wahadło nr. 2598

zegar ten sprzedałem w Listopadzie 1996 roku

post-0-0-84714400-1330478930.jpg

Strasser & Rhode nr. 285

Wyjątkowo rzadki regulator geodezyjny

z wahadałem Rieflera

sprzedałem go w maju 1996 roku

post-0-0-55885600-1330478932.jpg

Jak widać po powyższych przykładach może mi Pan wierzyć że miałem do czynienia z takimi zegarami. To tylko fragment, wyjątkowe sztuki, które posiadałem na przestrzeni ostatnich 15 lat.

a tutaj znalazłem Rieflera w oryginalnej skrzyni i ten typ skrzyni gdzieś już widziałem... :-) Interesująco wygląda też ten typ wahadła, prawda Panie Franciszku... ? :-)

post-0-0-69329700-1330478933.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wiegand

Szanowni Państwo,

dla osób zainteresowanych podaję, że miesięcznik zegarki i biżuteria z stycznia/lutego 2006 podał prawdziwe wiadomości odnośnie powstania polskiego zegara astronomicznego.

Kategorycznie stwierdzam, że informacje podawane dotychczas przez pana Kucharczyka i Mellera w Jubilerze Polskim są fałszywe.

Franciszek Wiegand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Bez niepotrzebnych nerwów, całkiem spokojnie, stwierdzam że pan Wiegand najzwyczajniej bredzi :cry:

Dla zainteresowanych tym smutnym przypadkiem informacja że "Polski Jubiler" ukaże się dopiero pod koniec miesiąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wiegand

Szanowni Państwo,

miesięcznik Zegarki i Biżuteria w roku 2006 już się ukazał. Może Pan Kucharczyk o tym nie wiedzieć, bo jest to czasopismo branżowe, a on nie jest z branży.

Franciszek Wiegand

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Polski Jubiler" ukaże się dopiero pod koniec miesiąca.

miesięcznik Zegarki i Biżuteria w roku 2006 już się ukazał. Może Pan Kucharczyk o tym nie wiedzieć,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Informacje o tym że numer "PJ" będzie dostępny pod koniec miesiąc uzyskałem poprzez stronę

http://polskijubiler.com/kontakt/index.php

dzwoniąc do działu

PRENUMERATA:

tel. (022) 333 88 08

a następnie zamawiając pierwszy numer tego czasopisma które jak mnie poinformowano jeszcze się nie ukazał.Numer ten pojawi sie w przysżłym tygodniu a do zainteresowanych dotrze pod koniec miesiąca.

W zwiazku z powyższym moje twierdzenie zawarte w poscie wysłanym: Wto Lut 07, 2006 10:17 am jest prawdziwe.

Co do zawartości merytorycznej pisma nie wypowiadam się z tego wzgledu iż nie prenumeruje tego wydawnictwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Rzeczywiście :-)

Co by jednak tam nie napisali to prawda o zegarach pana Wieganda jest smutna i nieciekawa. Nie zmienią tego barwne opisy i podpieranie się długoletnią praktyką.

Stare indiańskie powiedzenie "Broda mędrcem nie czyni" jest w tym przypadku wybitnie uzasadnione.

Partactwo i niedoróbstwo dostrzegalne gołym okiem dla średnio zaawansowanego miłośnika zegarów... szkoda mojej klawiatury...

Ale pismo kupię, chętnie zapoznam się z tym artykułem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Kupiłem pismo, na jednej ze stron reklama z podanym adresem www.wiegand.com.pl, wchodze i co widze...

"Zajrzyj na stronę za jakiś czas, na razie autor nie uporał się z jej ukończeniem."

Jaka firma taka reklama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie brałem udziału w dyskusji - bo i po co.

Jeśli będę chciał nabyć zegar astronomiczny, to ewentualnie sprawdzę co kto robi i za ile.

Ja nie jestem od sądzenia.

Ja cieszę się, że duskusja się toczy - szkoda, że na takim poziomie (tu niestety winię Pana Wieganda, bo to raczej on prowokuje)

Cieszę się, że pojawiło się więcej informacji o panu Wiegandzie i jego pracy - szkoda, że dopiero jako "retorsja" na informacje o zegarze Artura.

Lepiej późno niż wcale.

Dla zainteresowanych skany z "Zegarki & Biżuteria" (styczeń/luty 2006)

post-9-0-58943100-1330481279.jpg

post-9-0-85680700-1330481281.jpg

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.