Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tsuki

Biały fosfor

Rekomendowane odpowiedzi

http://konflikty.wp.pl/kat,1020351,title,I...0&_ticrsn=3

Biały fosfor...  :blink: widziałem film dokumentalny o tej substancji i w skrócie można to opisać jako odpowiednik napalmu - w kontakcie z ludzką tkanką przepala się wgłąb aż do kości, jedyny sposób na uratowanie życia to wycięcie grudki fosforu nożem z rany. Pomijając "bonus" w postaci trującego gazu unoszącego się z brył.

Biały fosfor jest oczywiście zabroniony przez Konwencję Genewską. 

Jestem ciekaw, czy Żydzi już po wiecznie czasy będą bezkarni. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, to jest trudny temat... Sam nie wiem jak bym zareagował, gdyby terroryści z terytorium sąsiedniego kraju prowadzili ostrzał rakietami Polski... :blink: Ale też nie wydaje mi się, żeby ładowanie rakietami i bombami w cywliów to było rozwiązanie... Kilka dni temu opisywano sytuację, gdy izraelscy żołnierze jednego dnia kazali Palestyńczykom wyjść z domów i schronić się w jednym z budynków (chyba szkoła), a następnego dnia.... zbombardowali ten budynek... zginęło 30 osób... Wierzę, że to był przypadek, Ale gdyby coś takiego zrobiła armia jakiegokolwiek innego kraju...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Nic niestety nie jest czarno-białe... Nie ma chyba jakiegokolwiek innego kraju na świecie, który byłby otoczony krajami, które mówią wprost o tym, że chcą zniszczenia tego kraju siłą. Nie ma chyba innego takiego kraju, na terytorium którego spadałyby codziennie rakiety i to tak intensywnie, że już to wszystkim spowszedniało. A zarazem nie ma takiego innego kraju, który by miał tyle bezwzględności w dochodzeniu swojego. Fosfor jest jak najbardziej godny potępienia. Ale co my, co Polska by zrobiła na ich miejscu? To niestety nie są łatwe pytania i wybory...

Aha, i nie Żydzi, tylko Izraelczycy. Żydzi to nazwa ludzi, którzy wyznają pewną religię. Nie wszyscy mieszkańcy Izraela są wierzący czy też czytają Torę. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak długo islam bedzie wszystkim narzucał ( przemocą w większości ) swoje "jedyne " prawdy oparte na wierzeniu ,że wszscy ,którzy nie są wyznawcami jego to "psy niewierne" za zabicie których do raju się trafia i z hurysami czas spędza?

toż to nawet w chrzescijaństwie się przejadło na etapie wypraw krzyżowych :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a jak długo islam bedzie wszystkim narzucał ( przemocą w większości ) swoje "jedyne " prawdy oparte na wierzeniu ,że wszscy ,którzy nie są wyznawcami jego to "psy niewierne" za zabicie których do raju się trafia i z hurysami czas spędza?

toż to nawet w chrzescijaństwie się przejadło na etapie wypraw krzyżowych :blink:

Drobna korekta. Islam tego nie narzuca. Robią to konkretni ludzie. Czy są fanatykami czy widzą w tym jakiś konkretny interes to już inna sprawa. Islam jako religia według mojej wiedzy nie nakazuje przemocy, prowadzenia "świętej wojny" itp bzdur.

Wszędzie znajdą się ludzie, którzy dla swoich interesów wykorzystają wyrwane z kontekstu cytaty takiego czy innego proroka. Za nimi pójdą inny widząc w tym również jakiś interes, a gdzieś pośród tej masy znajdą się i fanatycy i autentycznie głęboko wierzący ludzie. I to już jest tłum, który rządzi się swoimi prawami.

Co do fosforu - jeżeli się to potwierdzi to mam nadzieję, że nie ujdzie to bezkarnie.

Co do tego kto w tym konflikcie ma rację - to kurde ja się poddaję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i nie Żydzi, tylko Izraelczycy. Żydzi to nazwa ludzi, którzy wyznają pewną religię.

Sory za OT, ale nie mogę się z Tobą Blaz zgodzić. Nie każdy mieszkaniec Izraela jest Żydem, ale nie jest to określenie osób wyznających Judaizm, tylko narodowości... Poniżej definicja z Forum Żydów Polskich:

Współcześnie różne odłamy judaizmu uznają odmienne definicje tego, kto jest Żydem, jakkolwiek wszystkie zgadzają się w jednym: że osoba, której matka jest Żydówką - jest Żydem, a dzieci każdej kobiety, która jest Żydówką - są Żydami.

źródło:

http://fzp.net.pl/614_16.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Sory za OT, ale nie mogę się z Tobą Blaz zgodzić. Nie każdy mieszkaniec Izraela jest Żydem, ale nie jest to określenie osób wyznających Judaizm, tylko narodowości... Poniżej definicja z Forum Żydów Polskich:

źródło:

http://fzp.net.pl/614_16.html

Nie dam w tej chwili wykładni słownikowej, ale pamiętam wykład ambasadora Izraela o różnicy pomiędzy Izraelczykiem a Żydem. Żyd to wyznawca wiary. Izraelczyk to mieszkaniec Izraela. Żyd może być Polakiem, Francuzem, Włochem itp. Izraelczyk nie. Żyd nie może być np. prawosławny, Izraelczyk tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nic niestety nie jest czarno-białe... Nie ma chyba jakiegokolwiek innego kraju na świecie, który byłby otoczony krajami, które mówią wprost o tym, że chcą zniszczenia tego kraju siłą. Nie ma chyba innego takiego kraju, na terytorium którego spadałyby codziennie rakiety i to tak intensywnie, że już to wszystkim spowszedniało. A zarazem nie ma takiego innego kraju, który by miał tyle bezwzględności w dochodzeniu swojego. Fosfor jest jak najbardziej godny potępienia. Ale co my, co Polska by zrobiła na ich miejscu? To niestety nie są łatwe pytania i wybory...

Aha, i nie Żydzi, tylko Izraelczycy. Żydzi to nazwa ludzi, którzy wyznają pewną religię. Nie wszyscy mieszkańcy Izraela są wierzący czy też czytają Torę. :blink:

teoretycznie to sami sobie takie miejsce wybrali, tych sąsiadów również. w 1947r. ja bym sie zdenerwowal jak by mi kawał polski zabrali i powiedzieli ze tu bedzie mieszkał jakis lud co zyt tam 2tys lat temu... (a tak w ogole to NIKT chyba za bardzo nie udowodnil ze ktokolwiek wygnal Izraelitow z Izraela, coraz wiecej badan, hipotez ze oni tam zyja... i sa palestynczykami teraz B))

do dyskusji to sredni bo obie strony maja cos na sumieniu, z jednej ostra walka, z drugiej terroryzm religijno-panstwowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
teoretycznie to sami sobie takie miejsce wybrali, tych sąsiadów również. w 1947r. ja bym sie zdenerwowal jak by mi kawał polski zabrali i powiedzieli ze tu bedzie mieszkał jakis lud co zyt tam 2tys lat temu... (a tak w ogole to NIKT chyba za bardzo nie udowodnil ze ktokolwiek wygnal Izraelitow z Izraela, coraz wiecej badan, hipotez ze oni tam zyja... i sa palestynczykami teraz B))

do dyskusji to sredni bo obie strony maja cos na sumieniu, z jednej ostra walka, z drugiej terroryzm religijno-panstwowy.

Na naszym Polaków miejscu to bym nie szafował tym, że Polakom kawał kraju zabrali, bo tak naprawdę np. Śląsk był prawie tysiąc lat niepolski. :blink: Takie są koleje historycznych losów i nie ma co tego wywlekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

my też - jako Polacy - z każdym pewnie z sąsiadów byśmy mieli do pogadania o jakimś skrawku ziemi (i każdy miałby argumenty sięgające co najmniej setek lat wstecz), ale nikt z tego powodu rakietami (nie mówiąc o gorszych sprawach) nie nawala, bo cywilizacja zobowiązuje. Niestety, świat poszedł w tym kierunku, że ludzie o poziomie rozwoju i mentalności sprzed tysiąca lat mają dostęp do współczesnego arsenału. Nie jestem rasistą, ale jak widzę te migawki z Afryki - jedyna oznaka współczesności to kałasz w rękach czarnego, który zasuwa do innych czarnych. Jakby ciągle dzidy i łuki mieli, to ludobójst na miliony raczej by nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rety...ale ślizki temat.Ja nie wyrażę tu swego zdania.Co do samej substancji jako broni to trudno uznać ją za humanitarną,ale która broń taka jest?Dobrze,że jest zakazana i bardzo źle jeśli jakaś armia ją stosuje w praktyce.Ale co do źródła konfliktu i opowiedzenia się po którejś ze stron proponuję jednak nie robić tego bo zaraz wybuchnie tu jatka...Nie skomentuje też argumentów typu:Śląsk tysiąc lat był niepolski lub że Islam nie narzuca, bo to bzdety,ale tak jak mówię- proszę raczej o niepolityczne tematy!

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Nie skomentuje też argumentów typu:Śląsk tysiąc lat był niepolski lub że Islam nie narzuca, bo to bzdety,ale tak jak mówię- proszę raczej o niepolityczne tematy!

Bzdety? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Jestem ciekaw, czy Żydzi już po wiecznie czasy będą bezkarni. 

Zanim się wszyscy spalicie w slusznym gniewie, warto przyswoic taka dość prostą rzecz : cytowany tekst ma wartość dziennikarskiego bełkotu.

To co widzicie na filmach i tak ładnie się dymi to są pociski M925 do armatohaubic M109 kal. 155 mm - standardowy, używany przez połowę armii NATO, pocisk dymny zawierający 116 "wacików", bo tak to chyba najlepiej nazwać, z bawełny nasączonej białym fosforem - najlepszym znanym ludzkości środkiem dymotwórczym. Służy toto do stawiania zasłon dymnych lub do oznaczania celi (wiem że to sprzeczność, ale musicie na słowo uwierzyć :blink: ). Z racji swoich właściwości, _może_ także powodować pożary, oraz, dodatkowo, zadymiać pomieszczenia, czyli "ewakuować" przeciwnika nie dysponującego środkami osobistej ochrony. Ale nie jest to jego główna funkcja.

Tak, na wojnie zabija się ludzi, i tak, nie jest to z zasady estetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Zanim się wszyscy spalicie w slusznym gniewie, warto przyswoic taka dość prostą rzecz : cytowany tekst ma wartość dziennikarskiego bełkotu.

To co widzicie na filmach i tak ładnie się dymi to są pociski M925 do armatohaubic M109 kal. 155 mm - standardowy, używany przez połowę armii NATO, pocisk dymny zawierający 116 "wacików", bo tak to chyba najlepiej nazwać, z bawełny nasączonej białym fosforem - najlepszym znanym ludzkości środkiem dymotwórczym. Służy toto do stawiania zasłon dymnych lub do oznaczania celi (wiem że to sprzeczność, ale musicie na słowo uwierzyć :blink: ). Z racji swoich właściwości, _może_ także powodować pożary, oraz, dodatkowo, zadymiać pomieszczenia, czyli "ewakuować" przeciwnika nie dysponującego środkami osobistej ochrony. Ale nie jest to jego główna funkcja.

Tak, na wojnie zabija się ludzi, i tak, nie jest to z zasady estetyczne.

Dokładnie. Masz rację. Wojna to zawsze jest zło, ale czasami to mniejsze zło. A obecnie dziennikarze są od sprzedawania sensacji, a nie od podawania wiarygodnych i sprawdzonych wiadomości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo to bzdety

No... Zel Gadis... Co do Wrocka (wiem, że bliskiego Twemu sercu) to niestety prawda... W ciągu tysiąca lat naszej historii, częściej niestety był poza Polską, niż w jej granicach...

Co do Islamu... Fakt, jeśli ktoś zada sobie trud i przeczyta Koran lub hadisy z życia Muhhamada, zobaczy, że ma się to nijak do tego, co obecnie jest "lansowane" w świecie arabskim...

Ale zgadzam, się że temat śliski... I należy zachować dużą ostrożność...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bzdety? :blink:

Tak.Tak, nie należał do państwa polskiego.Był niepolski?Nie!Pod Wrocławiem do 1945 r. było pełno wsi gdzie mówiono tylko po polsku.To samo na całym Śląsku.I nie tysiąc lat kolego tylko z okładem 400.I pamiętajmy:historia Śląska i Połabia to historiia germanizacji!Ale dość B) Błagam,nie wciągaj mnie w tą dyskusję.

Pogadajmy o tym jakie zegarki najlepsze są w działaniach bojowych :)

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Ale zgadzam, się że temat śliski... I należy zachować dużą ostrożność...

Właśnie. I kolego Zel Gadis nie pisać, że to bzdety i wyrażać kategoryczne sądy, bo prawda nie jest czarno-biała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie. I kolego Zel Gadis nie pisać, że to bzdety i wyrażać kategoryczne sądy, bo prawda nie jest czarno-biała.

Ale nazywajmy rzeczy po imieniu :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Tak.Tak, nie należał do państwa polskiego.Był niepolski?Nie!Pod Wrocławiem do 1945 r. było pełno wsi gdzie mówiono tylko po polsku.to samo na całym Śląsku.I nie tysiąc lat kolego tylko z okładem 400.Błagam,nie wciągaj mnie w tą dyskusję.Pogadajmy o tym jakie zegarki najlepsze są w działaniach bojowych :blink:

Był niepolski, czyli nie należał do państwa polskiego. Tysiąc lat, bo są miejsca w Polsce, które należały do Polski tylko za czasów Mieszka I, a potem weszły w skład państwa polskiego po II Wojnie Światowej. Historia naszych ziem jest tak skomplikowana, że w tym sensie Izrael powinniśmy właśnie bardzo dobrze rozumieć. Sam pochodzę z okolic, które najpierw były pod zaborem rosyjskim, potem pruskim, a na końcu znalazły się w Królestwie Polskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Pogadajmy o tym jakie zegarki najlepsze są w działaniach bojowych :blink:

Zdobyczne! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zdobyczne! :)

:blink:B):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zel Gadis: Pogadajmy o tym jakie zegarki najlepsze są w działaniach bojowych wink.gif

Z indexami i wskazowkami pokrytymi bialym fosforem ?? ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zel Gadis: Pogadajmy o tym jakie zegarki najlepsze są w działaniach bojowych wink.gif

Z indexami i wskazowkami pokrytymi bialym fosforem ?? ;>

I z takim dużym śmigłem?To się helikopter nazywa :blink:B):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wraca mąż do domu i od progu woła do żony:

-Wskakuj do łóżka!

Ona nieco zdziwiona, 20 lat pożycia i nigdy się tak nie zachowywał...

Zaciekawiona wyskakuje z fatałaszków i do wyrka.

Mąż też raz dwa rozbiera się, wskakuje do łóżka, nakrywa żonę i siebie kołdrą i mówi:

-Patrz! Zegarek kupiłem! Fluorescencyjna tarcza! Z białego fosforu!!!

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.