Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zimny-wiatr
ostatnio pobolewają mnie kolana - zastanawiam się - stosujecie coś osłonowego na stawy?

Spróbuj glukozaminy (do dostania w aptekach, ale nie bierz pierwszej z brzegu) albo lepiej takie coś:

0da13b7dc08657a5med.jpg

źródło: allegro bądź sklepy dla sportowców, chodź widziałem to ostatnio w Auchan

(wczoraj doradzał mi to znajomy pracujący w sklepie z odżywkami dla sportowców)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ostatnio pobolewają mnie kolana - zastanawiam się - stosujecie coś osłonowego na stawy?

Starość nie radość. Normalka

Ja zakupiłem na takie coś co piszesz, mazidło w aptece. Nazywa sie Voltarol. Tu w UK. w Polsce i Niemczem nazywa sie to samo mazidło Voltaren.

Działa :P

Jest jeszcze jedno lepsze. Takie ruskie z jadu żmij jakichśtam robione. Zapomniałem jak sie nazywa. Skleroza :P Zapytaj w aptece, pewno beda wiedzieli.

A poza konkursem. Dzisiaj widziałem zadybistą kolarke za 2 dychy. Taka podobna do tych jak Szurkowski jeździł. Piekna, czarna, delikatna, leciutka niesamowicie na 27 calowych kołach. W sam raz dla mnie :) Lekko zapuszczona, ale parę godzin i kilka kropel potu powinno przywrócic jej blask :)

Tylko ta kierownica koza.

Czy będzie wielkim obciachem jak doczepie takie dodatkowe rączki co by sie nie składac jak colsztok na niej??

I troszeczke grubsiejsze opony też by się przydały. Na wyścig się nie szykuję

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Masz na myśli Lemondkę?? Nie będzie siary, bier kolarę a jak Ci się nie spodoba to odkupię za 3 dychy. W sumie będziesz miał niezłe przebicie :P

A z jadu żmii to ja się smaruje taką maścią "Viprosal" ale na stawy to nie wiem czy pomoże. Zawsze możesz też łykać tran :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo właśnie :P Viprosal !!!

Tak się to nazywa. To to coś z tych żmij zawarte w tej maści jest bardzo aktywnym czynnikiem regenerującym stawy. Tylko najpierw lekko się posmarować. Podobno duzo ludzi reaguje na to mazidło jak na pożądlenie przez rój szerszeni. Mnie nie rusza :P

A kolarkę zatem lecę i biorę jutro. Jest prześliczna :)

I ma takie za***iste klamki hamulców :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
I ma takie za***iste klamki hamulców :)

A daj mnie spokój... :P takie podwójne pewnie?? Też takich szukałem.

Ja tej maści używam obecnie na nadwyrężoną stopę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klamki wyglądają jak klamki :P Aluminiowe, kształt jak łabedzia szyja :P A od nich idą takie szpryngle jakby :) w kierunku osi steru. Są w odległości takiej że można je obłapać z dowolnego miejsca na kierownicy :) Zaciski tez są równie klimatyczne :) Wszystko aluminiowe. Chyba Campagnolo (czy jak to sie tam pisze) Nie miałem czasu oglądać aż tak szczegółowo. Rama mufkowa lutowana zdaje się. Korby stalowe, chromowane . Takie raczej delikatne. Chyba kute to jest. Trzymają sie na kliny. Dżwignie przerzutek w standardowym miejscu dla kolarki, też aluminiowe.

Felgi stalowe, chyba 1 cal szerokości. Nie jestem pewien. Szprychy cieniowane, zdaje się że nie chromowane tylko z nierdzewy jakiejś. Nie jestem pewien czy mają po 32 szprychy te koła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
zastanawiam się - stosujecie coś osłonowego na stawy?

spirytus

:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stawy? Animal Flex. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Ale Animal Flex jest za***iście drogi, a ten nutrend albo trec też podobno nie jest zły?? A ty używałeś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Mój bajk ma 5 lat, z oryginalnych komponentów ostały się tylko koła, rama, sztyca i siodło, oraz heble. Jeszcze sporo trzeba zmienić :) Ogólnie spoko sprzet, chociaż w stocku to była tzw bieda z nędzą. Miał RevoShifty jako manetki, ale wywaliłem je bo przypadkowo zdarzało mi się zmieniać biegi (powszechna "przypadłość" tych rozwiązań), metalowy widelec, mostek i kierę. W oryginale był na starszej generacji Tourneyów. Cena w 2004: Jakieś 800 zł.

Potem któregoś roku naszło mnie na remont i wymieniłem elementy za 800 PLN łącznie, ale warto było bo nadgarstki bolały, korby skrzypiały i ogólnie było już staro i biednie :D A szkoda bo rower jest czarny z żółtymi wstawkami niczym osa, i zwyczajnie mi się podobał więc zdecydowałem zainwestować...i tak powstało to:

Rama Merida 22" alu zmodowana, tj zdjęty lakier na rogach tylniego trójkąta, i miejscami w okolicach główki ramy

Amor SR Suntour XCR-LO z blokadą skoku

Heble Promax (brandowane merida, ale to Promaxy, w komplecie były z klamkami promaxa)

Kiera Cytec MTB Riser

Mostek regulowany Cytec 060

Gripy Dartmoor Ripper

Stery Accent HST-S10 na maszynach

Korba Shimano 48T alu

Osprzęt Shimano Tourney

Klamkomanetki Shimano generic

Piasty noname ale nadal na chodzie

obręcze x-rims Z1000 alu

Opony kenda oryginalne

Sztyca amortyzowana no name, w planach wymiana na pantograf Suntoura

Siodło oryginalne noname, w planach wymiana na Bontragera lub Selle

Pedały już chyba 5 z rzędu noname, w planach wymiana na Shimano

Szczerze mówiąc jak był to rigid, to ciężko było w terenie, i stockowy osprzęt to po prostu jazda po kosztach. Teraz jest taki hardtail z amorem w sztycy i jest już znośnie...Chociaż planuję jeszcze zmienić siodło, sztycę i koła wraz z oponami, więc spokojnie jakieś 5 stów jak nie lepiej.

Naprawdę, nawet w oryginalnej sklepowej wersji był to rower wart pieniędzy, zresztą to moja 3. Merida i w każdej jest to samo - super rama, osprzęt różniasty, no ale jest dobra podstawa do rozbudowy sprzętu. Nie jest to żadne cudo, ale tak jak piszę - po przeróbkach wychodzi całkiem dobry góral ze świetną ramą :)

Dlaczego Tourney, a nie Altus/Acera/Deore? Bo Tourney jest tani, prosty i wygodny jak dla mnie. Wiele razy zdarzało mi się wystawić przerzutkę na ciężkie warunki, i za każdym razem gdy się posypała za grosze mogłem kupić nową.

Tarcz nie założę, bo aby mieć porządne heble tarczowe to trzeba wydać kupę kasy nie koniecznie zaraz na jakieś hydrauliki Avida ale nawet na mechaniczne. Poza tym trzeba mieć specjalnie dobrane piasty, najlepiej duże tarcze (180, chcoiaż co do rozmiarów tarcz to bajkerzy są podzieleni, każdy ma preferencje. Faktem jest, że większe łatwiej odprowadzają ciepło i zmniejszają obciążenie amora i piasty), komplet klamek - ogólnie duży wydatek, a że ja sobie spokojnie w terenie i mieście kursuję, więc na co mi takowe cuda :huh:

Nie używałem markowych pedałów - bo za często nimi walę o różne przeszkody, chociaż i na tym się naciąłem - w tanich plastikach często-gęsto sypią się łożyska, więc chyba kupię sobie w końcu porządne pedy.

To tak żeby rozkręcić temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tak żeby rozkręcić temat :)

:huh: jako, że nikt mi nie odradził zakupu :) postanowiłem obejrzeć tamto "cudo"

......i tak gadu gadu, tu regulacja przerzutek, tu centrowanie koła.....i zamieniłem 60pln....na rower na amorku :)

jakiś taki trochę no name - ale ....spełnia kryterium by nie kusić złodzieja.

Piasty, przerz. przód i tył "firmowane" marką "POINT"

Jutro porobię fotki - trochę martwi mnie amorek - nie podoba mi się spawanie:

post-7161-0-42116100-1331221305.jpg

dam do mechanika - zobaczymy :) .....co z tego wyjdzie :)

A na co dzień śmigam bajkiem VICTUS model Timberwolf - ówcześnie najwyższy model - na alu ramie - moim zdaniem świetnie zgrane klamoty tam dobrierali - bo mimo grift shift'ów nic nie przeskakuje samoistnie - wszystko hula aż miło :) Aż dziw, że zbańczyli :)

Też zamieszczę fotki jak go trochę podczyszczę - bo u mnie ostatnie dni leje ....więc ciut niefotogeniczny jest :)

Bendem JO + Bajk + 661 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklej fotę stary :huh: Jeden obrazek więcej mówi niż tysiąc słów.

Właściwie to ja tylko za siebie to mowie bo nie mam głowy do tych firm od osprzętu ani jak to-to wygląda z nazwy :D

A tą kolarkę kupilem dzisiaj :) Musialem jeszcze pojeździć po sklepach budowlanych. Przy okazji napatoczył sie jakiś z tajlami do welocypedów.

Wszedłem, kupiłem dwie opony na cal z ćwiercią. Szerszych nie było. Nic to. Dałem za nie więcej jak za ten rower. Psia kość, w Polsce opony do rowerów chyba tańsze są.

A i jeszcze jedno. Wczoraj pytałem czy nie będzie obciachu jak się doczepi dodatkowe trzymaczki do kozy. Odpowiedź na to znam :)

A czy nie będzie siary gdy się założy chociaż maciupeńkie błotniki? Co by błoto na zad nie leciało w razie deszczu niespodziewanego.

Pamiętam za gówniarza że miałem kiedyś takie coś w rowerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
A czy nie będzie siary gdy się założy chociaż maciupeńkie błotniki?

Będzie!!! :huh:

Poka lepiej zdjęcia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wklej fotę stary :huh: Jeden obrazek więcej mówi niż tysiąc słów.

.....ino że ja byłem rowerem w pracy, więc obejrzałem - doszedłem po porozumienia cenowego- ze sprzedającym, rower zostawiłem w firmie, bo laczek z tyłu- a ja nie mam - i nie zamierzam mieć dętek z wentylem rowerowym tylko samochodowym - więc i w taką pompkę nie inwestuję :D

Dziś nie dam rady porobić fotek ..... 8km jest w jedną :)

Jutro zrobię i wkleję.....z prośbą o osąd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Będzie!!! :huh:

Poka lepiej zdjęcia :D

Teraz to wygląda wszystko masakrycznie. Jutro zrobie ale nie obiecuje że wkleje bo bedę ciężko pracować. Ale w poniedziałek pewno dam rade.

Prawdę pwiedziawszy to wygląda naprawdę okropnie. Będzie potrzebny całkowity demontaż. Malowanie ramy, czyszczenie felg bo dostały zalotu rdzy itd. itd.itd.

A ja go widzę tak> Czarno-srebrzysty. Żadnego innego koloru. Żadnego napisu(no chyba że kokopolot np. ale to i tak malutki)

Łańcuch też srebrzysty. Cholera, nawet widzialem taki w sklepie a nie kupiłem. Nie byłem pewien czy szerokośc odpowiednia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Czarno-srebrny mówisz?? O to moja strzała:

8f484e2b5f0c324am.jpg

Kierownicę baranka już kupiłem, muszę tylko znaleźć żółtą owijkę i heja... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:huh:

No mniej więcej tak to widzę właśnie. Tylko że siodło i owijka też czarne :D

Zaparłem się że tak ma byc

Ps. Ile ty masz wzrostu? Na twojej Strzale to ja pod ramą musiałbym jechać :)

Tak mi się zdaje. Ona ma 28 cali koła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jutro (tzn. już dzisiaj) się może czymś nowym pochwalę :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Czarno-srebrny mówisz?? O to moja strzała:

8f484e2b5f0c324am.jpg

Kierownicę baranka już kupiłem, muszę tylko znaleźć żółtą owijkę i heja... :huh:

28 i onespeeda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

koła 28 cali, rama 59,5cm a ja osobiście mam 180cm wzrostu :huh:

Na zdjęciach słabo widać ale i pancerz linek też jest żółty. Myślałem coby obręcze też na żółto machnąc ale chyba za dużo z tym roboty :D

W planach być może kiedyś przeróbka na ostre koło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślałem coby obręcze też na żółto machnąc ale chyba za dużo z tym roboty :huh:

trzeba by zdjąć szprychy a potem na nowo zaplec koło....... kilka godzin żmudnej roboty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

No właśnie, dlatego poczekam i z czasem kupię żółte obręcze :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Hy Moser, uważaj na te niewiadomojakie pseudoamory - bo niejeden przez nie miał drutowaną szczękę albo połamane ręce...

Szczera rada - badziewny amor=lepiej bez niego. Miałem kiedyś, lata temu, taki użytkowy rower no name z amortyzatorem Ballistic - ogólnie to dośc znane wśród rowerzystów okropieństwo, warte w sklepie jakieś 60-70 zł. Działał mi przez całe 4 lata, i amor wytrzymał - ale znam szczęściarzy co na takim "osprzęcie" zaliczyli poważne wypadki.

250-300 zł - minimum za dobry amor elastomerowo-sprężynowy, bo dobra hydraulika Manitou, Mozo, RockShox czy Suntour to wydatek od 600 do 5000 PLN jak nie więcej.

Więc ergo - moim zdaniem to albo zrób przegląd amora i jak Ci mechanik powie że jest bezpieczny to jeździj, a jak nie to zamień sobie na sztywny widelec i wtedy nic Cię nieprzyjemnie nie zaskoczy...możesz też jeździć tak jak jest i grać w ruletkę :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem, wyczyściłem i z 40km zrobiłem - przecinak, jazda na nim to prawdziwa przyjemność :huh:

cb193772f6d62382med.jpg

830026812f20ff97med.jpg

(sorry za zdjęcia ale mam tylko telefon pod ręką)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za rama?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.