Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdziłem, że razem z amorkiem wymienię stery. Tutaj się rodzi głębszy problem... Nie wiem jakiego rodzaju sterów szukać i jak rozróżnić zintegrowane od półzintegrowanych. Czy jeśli mogę wyciągnąć ze sterów oba łożyska tzn., że są to półintegry? (rower merida kalahari '06, rama ta sama co w tańszych mattsach z tego okresu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20110831_141847.jpg

Po przerzutce z trialu dosc dlugo konfigurowalem sobie maszynke street/downhill.Konfiguracja dosc dziwna (np. opon) ale tak pasuje mi najbardziej - idealnie do pokonywania ciasnych zakretow tak jak lubie, czyli bokiem:

http://jansar.wrzuta.pl/film/3OvAG5fvcgP/20110831_135639

Pojechalem z mountainboardowcem i paroma znajomymi do parku na obrzezach miasta pozjezdzac.Trasa cienka,ale nie bylo tragedii.

Przedstawiam wiec "przygody czarnej Sarenki"

314565_2408129921442_1197000211_3002729_7663522_n.jpg

302371_2408049599434_1197000211_3002477_6497030_n.jpg

296458_2408048599409_1197000211_3002474_5818819_n.jpg

317170_2408130161448_1197000211_3002730_1646060_n.jpg

305283_2408051639485_1197000211_3002483_7021239_n.jpg

320410_2408129081421_1197000211_3002726_8344698_n.jpg

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

304624_2408047479381_1197000211_3002470_282866_n.jpg

321470_2408130641460_1197000211_3002733_517301_n.jpg

301180_2408130481456_1197000211_3002731_3247349_n.jpg

304585_2408129641435_1197000211_3002728_677905_n.jpg

308223_2408050359453_1197000211_3002479_6796265_n.jpg

294595_2408133041520_1197000211_3002739_797120_n.jpg

296755_2408134361553_1197000211_3002744_5575109_n.jpg

305340_2408134681561_1197000211_3002745_545508_n.jpg

307015_2408136881616_1197000211_3002753_6454359_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

307390_2408133321527_1197000211_3002740_4353155_n.jpg

307690_2408133481531_1197000211_3002741_5733093_n.jpg

310378_2408103320777_1197000211_3002666_7555165_n.jpg

310765_2408132521507_1197000211_3002738_2259384_n.jpg

317385_2408134121547_1197000211_3002743_3353457_n.jpg

318362_2408113761038_1197000211_3002698_5590443_n.jpg

320140_2408097360628_1197000211_3002645_353198_n.jpg

320495_2408133721537_1197000211_3002742_5174424_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz ciśnienie w kołach?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz ciśnienie w kołach?

Pompowalem recznie,wiec nie wiem dokladnie.Bylo sporo - potem troche upuscilem ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, tylko , że amortyzator ani też hamulce na pierwszy rzut oka nie są przystosowane pod:

1) Taki typ jazdy

2) Takiego chłopa jak Ty

Nie wiem jak z resztą osprzętu.. ale też mam czarne myśli.

Plus za posiadanie kasku, nie wiem czy do zdjęcia czy jak bo równocześnie minus za brak założonego podczas jazdy. :)

No i pomyliłeś, a w zasadzie przemieszałeś tu DH z trialem, XC i innymi.

Nie mniej jednak, szerokości.

Pozdr.

PS. Na prawdę nie zauważyłeś, że ten Suntour czy tam RST nie ma praktycznie pod Tobą wystarczającego skoku? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, tylko , że amortyzator ani też hamulce na pierwszy rzut oka nie są przystosowane pod:

1) Taki typ jazdy

2) Takiego chłopa jak Ty

Nie wiem jak z resztą osprzętu.. ale też mam czarne myśli.

Plus za posiadanie kasku, nie wiem czy do zdjęcia czy jak bo równocześnie minus za brak założonego podczas jazdy. :)

No i pomyliłeś, a w zasadzie przemieszałeś tu DH z trialem, XC i innymi.

Nie mniej jednak, szerokości.

Pozdr.

PS. Na prawdę nie zauważyłeś, że ten Suntour czy tam RST nie ma praktycznie pod Tobą wystarczającego skoku? :)

Wiem co robie,jezdze wyczynowo od 11 roku zycia. : )

Suntour nie ma odpowiedniego skoku,ale ma za to regulacje twardosci ktora moge regulowac w zaleznosci od tego co robie.Bardzo,bardzo,bardzo dlugo jezdzilem w trialu (sztywny widelec, i w modzie i w stocku) - nie umiem sie przyzwyczaic do amortyzatorow z duzym skokiem.Ciezko mi sie wybija i ogolnie nie czuje az takiego panowania nad rowerem.Nie "dobilem" go jeszcze ani razu.

Co do reszty osprzetu - nie wiem co Cie martwi.Po latach jazdy znam mozliwosci zarowno swoje jak i roweru - ten zlozylem sam i wiem co w nim siedzi.Malo tego,ten amortyzator wybralem specjalnie.Jedyne co mi w osprzecie nie pasuje to klamki z manetkami (za dlugie,ciezko zlapac na jeden palec) i musze wstawic swoje wysluzone Shimano DX rezydujace aktualnie gdzies z innymi gratami.

P.S.Czemu hamulce nie sa przystosowane?Chodzi Ci o wielkosc tarcz?Daja rade pode mna bardzo dobrze,ustawione sa na "zylete",czyli tak jak jestem przyzwyczajony po jezdzie w trialu.Bez opcji "hamowania do polowy".

Przemieszalem dyscypliny bo to nie zawody a wyjazd z paroma kumplami - a jezdzilem w streecie,trialu,enduro i DH.Kasku nie bralem,bo byl to wyjazd na ktory wpadlismy kiedy bylem juz daleko od domu (mieszkam za miastem).

Kazdy ma jakies tam swoje przyzwyczajenia i upodobania.I tak jak poczatkujacemu moga sie takie rady przydac,tak nie obraz sie ale ja sobie poradze ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy.. odniosę się do części Twej wypowiedzi.. :)

Na kilku zdjęciach prawie że dobiłeś ten amortyzator a praktycznie takie skoki to na krawężnikach się wykonuje. Popytaj innych może bardziej doświadczonych. Ten amortyzator jest montowany w MTB'ekach z zastrzeżeniem do 90 kg (w zależności od wersji sprężyny - jej koloru, jaka w nim siedzi)

Regulacja twardości w Suntourze? :) Takie baje opowiadają sprzedawcy w marketach.

Toć to jednosrężynowiec olejowy a regulacja (o ile w nich działa) to głównie subiektywne odczucie. O regulacji "twardości" w Suntourze można mówić raczej tylko w modelu Epicon, który jest powietrzny. Nie dziwię się, że trudno jest Ci się przyzwyczaić bo ten amortyzator nie ma prawie w ogóle sztywności. Pojeździj nawet na jakimś lepszym RS /o wyższej półce nie wspomnę/ z odpowiednim ustawieniem twardości a na pewno szybciej się odzwyczaisz od sztywniaka.

Hample tektro na linkę to żaden wyczyn. Nie wiem co to za tarcze ani jaki jest ich rozmiar(jeżeli 160 to na pewno są za małe) bo zdjęcia są kiepskie ale nie wyglądają również kolorowo i solidnie. Działanie - jak to nazwałeś- "na żyletę" ma swoje dobre i złe strony. Ja wolę dobrą modulację którą czuć w Avidach Shimano i niektórych Magurach.

To tyle.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy.. odniosę się do części Twej wypowiedzi.. :)

Na kilku zdjęciach prawie że dobiłeś ten amortyzator a praktycznie takie skoki to na krawężnikach się wykonuje. Popytaj innych może bardziej doświadczonych. Ten amortyzator jest montowany w MTB'ekach z zastrzeżeniem do 90 kg (w zależności od wersji sprężyny - jej koloru, jaka w nim siedzi)

Regulacja twardości w Suntourze? :) Takie baje opowiadają sprzedawcy w marketach.

Toć to jednosrężynowiec olejowy a regulacja (o ile w nich działa) to głównie subiektywne odczucie. O regulacji "twardości" w Suntourze można mówić raczej tylko w modelu Epicon, który jest powietrzny. Nie dziwię się, że trudno jest Ci się przyzwyczaić bo ten amortyzator nie ma prawie w ogóle sztywności. Pojeździj nawet na jakimś lepszym RS /o wyższej półce nie wspomnę/ z odpowiednim ustawieniem twardości a na pewno szybciej się odzwyczaisz od sztywniaka.

Hample tektro na linkę to żaden wyczyn. Nie wiem co to za tarcze ani jaki jest ich rozmiar(jeżeli 160 to na pewno są za małe) bo zdjęcia są kiepskie ale nie wyglądają również kolorowo i solidnie. Działanie - jak to nazwałeś- "na żyletę" ma swoje dobre i złe strony. Ja wolę dobrą modulację którą czuć w Avidach Shimano i niektórych Magurach.

To tyle.

Pozdr. :)

Naprawde myslisz,ze ja nie mialem innego sprzetu nigdy? ; )

Dlugo jezdzilem na Bomberze Dirt Jumper.I wiem,ze wydawanie duzej kasy na amortyzatory DLA MNIE nie ma sensu.Maja mi sie lapy nie obic,ale rownie dobrze dalbym rade na solidnym sztywniaku z cromo.

Co do hampli - tez mialem Avidy (Juicy) i Magury (Julie z przodu w trialowce i HS-33 z tylu).Jakos przestalo mnie krecic ulepszanie sprzetu i wmawianie sobie roznicy.Jedzi?Daje sie skakac?Nie zabilem sie?Jest dobrze : )

Nie interesuja mnie "ochy i achy" na temat jak pieknie moj swiezo wypolerowany amortyzator sie swieci jak jade sobie powoli chodnikiem czy jako to fajnie sobie czasem zmienic plyn odpowietrzyc hamulce (lub w przypadku HS-33, robic cos przy szczekach co chwile,bo nie dzialaja jak powinny).

co do regulacji w suntourze - jakas regulacja jest i cos tam na pewno daje.Na pewno nie jest to pelna regulacja,ale jednak cos zmienia.

Podsumowujac - jezdze dla przyjemnosci.Wole jezdzic niz dobierac sprzet : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz. - nie ma sensu dalsza polemika bo chłopak nie wie co mówi. Niech dalej żyje w świecie swojej fantazji rowerowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mateusz. - nie ma sensu dalsza polemika bo chłopak nie wie co mówi. Niech dalej żyje w świecie swojej fantazji rowerowej.

Wiec powiedz mi Marcinie, co zmieni u mnie amortyzator z wiekszym skokiem?Oprocz tego,ze bedzie mi mniej wygodnie.

Powtarzam - nie dobilem amortyzatora widocznego na zdjeciach ani razu.

Hamulce tez nie zawiodly mnie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janku - ja osobiście bałbym się skakać w ogóle na tym amortyzatorze. Przy mojej wadze 80kg może złamać się jak patyk - przy twojej tym bardziej. Skok amortyzatora to indywidualna sprawa w którą nie wnikam. Co do zmiany charakterystyki pracy amortyzatora to się nie oszukuj :) - nie będzie ona działać.

Jak dla mnie hamulce ujdą w tłoku - mogą być jak żyleta, mogą spowalniać ale także mogą modulować. Ja wolę ostatnie z racji tego że posiadam całkowitą kontrolę nad kołami.

Twoją uwagę zwróciłbym także na przednią obręcz bo o ile się nie mylę to jakieś koło z marketu. Uważaj aby ci się nie zwinęło w chińskie osiem. Tylna obręcz wydaje się mocniejsza aczkolwiek nie wiem co to jest ? Alexrims DM24 ?

Kolejna sprawa to kierownica! Też nie wróżyłbym jej długiego żywotu. Na zdjęciach już wydaje się pogięta.

Od siebie dodam że dla mnie najgorszą rzeczą jest zaliczyć dzwona przez kiepski sprzęt. Więc zawsze staram się dobierać mocniejsze komponenty o przyzwoitej wadze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec powiedz mi Marcinie, co zmieni u mnie amortyzator z wiekszym skokiem?Oprocz tego,ze bedzie mi mniej wygodnie.

No wiesz, trochę to dziwne. Po co ludzie w takim razie pakują 2 tys zł albo i nawet znacznie więcej za amortyzator np. DT Swiss? Dla niewygody? Pojeździj trochę na czymś na prawdę dobrym. Do tego oczywiście podpompuj go pod siebie.IMHO Bomber to żaden niezwykły wynalazek ( w zależności od wersji) ale głównie cud techniki to nie jest.

Polemizowałbym :). Na widocznych zdjęciach to dobicie jest bardzo blisko a nawet już występuje. Dobicie do korony amortyzatora w widelcu "olejowym sprężynowym" jest bardzo trudne a wręcz niemożliwe (chyba, że przy dzwonie) więc ja uznaję po fotkach, że jednak go dobiłeś :) Nie okłamujmy się, odczuwasz dyskomfort bo golenie tego amortyzatora mają chyba 28mm? 30? Pojeździj na sztywniejszym amortyzatorze z szerszymi goleniami - nawet coś z półki RS (Reba? Sid -no, bardziej do jakiegoś XC ale DH na zdjęciach nie ma, więc proponuję spróbować od w/w) Wtedy raczej nie powiesz, że jest niestabilnie. Pod takim kawałem chłopa tak lichy widelec (w ogóle nie przystosowany do trailu/DH!) ma prawo się gibać i ogólnie rower będzie mało sztywny. O sztywności ramy się nie wypowiem bo geometria przyzwoita, marka mi wiele nie mówi i co do ramy to zawsze trzeba przyjrzeć się z bliska.
Hamulce tez nie zawiodly mnie nigdy.

Do czasu. :) Oczywiście, życzę Ci jak najwięcej szczęśliwie pokonanych kilometrów ale (jak podejrzewam?) Tektro IO to hamulce zero - jedynkowe i też bez bajek, że są bezobsługowe bo większość ludzi "w temacie" (w tym ja) jest zdania, że pewniejsze i bezobsługowe to są jedne z prostszych v-brake od Shimano (Deore/XT) niż to. Ciężej jest to wyregulować a jak zacznie się psuć to.. Dalej nie wiem jakie masz w tym tarcze jak 160mm to też nie ma nad czym się zastanawiać. W DH/trialu stosuje się często minimalnie 180 aczkolwiek często do przesady ludzie wkładają 203 mm - to jest zależne od wagi rowerzysty i możliwości innych podzespołów. Gdybyś wsadził nawet do tych hamulców znacznie większe tarcze to ten suntour dostałby sporych luzów (pewnie już też ma, ale mniejsze).. :)

To, że Ty "jeździsz od 11 roku życia" (-co nie zmienia faktu, że jeszcze 15 lat temu to Polska stała za Wagantami i Rometami Sport a nie Trialówkami) nie znaczy, że inni nie. Wklejając zdjęcia prezentujesz siebie i "maszynę" jaką się poruszasz. Nie wiedziałem czy jesteś w temacie, czy nie, bo trochę niektóre rzeczy wyglądają jak z innej parady.

Niemniej jednak gratuluję pasji i zaangażowania oraz trwałej niezmienności przekonań. :)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to mój zeszłoroczny zakup po tym jak sprzedałem Konę Coilair

pab5uzy3jhbz_t.jpg

fajniusi rower :)

Ja się poruszam na hardtailu, ale podoba mi się strasznie jak mijam na ulicy rowerzystów, co jeżdżą tacy niektórzy w pozycji takiej bardziej siedzącej ( u mnie siodełko jest wyżej niż kiera i w związku z tym inna pozycjA ) No i jeszcze charakterystyczne ze szeroko maja rece rozstawione - rozumiem ze kiera szersza jakas... i chyba to ta pozycja bardziej siedząca wynika z dużego amora z przodu, nie ?

Z checia bym sie przesiadl na takiego monstrum do dh, zeby troche pokrecic po osiedlu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnialem nadmienic o kierownicy - jest lekko wygieta i jest do zmiany.Rower zostal ukonczony stosunkowo niedawno i kierownica byla "dobrana" z tego co akurat mialem na stanie.Pojdzie do zmiany na NS Big Mama (tak sie bodajze nazywala ta kierownica - kiedys mialem potem sprzedalem razem z rowerem).

Tylna felga to Alexrims DM24, piasta to Deore LX, szprychy bodajze DT Swiss.

Przednie kolo to w ogole jest przeboj - na poczatku wyladowalo w mojej stockowej (26") trialowce jako "kolo tymczasowe".I wytrzymalo dobrze ponad rok katowania.Raz je centrowalem,do dzisiaj smiga elegancko : )

Jesli bede zmienial to przednie to zmienie rowniez tylne,prawdopodobnie na moje ukochane SunRimsy double track.

Amortyzator jesli mialbym zmieniac, to na pewno na taki z regulacja wysokosci skoku.Macie swieta racje - grubsze golenie na pewno by sie przydaly.Ale dopoki ten wytrzymuje to niech sobie bedzie.Chyba,ze zacznie dostawac jakichs obsesji,to uwierzcie,ze nie odwaze sie na tym zeskoczyc z kraweznika.Luzow o dziwo nie ma ;)

O tektro IO slyszalem same zle opinie ale u mnie jakos tam smiga - oczywiscie nie ma przebojow,ale nie ma tez tragedii.Z nowymi klockami jest naprawde spoko :P

A jakby padl to zawsze mozna wymienic - to nie jest kosztowna sprawa.

Co do V-ek, to naprawde swietne hamulce,lecz dla mnie troszke problemowe.Nawet najmniejsza centra kola (co czasem zdarza mi sie przy zjazdach - po przyjezdzie do domu od razu centruje) powoduje obcieranie klocka o kolo i praktycznie koniec jazdy.I nie ma tutaj zadnych systemow przeciwdzialajacych temu - pamietam jak wydalem naprawde kupe kasy na V-ki shimano XTR ze szpanerskim systemem ustawiania klockow.W sumie nie wiem czemu ten system mial sluzyc (nasluchalem sie jedynie jak cudownie to dziala).Podsumowujac - dzialalo to jak zwykla v-ka.Jedyne kolo w ktorym sie z tym nie spotkalem to kolo z obrecza firmy VIZ ktore mialem w trialowce.To niesamowite ile ta obrecz potrafila wytrzymac katowania.Dlatego do V-ek ani linkowych,ani hydraulicznych typu HS33 (tfu!) nie wroce.Jesli juz to zainwestuje w Avidy Juicy albo Magure Julie (bo te hamulce znam,a "na opinie" nie lubie kupowac) i bedzie git ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno temu jeździłem w dual, dirt, Fr i Dh, najpierw było multum składaków, połamane ramy, obręcze, pęknięte łańcuchy, golenie (O uszkodzeniach ciała nie wspominam bo nie jestem w stanie wszystkiego zliczyć). Potem była Kona stinky, ktorą po roku uprowadzili mi z piwnicy - kilka lat żałoby minęło i znowu jeżdżę?

Co do hamulców to z całą pewnością dobre Vki są wystarczające do większości zastosować, także tych semi-ekstremalnych, i na pewno nie są gorsze od mechanicznych tarczowych, przez dobre kilka lat (Począwszy od roku 2001) jeździłem na zwykłych V ponieważ hamulce tarczowe były dla mnie nieosiągalne z uwagi na cenę (która de facto była znacznie wyższa niż teraz), wykonałem wiele zjazdów, kilka z nich zakończyło się rozsypaniem piast, połamanymi obręczami i pękniętym goleniem w amortyzatorze (a ten z kolei wbił mi się w kolano), ale same hamulce nie zawiodły mnie ani razu, oczywiście przy wysokich prędkościach i dużym obciążeniu tylnego koła nie ma mowy o tym by takie hamulce doprowadziły do jego blokady, ale oczywiście to i tak mija się z celem bo blokada koła przy zjeździe zazwyczaj kończy się poślizgiem.

Po kilku latach kupiłem mechaniczne hamulce tarczowe, i oczywiście nie ze względu na to że V nie spełniały moich oczekiwań, ale głównie z uwagi na wygląd i tą myśl że są bardziej ?ekstremalne?, niestety po wielu tygodniach nie zaobserwowałem żadnych ?cudów?, hamulce działały bo działały, nie gorzej, nie lepiej jak V, aż w końcu je sprzedałem, za pieniądze kupiłem szerszą kierownicę, zostawiłem tylko przednią tarczę, co by na wyglądzie nie tracić?

V oczywiście i w mojej opinii nie są doskonałe, bo źle radzą sobie w deszczu czy błocie, jednakże zmiana klocków hamulcowych potrafi zdziałać cuda (Materiał lub ich kombinacja i typ nacięć), tak samo w przypadku uszkodzenia obręczy, szczególnie jeśli ma ona ?garb? to hamulce takie tracą na wydajności, zwiększają opór toczenia a czasem same klocki zmieniają pozycję i zaczynają ocierać np. o oponę. Tak samo sytuacja wygląda gdy koło jest źle wycentrowane, klocek zaczyna ocierać o obręcz i przez to się ściera, a to z kolei powoduje mniejszą wydajność hamowania.

Jeśli chodzi o amortyzatory to mam złe doświadczenia z RST i Suntour (nie licząc Epicon), pierwszy RST - modelu nie pamiętam - rozleciał się po jednym twardym lądowaniu. W drugim po kilku miesiącach użytkowania zmniejszył się skok o jakieś 30%, aż w końcu pękła sprężyna. Widelce Suntoura również miałem dwa, w jednym z nich (XCR RL) pękł mi podczas zjazdu prawy goleń, na który wpadłem kolanem, skończyło się to 12 szwami, drugi sprzedałem jako nowy ponieważ pod impulsem radości za krótko obciąłem rurę sterową. Najlepsze doświadczenia mam z armotyzatorami Marzocchi i Rock Shox, pierwsze Dirt Jumpery to były prawdziwe czołgi, i działały tak samo jak wyglądały - przesiadłem się z dogorywającego RST na używanego Dirt Jumpera II i przez bardzo długi czas nie myślałem o zmianie tego amora na nic innego (Wtedy jeździłem Fr i dirt), w rowerze zmieniłem w sumie wszystko, włącznie z ramą - prócz DJ I i siodełka. Katowany był prawie 2 lata!

Rock Shoxa natomiast używam teraz (Aktualnie jeżdżę MTB, także ?miejskie?), ma już za sobą ponad 1000KM i nadal spisuje się świetnie, biorąc pod uwagę że ma do czynienia z ponad 100kg masy (przy 195cm wzrostu), to spisuje się niesamowicie dobrze, nie zauważyłem żadnych oznak zużycia, swoje zadanie spełnia świetnie, a nawet z nadwyżką - bo nie raz widząc przeszkodę oczekuję turbulencji a tutaj jazda jak po czerwonym dywanie?

Amortyzator powinien ugiąć się na około 10-25% w spoczynku, wtedy pracuje najwydajniej, natomiast skok 100mm to w zasadzie minimum przy jeździe terenowej. Dość długo jednak jeździłem na całkowitym hardzie, wystarczyło że na przednim kole był ?balon? (Jakaś szeroka opona continentala przeznaczona do Dh) i nieco zmniejszone ciśnienie, takie koło doskonale amortyzuje nawet upadki ze sporych wysokości, dodatkowy plus to mniejsza waga, co przy skokach ma znaczenie.

A oto moja aktualna uciecha:

img0586ww.jpg

Janek, aktualnie posiadam Avid Juicy Three i mogę je polecić z całą odpowiedzialnością, prócz tego że regulacja ich jest trudna (jak to z hydraulikami bywa) to są to naprawdę niezawodne hamulce, nie ma efektu ?poduszki?, nic nie cieknie, nie spada ciśnienie, jeździłem po blocie, piachu, mokrych liściach, w deszczu i innym syfie i ani razu nie musiałem się ratować butami? ;)

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~Vcore. Większość z tego co napisałeś to "najprawdziwsza prawda" ;) Co do amortyzatorów 100% się zgadzam - RST (Rozbij Sobie Twarz) i Suntour przy lekkim użytkowaniu nie w tym terenie co trzeba mogą wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku.

Fajny rowerek MTB/XC na Torze. Wg. mnie kupując hydrauliki lepiej dołożyć i kupić Avid 5. Miałem, używałem dużo i polecam. Najlepiej w konfiguracji z tarczami Shimano XT a nie tymi od Avida. U mnie z tarczami Avida były zgrzyty i wręcz wibracje (temat wielu ludziom znany - najprościej wymienić tarcze i tak też zrobiłem) Różnią się od trójek bodajże większą możliwością regulacji i chyba masywnością.

~Janek Sarnowski. Porządna kierownica NS tam jest jak najbardziej potrzebna (ogólnie rurki nazwałem tym innym osprzętem bo właśnie one wydawały mi się liche). Najnowszych hamulców V-brake XTR nie przekreślałbym tak szybko. Mają sporo zwolenników jak i przeciwników. Fajne bajery mają które 'wspomagają' hamowanie podobnie jak stare XT. Gdybym teraz składał rower na v-brake to zastanawiałbym się nad v-brake XT lub XTR. Oczywiście dobór klocka (najlepiej z 2 lub 3 różnych gum) też jest ważny.

To tyle,

Pozdrower. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Avidy miałem zamontowane fabrycznie, w przyszłym sezonie planuję wymianę na Elixiry, i potwierdzam - tarcze Avida ?dzwonią?, szczególnie przy większych prędkościach i przeciążeniach (skręt), ale nie zauważyłem spadku wydajności w takich sytuacjach, nawet w deszczu, jednak myślę że takie wibracje mogą powodować powolne odkręcanie się śrub mocujących tarczę do piasty, więc profilaktycznie co sprawdzam śrubki

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwonienie tarcz swoją drogą - na to są rady (np. pasta miedziana pod klocki). Tarcze avida czasem po prostu wprowadzają cały rower w duże wibracje które czuć nawet na kierownicy/siodełku hamując tylnym hamulcem. Do tego ryk jakby 3 przecznice dalej obdzierali ze skóry kota. :) I na te wibracje rady nie ma oprócz wymiany tarcz. Przyczyn jest wiele i jeżeli gro z nich się złoży to wtedy można te wibracje odczuć (np. słaba sztywność ramy lub sam materiał z której został wykonany, piasta i inne inne.)

Elixiry to mocne hamulce i na pewno będziesz z nich zadowolony. ;)

Z tego co pamiętam jak mnie złapał deszcz to w moich Avid 5 już na tarczach XT spadła wydajność hamowania i dźwięk był okropny. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narzekacie na halas przy tarczach,bo pewnie nigdy nie uzywaliscie magur hs-33 w polaczeniu ze smola (tak,taka z dachu) na felgach.To dopiero jest pisk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę. Prawda, że techniką można zdziałać cuda (zwłaszcza mając doświadczenie ze sztywnymi widłami), ale nawet z technika, jeśli nigdy nie dobiłeś tego amorka to niewiele chyba robiłeś. Jak tor z ładnymi hopkami i dobrymi zejściami, to w porządku, ale zdarzy się parę płaskich dropów lub po prostu otwarta trasa to fizyki nie oszukasz.

Parę lat i parę kilogramów temu sam bawiłem się w street/dirt i wiem co mówię.

Swoją droga nie polecam takich zabaw na amorku do XC, zdrowie i życie ma się tylko. I w ogóle nie polecam bawić się w dirt/street na jakimkolwiek suntourze. Nawet na duro, też pęka.

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A znajdzie się specjalista od szosy? :)

Po wielu latach MTB i krótkiej przygody z enduro chce przesiąść się na szosę, ale wiedza nabyta w terenowej jeździe nic mi nie pomaga w wyborze. Kompletnie zielony jestem niestety ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga kozka, tym razem do streetu :)

0d157cd8-fa45-4b6d-a673-f8cfbc85c8dc.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja spokojnie , przesiadka na trojke :rolleyes:

Dzisiaj poskladalem rower do kupy, przeglad przed zima i jest dobrze ;) Dzieci sie ciesza i wola rower niz samochod.

Ps.

Zdjecie pozyczone, jutro wkleje swoje

post-33326-0-66463300-1319056028_thumb.jpg

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.