Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Maartin

Ceny w salonach w Szwajcarii.

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że będę w przyszłym tygodniu w Szwajcarii, to zastanawiam się, jak wyglądają ceny w tamtejszych salonach.

Mierzę głównie w Breitlinga i Omegę.

Czy ma może ktoś świeże informacje?

Choć kurs obecnie nie zachęca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tryton

Domniemam ze są niższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnym kursie zlotowki nie sa raczej nizsze.A Omegi to juz na pewno.Nie oplaci Ci sie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tryton

Myslę ze przy obecnym kursie franciszka ceny w polskich salonach poszybuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przy obecnym kursie zlotowki nie sa raczej nizsze.A Omegi to juz na pewno.Nie oplaci Ci sie to.

Tak właśnie przypuszczam. W zeszłym roku, gdy frank kosztował poniżej 2 PLN, to byłaby, myślę, ciekawa opcja.

Eeech, akurat wtedy byłem niedaleko szwajcarskiej granicy...

Nic to. Napiszę do retailera Breitlinga w Lugano, zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega zmienia cennik od 1 lutego. Cała kolekcja o ok. 11% w górę :rolleyes:

Niestety mozna się tego było spodziewać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to usłyszałem.

Ciekawe, na ile to prawda a na ile przekonywanie niezdecydowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Też to usłyszałem.

Ciekawe, na ile to prawda a na ile przekonywanie niezdecydowanych.

Oficjalny komunikat Swatch Group Polska informował o zmianie cennika Omegi

od 1 lutego. Inne marki zapewne dołączą po kilku miesiącach jeśli waluty będą

się dalej utrzymywać na takim poziomie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnoscia tak bedzie..Jesli znajdziesz jakis interesujacy Ciebie model teraz w Polskim salonie i uda Ci sie dobrze potargowac to bedzie to najlepsze rozwiazanie...Jestem o tym przekonany mam znajomego ktory w ten sposob zakupil strasznie tanio Omege biorac pod uwage kurs zlotego w stosunku do obcych walut..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oficjalny komunikat Swatch Group Polska informował o zmianie cennika Omegi

od 1 lutego. Inne marki zapewne dołączą po kilku miesiącach jeśli waluty będą

się dalej utrzymywać na takim poziomie...

A pewnie bedą, bo nic nie zapowiada nagłego umocnienia się złotego... :blink:

Co ciekawe. Zegarki, które już są na półkach były zakupione pewnie po cenie gdy inne waluty były tańsze. A mimo to podwyżka obejmie zapewne wszystkie zegarki, bez rozgraniczenia na to kiedy i za ile zostały kupione...

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie zrobię.

Czekam jeszcze na info od retailera Breitlinga w Lugano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się ze bedziesz mógł zakupic bez vat /tva/ bo szwajcaria jest poza unią . nie mam co do tego pewnosci ale popytaj co światlejszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wydaje mi się ze bedziesz mógł zakupic bez vat /tva/ bo szwajcaria jest poza unią . nie mam co do tego pewnosci ale popytaj co światlejszych.

Mozna bez VATu (zwrot na lotnisku) ale jest szansa, ze tamtejsze "sluzby" poinformuja "nasze sluzby" celne o towarze i zwrocie VATu (przy wysokiej wartosci pH mozna zaplacic polski 22% VAT - jak by nie bylo duzo wyzszy od cywilizowanego podatku w CH). Slyszalem, ze w przypadku PL i krajow EU tak robia. Nie robia jezeli lecisz poza EU. Sprobowac nie zawadzi - poinformuj po powrocie jak poszlo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

Porównaj ceny i w Polsce i tam za poszczególne modele. Wyjdzie Ci taniej w Szwajcarii niż w Polsce. Jak masz okazję zakupu tam, to z niej skorzystaj. Pogadaj ze Staszkiem ze Szwajcarii (nick na forum: stani.swiss), wskaże Ci miejsca gdzie możesz kupić taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Porównaj ceny i w Polsce i tam za poszczególne modele. Wyjdzie Ci taniej w Szwajcarii niż w Polsce. Jak masz okazję zakupu tam, to z niej skorzystaj. Pogadaj ze Staszkiem ze Szwajcarii (nick na forum: stani.swiss), wskaże Ci miejsca gdzie możesz kupić taniej.

Sprawdzales to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sprawdziłem.

Wysłałem info do 2 retailerow Breitlinga. Ceny katalogowe, przy obecnym kursie ok. 15-20% wyższe niż w Aparcie.

W Samnaun (strefa bezcłowa) ceny o 2-3% niższe od katalogowych w Aparcie.

Sprawdzałem Superoceana Steelfish i Super Avenger Chrono.

Jak chcecie, to w poniedziałek wkleję ceny. Mam na służbowym mailu a nie chce mi się teraz odpalać Booka.

Co do różnic, mogę być niedokładny. Przeliczałem to na szybko przed wyjściem z biura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cen katalogowych....Pisalem Ci targuj sie w salonie 10% dostaniesz od razu podejrzewam..I jaki kurs wziales sredni?czy zakupu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny w Samnaun były po "wstępnych negocjacjach".

A dlaczego miałbym brać pod uwagę ceny zakupu waluty???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest coś takiego jak spread - różnica pomiędzy: 1) kursem, po którym bank/kantor kupuje od ciebie walutę a 2) kursem po którym bank/kantor sprzedaje ci walutę. Oczywiście sprzedaje drożej niż kupuje. Żeby kupić coś za walutę, musisz tę walutę kupić, czyli wariant droższy. W mediach najczęściej natomiast podaje się kurs średni - wypadkową tych dwóch. Jeżeli brałeś pod uwagę kurs średni, to wynik jest mylący (znaczy cena w pln zaniżona)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ceny w Samnaun były po "wstępnych negocjacjach".

Martin ty sie masz targowac najpierw w polskim salonie pozniej w szwajcarskim i porownac ceny.Nie wiem ile masz zamiar przeznaczyc na zegarek.(im wyzsza wartosc zegarka tym roznica moze byc oplacalna).Ja jednak nadal twierdze ze jesli znajdziesz fizycznie interesujacy Cie zegarek w polskim salonie na polce,umiesz sie porzadnie targowac to masz szanse ze wzgledu na kurs zlotego kupic ten zegarek taniej niz za granica.Krotko 2 moich znajomych tak zrobilo i cena byla raz mniejsza a za drugim razem taka sama wiec nie bylo sensu kombinowac poszedl zaplacil i odebral nic nie czekal.U nas podrozeja niebawem zegarki wiec to ostatni dzwonek na zakupy w polskich salonach.A dlaczego masz brac pod uwage cene zakupu waluty....no jesli masz juz franki to ok wez dla porownania cene srednia lub skupu a jesli nie masz to musisz je kupic..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja sprawdziłem.

Wysłałem info do 2 retailerow Breitlinga. Ceny katalogowe, przy obecnym kursie ok. 15-20% wyższe niż w Aparcie.

W Samnaun (strefa bezcłowa) ceny o 2-3% niższe od katalogowych w Aparcie.

Sprawdzałem Superoceana Steelfish i Super Avenger Chrono.

Jak chcecie, to w poniedziałek wkleję ceny. Mam na służbowym mailu a nie chce mi się teraz odpalać Booka.

Co do różnic, mogę być niedokładny. Przeliczałem to na szybko przed wyjściem z biura.

W Aparcie bez problemu zejdziesz - 12% na zegarek. Podobnie w Kruku. Trzeba tylko grzecznie porozmawić z obsługą B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest teraz,przecież oni wiedzą,że waluta się pnie...W każdym bądź razie kto ma ochotę nabyć zegarek to powinien to uczynić u polskiego przedstawiciela póki nie przewalutowali cen.Z tego co się orientuję to w tej chwili stosują przelicznik 3,60zł/euro....Na najtańszej omedze (np kwarcowa aquterra za 5900zł)mamy w kieszeni 1400zł!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jest coś takiego jak spread - różnica pomiędzy: 1) kursem, po którym bank/kantor kupuje od ciebie walutę a 2) kursem po którym bank/kantor sprzedaje ci walutę. Oczywiście sprzedaje drożej niż kupuje. Żeby kupić coś za walutę, musisz tę walutę kupić, czyli wariant droższy. W mediach najczęściej natomiast podaje się kurs średni - wypadkową tych dwóch. Jeżeli brałeś pod uwagę kurs średni, to wynik jest mylący (znaczy cena w pln zaniżona)

NAPRAWDĘ???

Serdecznie dziękuje za wykład. Wpiszę sobie do notesu :P

Jeśli kupię, to bedę płacił kartą, MC i tak rozliczy to po swoich kursach.

Na zegarek chcę przeznaczyć do 10.000 PLN.

W tygodniu podjadę do Apartu i zobaczymy ile uda się wytargować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie liczyłbym na wiele - byłem w Samnaun 2 lata temu i pomimo korzystniejszego kursu specjalnych okazji nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zegarku do 10000 zł roznice beda prawie zadne lub niewielkie na korzysc salonu w Polsce to jeszcze zalezy od Twych umiejetnosci negocjacji,targowania i daru przekonywania...wez gotówke ten argument zawsze działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.