Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

salvatore.gravano

Omega- co to za model?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam ten oto zegarek który kiedyś należał do mojego dziadka.

post-27016-0-76856500-1331124534.jpg

post-27016-0-27481300-1331124539.jpg

post-27016-0-79514600-1331124541.jpg

Mechanizm jest firmy omega , zegarmistrz twierdzi ze pochodzi on z okresu 1918-1929 i został przełożony do innej koperty+ tarcza (rzekomo przed wojną tak się robiło, gdyż prawdopodobnie koperta była złota- słowa zegarmistrza). Proszę was o pomoc mianowicie chciałbym zobaczyć jak ten zegarek wglądał pierwotnie ... wiem że to trudne, zdjęcia nie pokazują zbyt wiele ale być może ktoś posiada zegarek z takim właśnie mechanizmem albo spotkał się z nim podczas naprawy badz wystawy.Jeżeli będzie to możliwe chciałbym go doprowadzic do stanu pierwotnego.Czy uważacie że terazniejsza tarcza ,a może i koperta pochodzi z zegarka firmy ANKER gdyż znalazłem taką oto licytacje na allegro ta tarcza jest bardzo podobna...Odwiedź moją stronę

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Pozdrawiam Salvatore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to Omega 26.5 (czyli 26-milimetrowa srednica). Zegarek jest wiec maly jak na dzisiejsze czasy - powinien miec kolo 31-32 mm srednicy bez koronki. Zgadza sie? Tu masz linka do podstawowj strony z informacjami o mechanizmach:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...mp;Omega_26_5_0

Czyli zegarmistrz dobrze prawi - model sprzed II Wojny Swiatowej

Ja mam Omege z podobnym mechanizmem, tylko dodatkowo z systemem przeciwstrzasowym Incabloc, wyprodukowana kolo 1943 roku. Zdjecia w Galerii (plus ciekawa dyskusja o odnawianiu):

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...73&hl=Omega

Jak widzisz tarcza u Ciebie jest dosc gustownie dobrana - najprawdopodobniej wyjsciowa tez byla dwukolorowa.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszeke bardzo dziekuję za pomoc i zainteresowanie! Mechanizm zmierzyłem nie wyjmując z koperty (niestety nie potrafię go wyjąć) ma on ok 36mm... Początkowo myślałem (nie wiedząc że tarcza i koperta pochodzą z innego czasomierza) że jest to Omega officer i chciałem go oddać do renowacji.. Teraz szukam pierwotnej tarczy i koperty:) Jestem z Warszawy czy nie uważasz że serwisant omegi na anielewicza powinien coć wiedzieć o tym zegarku?

Jeżeli ktoś cos wie o tej Omedze proszę o pomoc .

Pozdrawiam Salvatore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mechanizm (nie liczac koperty) ma 36 mm? To w takim razie musi byc cos innego.

Omega 18-liniowa (srednica mechanizmu 39 mm)?

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi...amp;Omega_18SPB

Ale to byl mechanizm do zegarka kieszonkowego (savonet). Co prawda zdarzaja sie pasowki (mechanizm od kieszonki wlozony do koperty zegarka narecznego) - wszystko wydaje sie zgadzac na zdjeciach. Zmierz jeszcze raz wymiary zegarka i mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszeke jeszcze raz dzięki za pomoc. Zegarek bez koronki (to chyba to pokrętło) ma 41,5mm ,a mechanizm masz racje ma 39mm ponieważ na mechanizm jest nałożona obręcz umożliwiająca założenie dekla ,także pod tą obręczą kryje się jeszcze mechanizm stąd te 3mm.Poza tym w miejscu regulacji(sprężyny) jest takie samo zdobienie. Zbyszeke mam pytanie czy uważasz że szukanie koperty i tarczy ma jakikolwiek sens, czy raczej nie dostane już tak wiekowych części. A jeżeli tak to gdzie ich szukać?

Na pewno dzięki Tobie po nazwie mechanizmu łatwiej będzie mi znależć zdjęcia gdzie zegarek będzie przedstawiony w stanie pierwotnym .

Pozdrawiam Salvatore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjsciowo zegarek wygladal jakos tak (zdjecie nie przedstawia Omegi):

post-10448-0-51840800-1331124616.jpg

Jak widzisz, koronka jest na godzinie 3-ciej, co ulatwia zabudowanie mechanizmu w kopercie zegarka narecznego, w przeciwienstwie do zwyklego zegarka kieszonkowego (koperty otwartej), gdzie koronka jest na godzinie 12-tej (zdjecie przedstawia Omege ze slawnym kalibrem 19-liniowym - poczatkowo "Omega" to byla nie nazwa firmy, tylko tego konkretnego mechanizmu i oznaczala "ostatnie slowo" w technologii produkcji zegarkow):

post-10448-0-22780800-1331124618.jpg

i jak widac, przerobka na zegarek nareczny jest duzo trudniejsza.

Zwazywszy na to, ze Twoja przerobka jest stara i sama w sobie "zabytkowa" stanowczo odradzam szukanie innej koperty. Niech zostanie tak jak jest w zegarku narecznym. Ew. mozna by poszukac bialej tarczy od zegarka kieszonkowego (Omegi?- bedzie trudno dostac) i odpowiednich wskazowek (obecne sa slaba strona tego zegarka), zeby rodowod mechanizmu (z kieszonki) byl latwiejszy do odgadniecia. To jednak jest skomplikowane przedsiewziecie - szukac czesci i mistrza, ktory podejmie sie roboty.

Pamietaj o jednym - zegarki kieszonkowe byly wrazliwe na wstrzasy. Przerobiony na zegarek nareczny moze wiernie sluzyc, ale nie zniesie duzych przeciazen, wstrzasow i upadkow. Raczej zegarek "na niedziele" :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.