Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość golebiow6

Parujący szkiełko w G-shock

Rekomendowane odpowiedzi

Gość golebiow6

Witam,

Podczas jeżdżenia na nartach zaliczyłem epicką wywrotkę :lol: Niezwłocznie wstałem na równe nogi i śmignąłem na dół trasy. Pod wyciągiem zauważyłem, że na moim G-Shock G-011d znajduje się grudka śniegu. Usunąłem ją i ku memu zdziwieniu połowa szkiełka była zaparowana od wewnątrz! Para bardzo szybko ustąpiła. Jednak w późniejszych testach zauważyłem, że za każdym razem gdy gwałtownie schłodzę zegarek przez śnieg bądź lód, szkiełko paruje. Jeśli chodzi o wysokie temp. to jest ok. Na basenie i w saunie szkiełko nie zachodzi parą od środka.

Co jest przyczyną tego zjawiska?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sobieradek
Co jest przyczyną tego zjawiska?

Pozdrawiam

wilgoć wewnątrz zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość golebiow6

czyli reklamacja tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
wilgoć wewnątrz zegarka

plus róznica temperatur

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym raczej powiedział że to normalne. Nie miałem jeszcze 'G' który przy kontakcie ze śniegiem lub wystawiony na działanie ujemnej temperatury na nadgarstku na chwilę by nie zaparował.

Kolekcja: TAG Heuer CV-2110.BA0787; Atlantic SEAHUNTER; casio DW: 5000C 5600C 5600E 6900K 1500; Citizen DQ-7511

Na sprzedarz: Casio G-Shock: DW-001 Jason;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość golebiow6

gdzieś w internecie znalazłem informację, że parowanie szkiełka w zegarkach "próżniowych" jest normalnym zjawiskiem. Czy "próżniowych" oznaczało w tym wypadku g-shock ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość scyzoryk

hmm ja na nartach i desce bylem i gleby miałem często porządne z wysokości i zegarek mi nie zaparował przy tych , a upadki były z wysoka , a temp niezłe poniżej 0 C . zegarek w śniegu ale żadnego parowania nie miałem , może sprawdź uszczelki i wogule :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość golebiow6

szkiełko nie parowało mi od samego zimna, a było zimno (-15C). Dopiero gdy na szkiełku znalazł się przez kilkanaście sekund śnieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość scyzoryk

hmmm tez miałem setki razy śnieg lub nawet śnieg z lodem przy -30C na zegarku w Polsce i nie miałem takiego problemu . ja bym sprawdził zegarek pod względem szczelności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość golebiow6

->scyzoryk

ale czy to był g-shock ? bo ja też mam takiego starego timex'a z wymienianą baterią już wiele razy on nie paruje

.Dzisiaj byłem u zegarmistrza i powiedział, że niektóre typy zegarków mogą tak parować. Kwestia czy z waszymi g-shockami dzieje się tak samo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość scyzoryk

jesli GW-9200 jest g-shockiem to na pewno jestem pewny ze to g-shock :lol: mialem g-701 tez w gorach i rowniez nie bylo zadnego problemu z nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój DW6600 też przez chwile paruje po dłuższym włożeniu ręki w śnieg.

problemów ze szczelnością raczej nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój DW6600 też przez chwile paruje po dłuższym włożeniu ręki w śnieg.

problemów ze szczelnością raczej nie ma.

Mam w związku z tym pytanie, czy jeżeli występuje nagle duża różnica temperatur (zegarek rozgrzany od ciepła ręki- i wspomniany lód czy śnieg zostanie przyłożony do szkiełka) to normalnym jest "zamglenie", będzie tu chyba dobrym słowem, go od środka. Zamglenie znika zaraz, jak powróci stan równowagi (równomierne zimno lub ciepło)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomekk
Mam w związku z tym pytanie, czy jeżeli występuje nagle duża różnica temperatur (zegarek rozgrzany od ciepła ręki- i wspomniany lód czy śnieg zostanie przyłożony do szkiełka) to normalnym jest "zamglenie", będzie tu chyba dobrym słowem, go od środka. Zamglenie znika zaraz, jak powróci stan równowagi (równomierne zimno lub ciepło)?

taaak to normalne

właśnie o tym cała dyskusja od początku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.