Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Borys

Srodek powstrzymujacy oliwę przed spłynieciem z mechanizmu??

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taki srodek w formie krysztalków, który po podgrzaniu rozpuszcza sie. Trzy krople do benzyny i czyści się nią mechanizm. Po takim zabiegu oliwa trzyma siepod czopami i nie splywa ani z gniazd kamieni ani nawet z metalowych cześci mechanizmu.

Co to za chemia?? Czy znacie inne środki pozwalające uzyskać ten sam rezultat?

Pozdrawiam B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest taki srodek w formie krysztalków, który po podgrzaniu rozpuszcza sie. Trzy krople do benzyny i czyści się nią mechanizm. Po takim zabiegu oliwa trzyma siepod czopami i nie splywa ani z gniazd kamieni ani nawet z metalowych cześci mechanizmu.

Co to za chemia?? Czy znacie inne środki pozwalające uzyskać ten sam rezultat?

Pozdrawiam B.

Mój znajomy, który trochę interesuje się starymi zegarami opowiadał mi o czymś takim, lecz znał niewiele szczegółów - podobno taki zabieg nazywa się emalowanie (nie mylić z emaliowaniem) i jego głównym celem jest właśnie niedopuszczanie do wyciekania oliwy z zagłębień smarnych. Niestety nie udało mi się dowiedzieć jakimi środkami ów zabieg jest przeprowadzany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W seryjnej produkcji zegarków proces zabezpieczenia przed spływaniem oliwy nazywa się epilamizacją (ang. epilamization)

Jest to prosty zabieg polegający na zanurzeniu na 2 sekundy w płynie epilamizacyjnym części zegarkowych po ostatnim płynie czyszczącym.

Wykonuje się to bezpośrednio przed montażem mechanizmu.

Podczas konserwacji zegarmistrz w czyszczarce zmywa wraz z brudem warstwę zabezpieczoną płynem epilamizacyjnym.

Po takim czyszczeniu zegarek jest oliwiony ponownie ale oliwa nie "trzyma się" już tak jak po opuszczeniu fabryki.

Stosuję te płyny ale ze względu na cenę tylko do specjalnych i drogich mechanizmów.

20080602135620937.jpg

Więcej na ten temat (po angielsku i niemiecku)

fraen_ohne_vorspann.gif

foto strona : http://www.tillwich-stehr.com/

Pozdrawiam

Adam Mroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W seryjnej produkcji zegarków proces zabezpieczenia przed spływaniem oliwy nazywa się epilamizacją (ang. epilamization)

Jest to prosty zabieg polegający na zanurzeniu na 2 sekundy w płynie epilamizacyjnym części zegarkowych po ostatnim płynie czyszczącym.

Wykonuje się to bezpośrednio przed montażem mechanizmu.

Podczas konserwacji zegarmistrz w czyszczarce zmywa wraz z brudem warstwę zabezpieczoną płynem epilamizacyjnym.

Po takim czyszczeniu zegarek jest oliwiony ponownie ale oliwa nie "trzyma się" już tak jak po opuszczeniu fabryki.

Stosuję te płyny ale ze względu na cenę tylko do specjalnych i drogich mechanizmów.

Pozdrawiam

Adam Mroziuk

Czy mógłbys podac mi nazwe tego płynu?/ Lub środka chemicznego? Ewentualnie gdzie mogę go zakupić?

Serdeczne dzieki za rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam, Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy mógłbys podac mi nazwe tego płynu?/ Lub środka chemicznego? Ewentualnie gdzie mogę go zakupić?

Serdeczne dzieki za rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam, Borys.

W podanych przez Adama linkach znajdziesz rzeczowe odpowiedzi na Twoje wszystkie pytania...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

definicja , za:

http://www.plasma.de/pl/glossary/353-0-epilamizacja-.html

Epilamizacja

Metoda wytwarzania powierzchni nadfluorowanej. Na tworzywach efekt ten można uzyskać przez fluorowanie, powodujące osadzanie atomów fluoru w powierzchni polimeru i powstawanie powierzchni teflonopodobnej. Alternatywnie bardzo cienkie powłoki teflonopodobne można osadzać na metalach i tworzywach sztucznych metodą polimeryzacji odpowiednich gazów fluorowanych. Celem epilamizacji jest najczęściej wyeliminowanie spływania oleju z pożądanych miejsc smarowania.

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W podanych przez Adama linkach znajdziesz rzeczowe odpowiedzi na Twoje wszystkie pytania...

Tak znalazlem, nazwy srodkow sa jednak angielskie, a polskie odpowiedniki moga sie nazywac nie wiadomo jak? Sam wiesz, ze jezyk nauki jest "dziwny":

Nie wiem za bardzo gdzie to mozna zakupic. Wiec jesli ktos z kolegow ma taka wiedze chetnie skorzystam.

Jeszcze raz dziekuje. Borys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocno wątpię, by u nas produkowano jakikolwiek inny "preparat zegarmistrzowski" poza Gronalem. To po prostu trzeba sprowadzić z Niemiec, dane producenta są podane.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Środek (chyba) nie dostępny w Polsce.

Ja mam ze Szwajcarii - nie wiem ile kosztuje :)

Kiedyś był sprzedawany przez Bergeona ale teraz nie wiem.

Pozdrawiam

Adam Mroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.