Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jahu

Alpina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jahu
post-0-0-28957600-1331127986.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ladny zegarek, zawsze mozesz go zatrzymac dla siebie. Dla mnie wyglada na oryginal - tzn. to nie jest pasowka. Mechanizm Tavannes-Cyma, przecietnego zaawansowania technicznego (chyba 15 kamieni), ale bardzo dobrej jakosci wykonania i bardzo ladny (ach, te paski genewskie). Cyma w ogole bardzo ladnie wykanczala i ozdabiala werki. Tavannes-Cyma to byla duza firma, ktora dostarczala werki wielu innym, mniejszym firmom m.in. Alpinie. Jest jeszcze trzeci aktor na scenie - producent koperty (Hermosa). Prawie na pewno firma amerykanska, koperta nie jest zlota, tylko pozlacana (chyba gold filled), za ocean pojechal sam mechanizm z tarcza, koperta zostala wyprodukowana w USA i zegarek zlozony takze tam - przyczyny to kwestie celne. Zegarek z dwudziestolecia miedzywojennego.

Wpis w forumowa szukajke: "Cyma", "Alpina" to sie troche wiecej dowiesz. Poszukaj tez tych hasel u Ranffta.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Tak z ciekawosci ile jest wart wedlug was ten zegrek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ile zapłaciłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

350 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tyle zegareczek jest warty;) Nie sądzę żebyś przepłacił, jest w ładnym stanie, nie ma się czego przyczepić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Juz na koniec bede wdzieczny jak na przyszlosc polecilibyscie mi jakas marke: Tavannes, Elgin, Cos inego, moze wlasnie Alpina :lol:.

Jesli nie marki to moze jakies modele ktore slyna z wyknania i swojej urody.

Prosilbym jescze o wskazanie mi cech takich zegarków ktore w najwiekszy sposob maja wplyw na jakos jak i ich wartosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem zadnym znawca, ale lubie kieszonki. Dlatego pare nieprofesjonalnych uwag. Jesli nie zamierzasz byc "hardcorowym" zbieraczem kieszonek, to polecam raczej XX-wieczne (mniej wiecej lata 1900-1940). One maja juz wspolczsna konstrukcje. Cyma-Tavannes robila ladne mechanizmy i one sa popularne w Polsce - polecam. W wiekszosci krajow europejskich na rynku kieszonek klasy popularnej i sredniej kroluje jednak "wielka trojka" - Omega, Zenith i Longines. z nich troche nizej cenie Omege, a kieszonki Zenitha i Longinesa na rowni. Wyzsza i drozsza klasa to kieszonki IWC, no a potem to juz PP i VC :lol: (upraszczam bardzo). W Ameryce natomiast rzadza kieszonki amerykanskie - Elgin, Hamilton, Illinois Watch - sa bardzo ladne, mechanizmy bardzo dopracowane i bogato zdobione - zupelnie sie na nich nie znam. Ceny ogolnie bardzo zachecajace - za okolo 7000-8000 zl mogles miec w zeszlym roku miec zlota kieszonke Patka czy Vacherona w dobrym stanie, albo minutowy repetier "no name" (na ogol w srodku doskonaly mechanizm Le Phare).

Praktyczne uwagi: kieruj sie estetyka. Wybieraj "ladne" mechanizmy. np. z paskami genewskimi (twoja Alpina je ma), czy ze szlifem lustrzanym na kolach naciagu (tych dwoch duzych stalowych zebatkach :) ). Moj ponizszy Zenith ma np. czesciowy szlif lustrzany.

ade54c2d3622c40e.jpg

Inna cecha posrednio wskazujaca na dobroc mechanizmu jest ladna i skomplikowana regulacja (np. typu "labedzia szyja") - maja ja oba ponizsze zegarki, a powyzszy Zenith ma ja jeszcze bardziej fikusna - nawet nie wiem, jak sie nazywa. O zaawansowaniu technicznym swiadczy (zwykle- sa wyjatki) liczba kamieni - prostsze mechanizmy mialy 15, lepszej klasy 17 (kamienie na osi kola minutowego - to ta os w samym centrum mechanizmu - zauwaz, ze w twoim zegarku nie ma tam niczego w kolorze rubinowym). Powyzszy Zenith i ponizszy zegarek (nie do konca wiem jaka to marka - Zenith, albo Longines, w kazdym razie dobrej klasy) maja po 17 kamieni.

ac25b6c77c24c099.jpg

Spotyka sie nawet mechanizmy 21 kamieniowe, jak w ponizszym Zenith Extra Prima - zwykle doskonala dokladnosc chodu (tak jest w moim egzemplarzu). Dodatkowo ma on Incabloc - system przeciwstrzasowy zawsze sie przydaje, ale to wynalazek lat 30-tych.

41319500d2f62cf9.jpg

Mam nadziej, ze troche pomoglem. Jakby co, to pytaj sie, na forum jest paru gosci dobrych w kieszonkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Nie zabardzo umiem odnalesc kamienia na osi minutowej. Mog bys moze je jakos zaznaczyc na zdjeciu.

Jescze jedno co doklanie oznacza brak w mojej Alpinie rubinowego koloru? Choc jak sie watrzec nawet w to nie najdoklaniejsze zdjecie to jednak jano rubionwy kolor mozna onalesc w paru miejscach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c62f566aceab4fbc.jpg

Os kola minutowego zaznaczona czerwona strzalka. Zauwaz, ze jest tam kamien (rubin). W takim samym miejscu Twojej Alpiny nie ma kamienia (rubinu), podczas gdy pozostale widoczne kamienie na moim zdjeciu (jeden w balansie u gory i trzy na mostkach na prawo) znajduja sie takze w odpowiednich miejscach w Twoim zegarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Dzieki!

Nie mniej mowisz o 17 kaminiach a widocznych jest 5 czy 6 , jak zatem dojrzec pozostale ?

Czy moze z tych 17 kamieni skalda sie ten jeden zaznaczony przez Ciebie na rysunku?

Jesli tak to znaczy ze moja Alpina nie ma nawet 15 kamieni ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkraczamy na sliski teren, bo ze mnie zaden znawca, ale odpowiem. Nie wszystkie kamienie widac, sa one tez np. w wychwycie. Twoj zegarek na 99% ma 15 kamieni, od 17 kamieniowego rozni sie brakiem kamieni (rubinow) na osi kola minutowego. Sa potrzebne 2, na obu koncach osi. Widzisz tylko jeden, "z jednego konca", drugi jest schowany gleboko w mechanizmie, blizej tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Dzieki zatem za pomoc.

Jednoczensie zapraszm wszystkich którzy chcieli by może jeszcze cos dopowiedziec , lub podzielic sie wiedzą na temat zegarków kieszonkowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek to pasówka. Metalowa tarcza od najtańszej Alpiny która w tym wydaniu była produkowana bez rubinów. Mechanizm średniej klasy od Tavannesa, sprawny do zdobycia w cenie od 40 do 80zł. Koperta nieco lepszej firmy Hermosa złocona wersja była stosowana wraz z mechanizmem na szatonach. Teoretycznie tak to wygląda, praktycznie taka kompilacja jak Twoja nie jest możliwa. Zapłaciłeś zbyt wiele jeśli chodzi o ten zegarek jeśli możesz to go oddaj, w tej cenie kupisz ładna Ome albo Zenia niekonieczie złotego ale z ładną porcelanową(emaliowaną) nieuszkodzoną tarczą czyli zegarek o klase wyżej od tego zbieradła. Całkiem ładnie prezentują się też firmy z USA takie z początku przełomu wieku do nabycia nawet za 150 - 250zł kompletne sprawne. Zegarki te jak wspomniano wyżej mają przepięknie zdobione werki z bajecznymi grawerkami, poszukaj takiego np Elgina czy Walthama. Jeśli chcesz to pokaże Ci kilka ciekawych aukcji jakie warto licytować w tej cenie. To co pokazałeś nie nadaje się na prezent dla starego kolekcjonera, sam niedługo zbieram kieszonki, a takie coś od razu posłałbym na części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Dzieki za opinie.

Jesli to nie problem to poprosil bym o linki do tych aukcji i jesli masz czas to najlepiej z ktorkim opisem co warto zauwazyc w licytowanych kieszonkach.

A aha jescze jedna rzecz przyszla mi do glowy, moze moglibyscie polecic jakas ksiazke lub dobre portale traktujace o zegarkach kieszonkowych, no i ciagle zapraszam jesli ktos ma ochote podzielic sie uwagami i wiedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek sprawdzaj aby znaki z tarczy koperty i werku były do siebie podobne.:) Bywa też tak jak na przykład w przypadku Alpiny że firma zamawiała werki w innych fabrykach ale do tego najlepiej trzeba znać historie rozwoju danej firmy. Wszystko wymaga czasu i poświęcenia tym bardziej hobby. Nikt nie napisze Ci jak co kiedy i gdzie, my tez szukamy ciekawych pozycji :lol: Nie bardzo wiem jak mogę Ci pomóc, ja mam doświadczene bardziej praktyczne nie teoretyczne. Zobacz jak wyglądają i po czym można poznać mechanizmy lepszej klasy i takich szukaj. Najważniejsze w tego rodzaju zegarkach są stany zachowania tarczy. To właśnie ładna porcelanowa (emaliowana) tarcza daje zegarkowi wysoką cene. Jeśli masz zegarek z rozbitą tarczą to jego cena w klasie średniej oscyluje w granicach 40 do 100zł, ten sam zegarek z ładną tarczą to już przedział 150-300zł. Jeśli mieszkasz w dużym mieście to bez problemu takie zegarki dają się naprawić, więc niesprawny werk nie stanowi problemu przy zakupie.

Jest też tak że każdego w tym temacie fascynuje co innego. Mnie podobają się same mechanizmy, nie muszę mieć koperty i tarczy wystarczy mi sam sprawny mechanizm albo zepsuty ale mozliwy do naprawy. Jak widac wyżej, zbyszke szuka zegarków z mikroregulacją, a Tobie może się spodobać zupełnie inny tamat niż nam. Na początek kup sobie kila tańszych ładnych zegarków i poczuj ten smak, po pewnym czasie sam zobaczych co pociąga Cię w tym najbardziej. Podaj maila to podeśle Ci linki do ciekawych aukcji. Nie znam jeszcze tego forum a chyba nie wolno tu umieszczać linków do aukcji trwających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Witam.Tak jak kolega wyzej smiem twierdic ze to pasowa.Najlatwiej to sprawdzic sciagajac wskazowki,a tarcza albo sama odleci albo jest klejona(napewno nie ma oryginalnych pinow,no chyba ze jest jakas partanina i komus udalo sie ja wcisnac).Werki do alpin od innych producentow zawsze mialy sygnature alpiny.Koperta,tarcza i werk powstaly w roznym okresie i jest to skladak z 3-ch roznych kieszonek.Z alpiny masz tylko tarcze, a wskazowki sa z walthama badz amerykanca od ktorego jest koperta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Dziki za kolejna opinie.

Chcialbym jednak zapytac o to dlaczego jestes peweien ze werki dla alpiny mialy zawsze syganture alpiny. Znasz historie tej firmy? czy moze tak dzuo tych zegarkow widziales.

Moze moja alpina nie byla najszczesliwszym wyborem , trudno. Chcialbym jednak zebyscie w takim razie doradzili mi , co poniekat to czynicie w poprzednich postach, co warto kupic lub ewentualnie zlozyc za powiedzmy 400-500 PLn.

Kolejne pytanie to gdzie najlpiej szukac takich zegrakowych okazji, gieldy staroci jesli znacie jakies ciekawe, aukcje , bede wdzieczny za kazda informacje.

Teraz zeby nie zglupiec od takich zegarkowych okazji i nie wpasc w sidla skaldaka ponownie musze umiec rozpoznawac nazwijmy to rzeczy dobre od bardzo zlych.

Wiem z poprzednich postow ze wazne jest mechanizm najlepiej sygnowany z jak najwieksza iloscia kamieni.

Niestety nadal nie wiem jak je wszystkie , powiedzmy policzyc?

Wiem rowniez ze wazna lub nawet wazniejsza jest tarcza najlepiej porcelanowa. Wazne sa tez firmy, wymieliscie kilka.

Chcialbym jednak o ile to mozliwe dowiedziec sie jak mozna spróbować poznac czy zegarek jest faktycznie tej firmy jakiej sygnaure nosi na tarczy.

Mowiliscie rowniez o sprawdzaniu numerow z koperty z werki i tarczy. Moje pytanie czy to konieczne ?Czy jesli numer na kopercie i mechanizmie nie sa takie same oznacza to ze zegarek jest podejrzany?

Ostanie pytanie . Ogladajac pare zegrakow na ostaniej gieldzie staroci zauwazylem ze nie ktore z nich nie maja sygnowanego producenta na tarczy ale sa sygnowane na kopertach od srodka. Czy to normalne, czy moze stawia takie zegarki w rzedzie jakis no-namemow.

Zgory dziekuje za chodzby odpowiedz na jedno z moich pytan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mylilem sie ;) , ale podkreslalem, ze zaden ze mnie znawca. Co prawda calkiem udany ten skladak, moim skromnym i niefachowym zdaniem.

Nie powinienem sie wiec wiecej odzywac w tym watku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Czy znam? Mysle ze na tyle by odroznic Alpine od potencjalnego skladaka,ktorych pelno sie wala narecznych jak i kieszonkowych.Kazdy werk ktory byl dla Alpiny mial znaczek Alpiny(na werkach i tarczach zegarkow z poczatku lat 20-tych mozna oprocz znaczku alpiny spotkac sygnature UH-union horlogere,tak sie ta firma wczesniej nazywala)Zreszta Alpina pchala glownie swoje werki,ale mozna tez spotkac ich zegarki z werkami np:Junghansa j38 tez z sygnatura Alpiny.Zanim nabylem swoja pierwsza Alpine to sporo na necie czasu spedzilem by nie nabyc g... , zreszta zawsze tak robie jak nie jestem pewien jakiejs pozycji.Co do posiadanych sztuk to mam Alpinke jak i UH.Jezeli chodzi o zakup dla kolekcjonera to mysle ze amerykaniec z przelomu wiekow bedzie dobrym wyborem.Dlaczego? iz sa to klasyczne duze kieszonki , najczesciej w pozlacanych kopertach(w srebrze i zlocie sa drozsze),werki sa ladnie zdobione i wykonane calkiem solidnie z dobrych materialow a co najwazniejsze sa wytrzymale i calkiem dobrze trzymaja czas jak na swoja klase.Polecam waltahama szcegolnie mod.1883 np na 17 kamieniach(korozja go nie lapie ,katowalem go w roznych warunkach i zdal egzamin),choc moze tez byc najzwyklejszy waltham travelstar.Co do reszty to elgin,ilinois,ny standard....Mysle ze do 400 pln da sie ktorys z nich swobodnie zakupic.Zegarki szwajcarskie tj,zenith,omega,longines tavannes....powinny miec numery takie same na kopertach i werkach lecz nie musza.Amerykance maja inne numery na werkach i inne na kopertach dlatego iz koperty byly zamawiane z firm produkujacych koperty. Do Walthamow na rynek brytyjski ,sciagno najpierw statad koperty ,skladano i jechaly one zlozone na stary kontynent,ew. jechal sam mechanizm a na miejscu ktos go skladal i sygnowal sie na tarczy.Ok to by bylo na tyle bo namotam.

P.s...Zbyszke smialo pisz bo moze wiesz cos czego ja nie wiem....niestety nikt nie jest encyklopedia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jahu

Nic nie motasz czytam uwaznie i dziekuje za rady.

Jesli istniala by taka mozliwosc to prosilbym Cie o ustostepnienie zdjec twoich alpin jak i waltachama jesli takowe posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Nic nie motasz czytam uwaznie i dziekuje za rady.

Jesli istniala by taka mozliwosc to prosilbym Cie o ustostepnienie zdjec twoich alpin jak i waltachama jesli takowe posiadasz.

Waltham (ten maly damski cylinderek jest dla porownania gabarytow kolosa)jest na forum w dziale galeria,natomiast alpiny podrzuce jak porobie fotki(choc komora to kaszany wyjda).Przykladowa alpine masz tutaj,chociaz to kostka ale oryginal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje :D

Czy wielbiciele marki mogliby podpowiedzieć gdzie w woj.malopolskim,ślaskim, ewentualnie podkarpackim mozna obejrzeć zegarki tej marki?Najbardziej zależy mi na kolekcji Alpiner i Pilot Startimer .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.