Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zukwoj

Pomocy - zegarek u zegarmistrza

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym tygodniu oddałem do konserwacji do czyszczenia zegarek marki Delbana tzw. Murzynek. Oto zdjęcie zegarka:

post-27121-0-27833000-1331128295.jpg

Przed konserwacją postanowiłem sfotografować m.in. mechanizm zegarka. Oto fotki:

post-27121-0-08035700-1331128297.jpg

post-27121-0-11092600-1331128299.jpg

Po odebraniu zegarka porównałem zegarek ze zdjęciami wcześniejszymi. Doszedłem do wniosku że tarcza zegarka, wskazówki, oraz dekiel pozostały te same, które oddałem do konserwacji. Jednakże mam pewne wątpliwości co do mechanizmu.

Oto zdjęcia, zrobione po konserwacji:

post-27121-0-81541000-1331128300.jpg

post-27121-0-51325600-1331128302.jpg

Gołym okiem widać różnice. Na pierwszym zegarku na zewnętrznej części jest napisane "Delbana watch 17 seventeen jewels", natomiast po konserwacji jest część z napisem "Surena watch ltd geneva 17 seventeen jewels", a z boku dodatkowy napis "unadjusted swiss"

W związku z powyższym ma kilka pytań do was, z prośbą o opinię:

1. Czy istnieje tutaj prawdopodobieństwo, że wymieniono całych mechanizm? Nie znam zegarków Surena, ale i też jestem laikiem.

2. Czy to jest normalne że zmienia się tak istotną część zegarka gdzie jest marka zegarka ?

Skontaktowałem się telefonicznie z zegarmistrzem. Wpierw był oburzony, że otworzyłem zegarek, bo jak twierdzi, to on ponosi odpowiedzialność za działanie zegarka i nie powinno mnie interesować jak chodzi. Po tych wstępnych grzecznościach stwierdził, że trzeba było (tu piszę z pamięci, więc mogą być pomyłki w szczegółowym opisie rozmowy) wymienić kamień, od sekundnika bo się był pęknięty (istotnie muszę przyznać, że wskazówka sekundowa wcześniej często się zatrzymywała sama, mimo że zegarek był nakręcony). Powiedział, że nie ma sensu wstawiać nowego kamienia w tą część, więc od razu wymienił całą część. Ja oczywiście oponowałem mówiąc, że tam przecież jest napisana marka zegarka itd. On odpowiedział że teraz tak się robi że właściwie to jest to samo, a napis nie ma znaczenia, bo to przecież w istocie ten sam mechanizm. Stwierdził, że bardzo trudno jest włożyć nowy kamień do tej części. Spytałem się, co zrobił z tą częścią, powiedział że leży u niego w "drobiazgach" które nie są już potrzebne. Tak więc stwierdziłem, że chcę tą część bo to przecież część tego właśnie modelu, Nagle zmienił zdanie, powiedział że mi to nie da, bo może się przydać do innego zegarka. Powinienem być zadowolony, bo wymienił mi to za darmo. W ty momencie to już zgłupiałem.

Jestem jutro umówiony osobiście na rozmowę już w jego zakładzie.

Proszę zwrócić uwagę jeszcze, że w pierwotnym zegarka jest rodzaj śrubki, czy też kamienia nad napisem "Delbana watch", natomiast w zegarku po konserwacji jest tam pusto. Czy to istotne?

Na koniec jeszcze jedno, czego nie jestem pewien. Wydaje mi się że ten zegarek miał taki mechanizm, iż przy regulacji wskazówka sekundowa się zatrzymywała, a teraz normalnie chodzi podczas ustawiania godziny. Czy w tych modelach był system stopu wskazówki sekundowej?

Proszę o odpowiedź. Bo sam już nie wiem, czy jeśli zwróci mi tą część, to czy to będzie wszystko, czy raczej trzeba spytać gdzie podział cały mechanizm po oryginalnej Delbanie?

Oczywiście po fachowych odpowiedziach i jeśli okaże się że zegarmistrz wymienił bezprawnie i zupełnie niepotrzebnie tą część, pozbawiając niejako marki mechanizm zegarka, to wspomnę który to taki fachowiec jest w Warszawie. Jeśli okaże się oszustem, jestem gotów złożyć sprawę na policję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość labiss

Więc tak :

Moim zdaniem był uszkodzony kamień w którym siedzi czop sekundnika.Gościowi nie chciało wymieniać się kamienia,bo to trochę pracochłonne więc wymienił cały mostek.

Wg. mnie nie powinieneś się tym przejmować,bo zegarek będzie chodził tak z tym mostkiem jak i z oryginalnym natomiast na pewno powinien cię zegarmistrz poinformować o takiej wymianie i zwrócić wymienioną część,a za tą którą zamontował normalnie wziąć pieniądze.

Wniosek jest prosty - fachowiec nie do końca kompetentny,bo nie potrafił ( lub nie chciało mu się ) wymienić kamienia.Do tego dochodzi sprawa nie poinformowania o wymienionej części.Z tą policją dałbym spokój,ale więcej nie oddałbym tam zegarka. ;)

P.S. Zawsze oddaję części zużyte klientowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając cały opis i wątpliwości, śmiało można stwierdzić, że jest kombinatorem.Kombinacją była wymiana mostka a może i całego mechanizmu i nie poinformowanie o tym właściciela.Zegarek zasadniczo teraz stał się składakiem i gdybyś go kiedyś sprzedawał nie uzyskasz takiej ceny jak za Delbanę, z sygnowanym werkiem. Zatajenie takiej zmiany budzi wiele wątpliwości. Jeżeli nie chciało mu się wymienić kamienia powinien o takiej zamianie poinformować przed naprawą i uzyskać zgodę na wymianę. Tłumaczenia "fachowca" mogą budzić tylko śmiech i politowanie. Jest wielu cwaniaków podobnych do niego i rzeczywiście tak robią i nie informują o tym klientów.

Mechanizm w twojej Delbanie to FEF Cal.380 i nie posiadał stop sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktem jest, że zegarmistrz poinformował mnie że wymienił jeden kamień, dwa teleskopy i szkiełko. Szkiełko i teleskopy otrzymałem z powrotem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie więcej wymieniono. "Uszka" od pierścienia mocującego mechanizm też jakby większe były. Całkowita przekładka ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, zapomniałem. Ten pierścień wymieniono też. O tym mnie poinformował już podczas rozmowy telefonicznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"bardzo trudno jest włożyć nowy kamień do tej części"

Buuuuaaaaaachachacha ;)

Rozbawił mnie ten "zegar-miszcz".

Następnym razem wsadzi mech. Wostoka i zaplombuje dekiel żeby nie można było na to wpaść :P

Wymiana kamienia to poziom akurat na drugi rok nauki zawodu zegarmistrza - :D

Porażka :)

..............................

Zegarek zasadniczo teraz stał się składakiem i gdybyś go kiedyś sprzedawał nie uzyskasz takiej ceny jak za Delbanę, z sygnowanym werkiem. Zatajenie takiej zmiany budzi wiele wątpliwości. Jeżeli nie chciało mu się wymienić kamienia powinien o takiej zamianie poinformować przed naprawą i uzyskać zgodę na wymianę. Tłumaczenia "fachowca" mogą budzić tylko śmiech i politowanie. Jest wielu cwaniaków podobnych do niego i rzeczywiście tak robią i nie informują o tym klientów................................

No faktycznie retrowatch ma zupełną rację - teraz to "składak".

Pozdrawiam

Adam Mroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skontaktowałem się telefonicznie z zegarmistrzem. Wpierw był oburzony, że otworzyłem zegarek, bo jak twierdzi, to on ponosi odpowiedzialność za działanie zegarka i nie powinno mnie interesować jak chodzi.

Czyli równie dobrze - może Ci włożyć inny werk - zegarek nadal będzie "chodził" - i dla niego wszystko będzie cacy??

Prawda niestety jest taka, że jak dajemy zegarki do zegarmistrza - to jesteśmy traktowani jak zwykli klienci. Dopiero jak któryś tam z kolei zegarem oddamy do roboty - to zaczynają rozumieć, że jesteśmy fanatykami i inaczej zaczynają do nas podchodzić.

Dlatego najlepiej mieć jednego zegarmistrza - i tylko do niego oddawać zegarki.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.