Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Androctonus

DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość burlingame
Wydaje mi się, że jest co najmniej o 1 mm za mały.

Wg mnie powinien byc założony większy.

Po dokładnym obejrzeniu 2 zdjęcia wydaje mi się, że może nawet o 2mm.

Proponuję zmianę paska na większy.

Uznałem, że Masz absolutną rację i tak wygląda w nowym ubraniu:

post-0-0-38099100-1330506073.jpg

post-0-0-17821400-1330506075.jpg

post-0-0-91240800-1330506076.jpg

Brąz chyba lepiej pasuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Cieszę się, że moje spostrzeżenia na coś się przydały.

Osobiście jestem zwolennikiem czarnych pasków.

Jak się nie mylę to pasek jest firmy "BROS"?

Jeżeli tak, to sprzączka jest nieorginalna, nie od tego paska.

Zapraszam na:

www.brostrap.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość burlingame
Witam,

Cieszę się, że moje spostrzeżenia na coś się przydały.

Osobiście jestem zwolennikiem czarnych pasków.

A ja wręcz przeciwnie, wolę brązowe. Oczywiście, do całkowicie srebrnego zegarka zdecydowanie lepiej wygląda pasek czarny, ale do takiego jak mój, chyba jednak brązowy.

Spory w kwestii gustu rzadko zostają rozstrzygnięte :wink:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość macromiak

Nie chcąc zakładać nowego tematu pytam tutaj:

No więc z jakimi markami zegarków jest porównywalna Doxa ?? Bo po przeczytaniu tego wątku właściwe nadal nic nie wiem :D Z góry dzieki za odpowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

zależy jaki model, z jakiego okresu.

generalnie rzecz biorąc 'nowa' Doxa ma - jak mniemam - niższy 'status' niż ta sprzed rewolucji kwarcowej. Z kim mogła byc porównywana wtedy - nie chce strzelac.

dzis to poprostu zupełnie inna firma. jest na podobnej gałęzi co atlantic, delbana itp, odsylam do piramidy prestuiżu.

Ale są też wyjątki. Np wspaniałe Sub-y Doxy mają swietną markę, są bardzo wysoko cenione. zreszta jak widac chocby po wyglądzie www.doxawatches.com linia ta została flagową dla całej firmy.

zresztą jest pewien rozdźwięk między tym co można dostac w sklepach w Polsce, a tym co 'wisi' na stronie producenta.

Nie da sie wiec moim zdaniem jednoznacznie zaszyfladkowac tej marki. Z jednej strony naprawde ciekawa tradycja, ale nie mająca nic wspólnego ze współczesnością, z drugiej 'klimatyczne' i bardzo lubiane divery, a wreszcie to, co mozna kupic na polskim rynku... każdy widzi co to jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomaszstankiewicz

witam:) czy ktoś mi powie jak dokładnie nazywa się model doxy na zdjęciach? sam takim dysponuję a nie znam dokładnie modelu. proszę o odpowieź na [email protected]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widziałem też kiedys starą Doxę z wizerunkiem Hitlera na tarczy...

Na Allegro? Produkował je seryjnie jakiś nam współczesny cwaniak.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

na ebayu, ale teraz i na allegro się trafiło..

post-0-0-73632000-1330637789.jpg

Ktoś - chyba zreszta w tym wątku - pisał juz o tym.

Szczerze mówiąc ja jestem skrajnie uprzedzony do tego typu symboliki - mimo, ze oczywiscie ze wzgledow historycznych sa one zrozumiałe - więc nie drąże tematu.

Zresztą coby tu nie gadac - w wykonaniu nic specjalnego, ot zwykly nadruk. nie ma sie czym cieszyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pierwszy grafic 381bez1.jpg[/img]

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada super, berdzo elegancko i klasycznie,

szcegolnie podobaja mi sie wskazowki - jak dla mnie nawiazuja do legendarnch juz modeli antimagnetic

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

piękna Doxa jacus :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szcegolnie podobaja mi sie wskazowki - jak dla mnie nawiazuja do legendarnch juz modeli antimagnetic

Moim zdaniem w ogóle nie nawiązują do tamtych "listkowatych" wskazówek - chyba, że inne klasyczne Doxy mamy na myśli. A w ogóle to ładny zegarek jacus :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie co do kieszonkowej doxy. Będąc ostanio z wizytą u babci rozmówiłem się z nią o swoich zegarkach :D no i pokazała mi kieszonkową doxę mojego pradziadka. Co ciekawe na tarczy miała napis po polsku (w miejscu gdzie normalnie takie doxy mają nazwę) "W.Gr(cośtam) w Warszawie" a napis doxa między pod osią wskazówek... Nie jest to dziwne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem w ogóle nie nawiązują do tamtych "listkowatych" wskazówek - chyba, że inne klasyczne Doxy mamy na myśli. A w ogóle to ładny zegarek jacus :-)

Mialem na mysli wskazoweczki montowane w troszke lepszych niz standartowe modele antimagnetic z lat 50 i 60 np. Doxa Jumping Second, albo doxa automatic.

: :D

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam pytanie co do kieszonkowej doxy. Będąc ostanio z wizytą u babci rozmówiłem się z nią o swoich zegarkach

No coz czesto sklepy jubilerskie zmienialy tarcze dodajac cos od siebie - czasami klient zyczyl sobie pozlocenia lub innych udziwnien, wiec moze byc to odpowiedz - zetknalem sie ostatnio (niestety nie bylem w stanie go kupic :cry: ) z Eberhard'em z lat 40 z marka jubilera na tarczy,

ponadto niektorzy klienci zamawiali zegarki z imieniem i nazwiskiem na tarczy... :wink:

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-514-0-60901900-1330641531.jpg

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że co ze to jest niby doxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest jeszcze stara poczciwa prosta Doxa antimagnetique z lat 50. Wadą jest brak Incabloca (systemu antywstrząsowego)

A co z moim starym Antimagnetique`m? Zdaje mi się, że na deklu jest napis shock-absorber...

post-13703-0-50911000-1330701921.jpg

post-13703-0-69587000-1330701922.jpg

Czyżby to nie był Antimagnetique?

swoją drogą idzie do renowacji, ciekawe jak będzie wyglądal po..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa wyjaśniona!

Dzisiaj oddałem moją DOXĘ Antimagnetique do Głowackich do renowacji i okzało się, że ten model ma sytem Incabloca !!

Więc napis na deklu jest jak najbardziej na miejscu..

Ponadto jest to rzadszy model ponieważ:

- dekiel jest zakręcany, a nie na wcisk

- pod deklem jest dodatkowy dekiel oslaniający mechanizm

- indeksy są też nieco rzadziej występujące z masą fluorescencyjną

Dla zainteresowanych - koszt renowacji 450 zł, ale to nieco więcej, niż normalnie, bo trzeba dorobić oś sekundnika, która jest uszkodzona a samej wskazowki też brak. Normalnie to by było ok. 400 zł.

Teraz ten miesiąc czekania.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.