Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Androctonus

DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość panikuj

@tessio

Mnie też się podoba (szczególnie wskazówki)..

Zegarek był parę dni temu na allegro:

http://allegro.pl/show_item.php?item=80230106

Ten sam sprzedawca miał inne prostokąty, bardzo ładne (szczególnie Zenith, który wywołał u mnie największy :shock: ). Gdybym nie odkładał kasy na renowację mojej Doxy, to kto wie.... :D

Ale nie ma o czym mówic :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@neuro

czy mi się zdaje, czy własnie pokazałeś mój zegarek:D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no taki sam... dlatego napisałem że byłem drugi :D

Piękne są te zegarki. Nazwy modelu jako tako nie ma, pisze tylko antimagnetique....

swoją (z ohydnie spolerowaną tarczą i sfatygowaną kopertą) też chyba poddam renowacji

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
Piękne są te zegarki.

Zgadzam się 8)

Nazwy modelu jako tako nie ma, pisze tylko antimagnetique....

No własnie, z tym mam problem... przecież JAKOS się ten zegarek nazywa.. a męczy mnie strasznie brak tej nazwy.

Mój model towarzyszył mi w kilku ważnych momentach: na maturze, egzaminie na studia.

Nie miałem czerwonych majtek na studniówce, tylko tę Doxę. Ostatniej strony w indeksie też nie zagiąłem....więc zegarek jeszcze musi posłuzyc :mrgreen:

Tylko głupio się czuję, nie wiedząc jak się nazywa :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panikuj, jeżeli brak nazwy cię męczy, to np. roboczo możesz ją nazwać Calatrava 8)

Patrimony też brzmi nieźle :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Kolejne modele:

post-0-0-39453200-1330480203.jpg

To jakaś seria?! :roll:

Korekta graficzna to nie moje dzieło :D

Te są moim zdaniem bardzo ciekawe:

post-0-0-67847200-1330480204.jpg

post-0-0-79229300-1330480205.jpg

O czymś takim nie wiedziałem:

post-0-0-25339800-1330480207.jpg

I kolejny pomarańczowy:

43129yy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Czemu sprzedajesz :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znudzila mi sie niop i chcialbym kupic jakiegos fahnego zylkowca...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Gadamy w najlepsze, a Androctonus, bądź co bądź założyciel, siedzi jak ta mysz pod miotłą :wink:

Wciąż nie wiemy, jakie Doxy Cię interesują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gadamy w najlepsze, a Androctonus, bądź co bądź założyciel, siedzi jak ta mysz pod miotłą :wink:

Wciąż nie wiemy, jakie Doxy Cię interesują?

Tak sie rozpędziłem do tego forym ,a kurka wodna mam radiowego neta i co chwila coś wywala. Interesują mnie Doxy naręczne z lat jak najdawniejszych ,ale przy moich skromnych funduszach nie moge przesdzić. Nie będę się wdzwał w szczegóły opisowe ,bo właśnie dwa dni temu kupiłem sobie takie cudo na allegro. Kiedy więc poczta polska zlituje się nade mną i w końcu moje marzenie do mnie dotrze to zademonstruję o co mi chodziło i wtedy gadka będzie zupełnie inna. Myślę ,że może już jutro...? Przyznam uczciwie ,że bardziej do mnie przemawiają zegarki okrągłe w swej formie. Te prostokąty są owszem bardzo piękne ale... Troche mi przypominają ye mini cacka damskie a one sa tak małe ,że nawet dobrze nie widać mechanizmu! A propos "Co to jest paradoks? To para zegarków firmy Doxa!" Pozdrówko do rutja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys juz pokazywalem swoja DOXE ale chyba nikt nie zauwazyl.

Jeszcze raz skopiuje czesc trsci postu:

DOXA by Synchron

Conquistador

Automatic

doxa14kv.th.jpg doxa28eb.th.jpg doxa33ou.th.jpg doxa45zl.th.jpg

Ogladajac zdjecia napewno zauwazyliscie na cyferblacie nazwe CYMA. Nie mylicie sie. Cyferblat zostal zmieniony po tym jak peklo szkielko, dostala sie woda i wyblakl. W czasach gdy robiona byla naprawa nie byl dostepny oryginalny cyferblat DOXY. Wymieniono na identyczny jedynie z inna nazwa. Nieoryginalna jest rowniez koronka.

Jest to Doxa z 70 lat.

Zegarek jest na chodzie.

Jak by ktos chcial moge zrobil lepsze zdjecia.

Pozdrawiam Wojtas :D

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@Androctonus

Czekamy na zdjęcia!

Ja również niedługo powinienem miec kolejną Doxę, zdjęcia pojawią się napewno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kiedys juz pokazywalem swoja DOXE ale chyba nikt nie zauwazyl.

Jeszcze raz skopiuje czesc trsci postu:

DOXA by Synchron

Conquistador

Automatic

doxa14kv.th.jpg doxa28eb.th.jpg doxa33ou.th.jpg doxa45zl.th.jpg

Ogladajac zdjecia napewno zauwazyliscie na cyferblacie nazwe CYMA. Nie mylicie sie. Cyferblat zostal zmieniony po tym jak peklo szkielko, dostala sie woda i wyblakl. W czasach gdy robiona byla naprawa nie byl dostepny oryginalny cyferblat DOXY. Wymieniono na identyczny jedynie z inna nazwa. Nieoryginalna jest rowniez koronka.

Jest to Doxa z 70 lat.

Zegarek jest na chodzie.

Jak by ktos chcial moge zrobil lepsze zdjecia.

Pozdrawiam Wojtas :)

Super zegar! Podobny widziałem ostatnio na allegro. Na pewno zwróciłeś już na to uwagę ,że zegarki sygnowane BY SYNCHRON (chyba z podobnymi mechanizmami) na tarczy mają różne sygnatury?! Spotkałem się z Cyma i Bulova a teraz doszła jeszcze Doxa. Ciekawe dlaczego tak się dzieje. Moim zdaniem ta unifikacja poszła trochę za daleko i jest tak jak z tymi nowomodnymi samochodami. Niby nazwy różne ,ale wygląd jakby ten sam! I co to potem jest za kolekcja. Chyba że ją nazwać "deja vu"! Pozdrówko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie bez zgody autora (michalop), zacytowac jego wypowiedz:

...a teraz obiecane kilka słów na temat Doxa by Synchron:

Nazwa pojawiła się po trwającym w latach siedemdziesiątych kryzysie branży zegarkowej, kiedy to Doxa wstąpiła , a właściwie została wchłonięta, do koncernu "community horologere prÓcision" przekształconego później w Synchron - do koncernu należały również m.in. Girard Perregaux, Eberhard &Co., DOXA, Borel i Cyma .

W większości ci sami ludzie pracowali na tych samych maszynach, tylko dla kogo innego - tak więc jakość ta sama co wcześniejsze Doxy - choć niektórzy twierdzą , że zegarki "by Synchron" nie miały już tego czegoś...

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zegar z lodzikiem jest genialny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Androctonus

Czekamy na zdjęcia!

Ja również niedługo powinienem miec kolejną Doxę, zdjęcia pojawią się napewno :D

Doxa jeszce nie dotarła ,więc mam chwilę czasu. Kto mi zdradzi jak umieścic w poście zdjęcia. Wiem ,że przez imageshack ale mój english is poor i mam pewne kłopoty z dobrnięciem do końca. Wdzięcznośc moja będzie ogromna! Pozdrówko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naciskasz przeglądaj, wybierasz plik z komputera, następnie klawisz "host it!" i z tej strony, która Ci się otworzy kopiujesz link opisany albo thumbnail for forums (1)- miniaturka zdjęcia, albo hotlink for forums (1)- oryginalny rozmiar zdjęcia :D

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Naciskasz przeglądaj, wybierasz plik z komputera, następnie klawisz "host it!" i z tej strony, która Ci się otworzy kopiujesz link opisany albo thumbnail for forums (1)- miniaturka zdjęcia, albo hotlink for forums (1)- oryginalny rozmiar zdjęcia :D

Marcin

Dzięki! Prawdziwy z ciebie master! Zawsze na posterunku i szybki jak strzała!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin

Dzięki! Prawdziwy z ciebie master! Zawsze na posterunku i szybki jak strzała!

post-1098-0-71680800-1330480245.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:oops:

Zawstydziłeś mnie Androctonus :wink:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:oops:

Zawstydziłeś mnie Androctonus :wink:

Marcin

Nie ma sie czego wstydzić! Najważniejsze ,żeby to co się lubi robić dobrze!

I ja też już mniej więcej wiem o co chodzi ,co widać na załączonym obrazku. Co prawda to jeszcze nie Doxa ale zawsze coś. Tylko chyba zmniejszę te zdjęcia bo się prawie w oknie nie mieszczą! Pozdrówko!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skopiuj link thumbnail for forums (1) i będzie OK :D

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.