Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WueM

Longines WEEMS automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szacowne Grono i proszę o odpowiedź:

czy zegarek na zdjęciu po lewej to oryginalny wyrób Longinesa i z którego może być roku?

W sposób oczywisty nawiązuje do modelu po prawej z 1930 (znalezione w sieci).

Czy ktoś widział lub wie?

post-22303-0-08931700-1331219633.jpg

Pozdrawiam z Gór Wałbrzyskich

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi ten automat nie tenteges, szkielko dziwne, czyferki na pierścieniu niezaproste, ja bym sobie odpuścił, zresztą zawsze tak robie jak widze jakieś nieprawidłowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to być jakaś reedycja , ale więcej fotek by sie przydało , moze być tez dzisiejsza twórczość .

EDIT :

To jest reedycja dzisiaejsza na ecie 2892 ref. z czarną tarczą L26084532

Poniewaz to jeden z modeli ktore zawsze mnie troche interesowały , wiec poszukałem - łatwo znależć .

Cena 2700 mniej wiecej PLN oczywiscie . Czyli to oryginał :P , a rok 2007 ? - 2008 ? coś takiego , w sumie fajny całkiem , stare modele Longinesa jednak byly niesamowite - niektóre oczywiście .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Nowych w tym designie , to jednak Glycine - kultowy Airman - oczywiscie też reedycje i nie 46 mm a 42 czyli model 2000 lub limitowany z lupką - moim zdaniem jeden z ciekawszych tego typu nowych zegarków , albo mniejsze z dwoma koronami - polecam przejrzeć - naprawdę sa warte uwagi !

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jeszcze gwoli dodania - nalezy pamietac przed zakupem starego weemsa iz sa to male zegarki (wg. dzisiejszych standartow) - 33mm, produkowalo je na potrzeby armi znacznie wiecej firm - JLC, LC, WITTNAUER, ceny starszych weemsow ze wzgledu wlasnie na rozmiar sa dosc niskie - za 600 usd mozna juz znalezc w niezlym stanie

Lepszym pod wzgledem rozmiaru ale niestety drozszym zakupem jest Lindbergh - warto tez dodac iz reedycja z lat 90tych bazuje na inhouse - jest to ostatni wlasny werk ze stajni longinesa, nowsze reedycje niestety (poza jedna limitacja) to juz eta.

pozdrawiam

R

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za opinie. Ale jeszcze:

? co znaczy WEEMS?

? za co ten patent?

? do czego służy dodatkowa koronka?

Czy to wszystko ma związek z synchronizcją wskazań przez radio?

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WEEMS - Phillip Van Horn Weems - kpt. nawigator amerykanskiej marynarki, druga koronka pozwala na synchronizacje sekundy wzgledem glownego zrodla czasu - fal radiowych albo chronometru okretowego, problem z hackiem - czyli stop sekunda polega na tym iz zatrzymuje sie w tym momencie balans co powoduje zaklocenia chodu zegarka. Komandor weems opantentowal swoje rozwiazanie w 1935r 23 lipca - to ten patent, zegarek mial byc z zalozenia maly aby nie zawadzal pilotowi w kokpicie,

synchronizacja - krecimy koronka obracajac peirscieniem w skali sekundowej i sekunda az uslyszymy sygnal radiowy, dzieki temu zsynchronizujemy zegarek bez jego zatrzymania.

wojkowym wymogiem byla specyfikacja A11 (spelnial ja longines i lecoultre)- +/- 30 sekund na dzien na 24h w pozycji horyzontalnej, 45sek /24h w pozycji wertykalnej, miedzy 35C a 0C odchylenie nie moglo przekraczac odpowiednio 20 i 40 sekund wzgledem temperatury pokojowej. Armia usa wprowadzila go oficjanie do uzycia w 1937r

Wiekszosc weemsow ma 33mm, duza korona ma ulatwiac ustawianie zegarka w rekawicach, zegarki nie mialy antyszoku i mialy miec wskazowki z blekitnej stali,

jesli chcecie moge podladowac skan oryginalnego patentu weemsa

pozdrawiam

Rafal

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak naprawde zmieniamy polozenia 0 na skali sekundy na zewnetrznym bezelu zamiast ja zatrzymywac- nie wynika to jasno z mojego wczesniejszego postu :P

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
druga koronka pozwala na synchronizacje sekundy wzgledem glownego zrodla czasu - fal radiowych albo chronometru okretowego,

A dokładniej zwyczajnie blokuje lunetę (bezel), przy pomocy takiej blaszki z ząbkami, żeby nie przesuwała się po ustawieniu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.