Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rusek91

Wiecie coś o tym zegarku?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rusek91

a macie jakieś patenty żeby odkręcić ten dekielek z tyłu i zobaczyć tylko mechanizm czy takie rzeczy to tylko u zegarmistrza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można odkręcić suwmiarką, chociaż w przypadku automatu (przez wysoki dekiel) suwmiarka może się nie sprwdzić, można też użyć pęsety (takiej o szpiczastych zakończeniach), do trochę bardziej ekstremalnych sposobów można zaliczyć użycie do odkręcenia dekla nożyczek (też ze spiczastymi zakończeniami). We wszystkich tych przypadkach powinno się położyć na deklu ściereczkę, tak żeby przy odkręcaniu niczego nie porysać.

Ja osobiście do odkręcania zegarków używam lekko zeszlifowanych od wewnętrznej strony kleszczy okrągłych; dlatego zeszlifowanych, żeby mieściły się w przypadku zegarka (z automatem) z wysokim deklem. Jest to patent dość nietypowy, ale skuteczny, nawet przy deklach zakręconych na siłę i zapieczonych nie było większych problemów z odkręceniem ich.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Ja używam suwmiarki - sprawdza się wyśmienicie przy wszelkiego rodzaju deklach a to dzięki "szczypcom" które są idealnie równoległe względem siebie i pionowo wchodzą w zagłębienia na deklu\pierścieniu. Jak dotąd suwmiarka nie zawiodła mnie przy żadnym zegarku. Na jej korzyść przemawia też duża siła z jaką można odkręcać i przykręcać dekle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

aha dzięki za rady panowie:) spróbuje jutro z tą suwmiarką :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie szkoda suwmiarki? ;)

Przykładanie do niej większej siły na pewno jej nie służy.

Chyba, że jakaś stara przeznaczona tylko do tego celu, ewentualnie mniej dokładnych pomiarów.

Za kilka/naście złotych można kupić prosty kluczyk do dekli,

którego dodatkową zaletą jest to, że można zablokować rozstaw "bolców".

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Mam kilka suwmiarek i jedna z przeznaczeniem do kosza bo jest poprost stara to ją przeznacze do zegarków;] Ale i tak rozejrze sie za takim kluczykiem do zegarków:D

Próbowałem suwmiarką i mi nie wyszło. Troche sie boje odkręcać dekielek bo znając moje szczęście to coś wystrzeli. Wstrzymam sie oddam do zegarmistrza i dopiero bede myślał. Musze sie zastanowić naprawde nad tym kluczykiem do dekielków bo planuje troszke rozszerzyć moją kolekcje o następne dzieła radzieckiej technologi;]

Teraz myśle nad czymś takim:

http://www.allegro.pl/item670734765_piekny...ocony_20au.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.