Burns 4494 #2176 Napisano 16 Października 2015 damy, przepłaciłeś jakieś 20zł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2177 Napisano 16 Października 2015 damy, przepłaciłeś jakieś 20złcholera... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2178 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) to było pół żartem pół serio, (ceny są różne od 30-50-150 a nawet za nienaganny 300zł) wszystko zależy od stanu i czy mechanizm wymaga konserwacji.Jak trzyma czas i nie musisz wsadzać to dobrze wydałeś pieniądze - pytanie kiedy ostatnio widział zegarmistrza. Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2179 Napisano 16 Października 2015 to było pół żartem pół serio, (ceny są różne od 30-50-150 a nawet za nienaganny 300zł) wszystko zależy od stanu i czy mechanizm wymaga konserwacji.Jak trzyma czas i nie musisz wsadzać to dobrze wydałeś pieniądze - pytanie kiedy ostatnio widział zegarmistrza.zorientowałem się stan jak na zdjęciach widać jest nienaganny, czas trzyma, a kiedy widział zegarmistrza? któż to wie? zapewne będę musiał go do mojego zanieść, na szczęście ze mnie nie zedrze a przy okazji, czy 500-600 za ten model do dużo? nie znam się kompletnie na Seiko, ale zaczynam się wciągać http://www.terapeak.com/worth/vintage-1978-seiko-6309-8039-men-s-watch-automatic-17j-seiko/390533641377/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2180 Napisano 16 Października 2015 @cafedelmar http://www.csce.uark.edu/~jgauch/photos/seiko/ 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2181 Napisano 16 Października 2015 wyszło styczeń 1972 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2182 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Co 500-600? nie wyceniamy tutaj zegarków, za tyle nie sprzedasz, to stanowcze przegięcie nawet jak ktoś sprzedaje.Chyba, że mówimy o stanie NOS to wtedy jest zupełnie inna rozmowa... wyszło styczeń 1972 kwiecień, nr seryjny nie kłamie, kalkulator może, chyba, że dekiel albo inne elementy zostały przyłożone - co jest bardzo powszechne z racji wieku i wtedy taki zegarek nosi miano frankena Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2183 Napisano 16 Października 2015 Pytanie bylo o kupno.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2184 Napisano 16 Października 2015 Co 500-600? nie wyceniamy tutaj zegarków, za tyle nie sprzedasz, to stanowcze przegięcie nawet jak ktoś sprzedaje.Chyba, że mówimy o stanie NOS to wtedy jest zupełnie inna rozmowa... kwiecień, nr seryjny nie kłamie, kalkulator może, chyba, że dekiel albo inne elementy zostały przyłożone - co jest bardzo powszechne z racji wieku i wtedy taki zegarek nosi miano frankenapo kolei ad1. nie o wycenę mi chodzi a o cenę spodobał mi sie ten zegarek i zanim go kupie, chciałem się zorientować, czy ktoś nie żąda zbyt wysokiej ceny, to jest porada przed zakupem a ne wycena? w końcu nie chodziło o ten konkretny zegarek a o model. ad2. być może, ponieważ kiedy wpisałem dane z dekla uzyskałem komunikat "unknown" i tabelę z nr do wyboru i wtedy wyszedł styczeń. co to jest franken? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2185 Napisano 16 Października 2015 Skladak,np z oryginalnych części róznych modeli.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2186 Napisano 16 Października 2015 a czy to bardzo źle? bo teoretycznie zegarek, który ma wymieniony balans, wskazówkę ewentualnie tarczę albo kopertę z przyczyn uszkodzenia mechanicznego staje się frankenem? ja rozumiem, że to może obniżyć wartość zegarka, ale praktycznie jest to w niektórych przypadkach nieweryfikowalne chyba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2187 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) po pierwsze gdzie Ty tam widzisz 500-600 ? Bo ja widzę kolejne przekierowanie na ebay do różnych zegarków tego typu - jak napisałem wyżej, nie ma co generalizować...po drugie powtórzę raz jeszcze, najwięcej warte są stare zegarki nieużywane! Używanie z reguły odejmuje wartość. Jak już musiał, powinien i był używany a co za tym idzie naprawiany to pod warunkiem, że z części pochodzących z identycznego modelu.Jeżeli komuś to było obojętne, no cóż (Rolexa też wielu nie naprawia w autoryzowanym) - powstaje frankenTe zegarki klepane były w milionach, nie są unikatowe, z jednej strony znlazienie drugiego na części nie jest problemem, z drugiej strony były z sobą kompatybilne - stąd te przekładki ... Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2188 Napisano 16 Października 2015 po pierwsze gdzie Ty tam widzisz 500-600 ? Bo ja widzę kolejne przekierowanie na ebay do różnych zegarków tego typu - jak napisałem wyżej, nie ma co generalizować...po drugie powtórzę raz jeszcze, najwięcej warte są stare zegarki nieużywane! Używanie z reguły odejmuje wartość. Jak już musiał, powinien i był używany a co za tym idzie naprawiany to pod warunkiem, że z części pochodzących z identycznego modelu.Jeżeli komuś to było obojętne, no cóż (Rolexa też wielu nie naprawia w autoryzowanym) - powstaje frankenTe zegarki klepane były w milionach, nie są unikatowe, z jednej strony znlazienie drugiego na części nie jest problemem, z drugiej strony były z sobą kompatybilne - stąd te przekładki ...ale nie chodzi o ten konkretny zegarek, a o zegarek zaproponowany mi prywatnie tu w Polsce, nawet niedaleko mnie link był po to, żeby pokazać o jaki model chodzi a drugie, czy jeśli elementy były wymienione w starszym zegarku przez autoryzowany serwis to nie jest franken wtedy? nawet, jeśli tę samą cześć wkłada, co nieautoryzowany a pochodzącą od producenta? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2189 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) za dużo enigmy, wróżenia z fusów i niedomówień - mało kto pewnie wie co działo się 40lat temu,trochę bajkowo piszesz, nikt Ci go nie podkupi a ja mało w to wierzę,albo nieużywany - wtedy nie miał prawa mieć nic wymienianego bo niby na jakiej podstawie.Co znaczy autoryzowany serwis i w którym roku usterki był autoryzowanym serwisem - dotrzesz do takich danych ?za wszystko co na papierze płaci się dodatkowe pieniądze - pod warunkiem, że to prawdziwe informacje a nie pieczątka pierwszego lepszego zegarmistrza z rogu ulicy ... może prościej, te zegarki były produkowane na takie kraje jak np Tajlandia w milionach i tam dosłownie każdy kowal na kocyku, na "chodniku" je naprawia - to jest przedmiot użytkowy, który jako tani miał mierzyć poprawnie czas również dla wojsk USA, to co dotarło do Europy może mieć lepszy stan ... Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2190 Napisano 16 Października 2015 Chodzi o to ze Koperta od innego modelu, a mechanizm i tarcza od innego...wszystko Seiko jednak zegarek oryginalny nie jest. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2191 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) za dużo enigmy, wróżenia z fusów i niedomówień - mało kto pewnie wie co działo się 40lat temu,trochę bajkowo piszesz, nikt Ci go nie podkupi a ja mało w to wierzę,albo nieużywany - wtedy nie miał prawa mieć nic wymienianego bo niby na jakiej podstawie.Co znaczy autoryzowany serwis i w którym roku usterki był autoryzowanym serwisem - dotrzesz do takich danych ?za wszystko co na papierze płaci się dodatkowe pieniądze - pod warunkiem, że to prawdziwe informacje a nie pieczątka pierwszego lepszego zegarmistrza z rogu ulicy ...chyba jakieś nieporozumienie się wkradło? jakie bajkowo? ja nigdzie nie napisałem o tym, że to NOS. co z tym moim za 70 zł się działo przez lata nie wnikam, bo mi się podoba, rok produkcji mniej więcej już dzięki Wam znam i sobie go noszę. co do drugiego seiko podoba mi się ten model i chciałem się zorientować w jakiej cenie mniej więcej te modele chodzą. ten, który mi zaproponowano jest używany, ma ślady używania ale wydaje się być w niegorszym stanie niż ten, który kupiłem ostatnio. ot i tyle. za wszystkie rady dziękuję. teraz chcę tylko poradzić się przed zakupem, czy nie przepłacę.a reszta pytań jest teoretyczna i nie dotyczy moich zegarków ani tego, który zamierzam kupić. staram się po prostu dowiedzieć jak najwięcej od mądrzejszych ode mnie Edytowane 16 Października 2015 przez cafedelmar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2192 Napisano 16 Października 2015 Jak gęś z prosięciem- bez urazy.Jeden swoje pyta ,drugi co innego odpowiada. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2193 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) proszę - tu jest dział do tego:http://zegarkiclub.pl/forum/forum/92-zapytania-i-sugestie-przed-zakupem/ w którym z reguły rozmawia się o konkretnym zegarku a nie jakimś tam podobnym, przypominającym Cook wywal proszę całą tą rozmowę bo szkoda ogólnego tematu SEIKO Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2194 Napisano 16 Października 2015 Easy Mniej pary 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2195 Napisano 16 Października 2015 dzisiaj piątkowy luzik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2196 Napisano 16 Października 2015 Chodzi o to ze Koperta od innego modelu, a mechanizm i tarcza od innego...wszystko Seiko jednak zegarek oryginalny nie jest.i takowy ma status frankena, to rozumiem, ale jak to poznać jeśli elementy pochodzą od tego samego modelu? i jakie to ma znaczenia przy zegarkach nazwijmy to budżetowych czy masowych? i pytałem również, czy zegarek, który został uszkodzony mechanicznie przez użytkownika (ułamał ucho na przykład) i koperta została wymieniona na taką sama to już franken? kolejne pytanie, czy jesli powiedzmy koperta zaczęła się łuszczyc i została na gwarancji wymieniona to wtedy tez mówimy o frankenie? różnica wydaje mi się płynna i z Waszą pomocą staram się to zrozumieć. kwestie, kiedy pewien dzielny i znany sprzedawca antyków tworzy zegarki NOS pomijam, bo to oczywiste chyba nawet dla laika 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2197 Napisano 16 Października 2015 no dobra, widzę że Burns się irytuje, zatem milknę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4494 #2198 Napisano 16 Października 2015 (edytowane) nie irytuję się, i wszystko co teraz napisałeś nie czyni go frankenem, (i tak nikt do tego by nie doszedł). Widać, że to rozumiesz tylko próbujesz się upewnić Edytowane 16 Października 2015 przez Burns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cafedelmar 40 #2199 Napisano 16 Października 2015 w każdym razie dziękuję Wam obu, człowiek się całe życie uczy a potem i tak głupi umiera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2200 Napisano 16 Października 2015 Na pewnym 'poziomie' procent oryginalnosci to rzecz plynna Mam zegarek z 68' w pieknym stanie,jednak wskazowki naruszył zab czasu, wymienilem na 'nowe' ze starych zapasow, bo te nijak się mialy do pieknie zachowanej reszty....-jednak zatrzymalem 'szroty' bo nóż przy sprzedarzy trafię na 'purystę' ktory zarzuci mi brak 100% oryginalności 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach