Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

salvatore.gravano

Poljot 2627 nie ciagnie wskazówek:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewien problem mianowicie zegarek to poljot z mechanizmem 2627. Po nakręceniu jego włos i koło balansowe ładnie pracują wg. mnie prawidłowo , wskazówka sekundnika też pracuje prawidłowo, ale wskazówki godzinowa i minutowa już nie do końca. Czasem chodzą prawidłowo przez 15 min, czasem przez kilka godzin po czym się zatrzymują i czasem ruszają a czasem nie i stoją Przy czym wskazówka sekundnika chodzi nie przerwanie . proszę o pomoc , co może być nie tak? Zgóry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam Salvatore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że wartałoby zaglądnąć pod tarcze i zerknąć na koła leżące pod nią... :D

może są zwyczajnie zbyt luźne (wskazówki),

może ćwiertnik za luźny i minutowa staje, a i z kołem godzinowym może być coś nie tak, może mają wyłamane zęby i postój wskazówek będzie się powtarzał zawsze o tych samych porach.

Najlepiej, gdybyś zaniósł go do zegarmistrza, który oceni go dokładnie, bo teraz można gdybać tylko :D

???????? => ta choroba dobrze ROCKuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie :D

Teraz zegarek staje o różnych porach:(

Wcześniej Wymieniłem kolo godzinowe gdyż zegarek stawał o tych samych godzinach (były wyłamane ząbki),ćwiertnik faktycznie jest lużny bo jak ustawiam czas to wskazówki przestawiają się niezwykle lekko także trudno jest ustawić czas co do minuty.Czy to może być przyczna ? Wymiana ćwiertnika mogłaby pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie wymieniaj od razu ćwiertnika, sprawdź czy jest "cały" i zaciśnij go, tak aby trzymał sztywniej koło minutowe. (uważaj co by go nie zmiażdżyć przy zaciskaniu)

jak nie da nic ten zabieg przeszczep ćwiertnik jak masz skąd i zobacz wtedy... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas regulacji ćwiertnika należy zaciskać zawsze w tym samym miejscu, są widoczne ślady. Najlepsza regulacja jest wtedy, kiedy podczas delikatnego cofania wskazówek zegarek wyraźnie zwalnia, ale jeszcze się nie zatrzymuje. Nie ma potrzeby wymiany ćwiertnika jeśli nie jest uszkodzony. Najbezpieczniej jest zaciskać specjalnym przyrządem z regulacją dociku. Wtedy nie utniemy ćwiertnika i możemy to dokładnie wykonać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Miedzy cwiertnikiem a zebatka minutowa jest tuleja(os) zobacz ja.Ostatnio mialem takie 2 graty i efekt ten sam bo tuleja sie wyrobila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,mam pewien problem . Do tej pory byłem pewin że ćwiertnik to taka mała 'rurka" w którą wchodzi wałek, rurka ta ma różne 'oząbkowanie' na swoich końcach. Ale z waszych postów wynika że jednak to nie jest... Proszę uświadomcie mnie w takim razie co to ćwiertnik.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie,mam pewien problem . Do tej pory byłem pewin że ćwiertnik to taka mała 'rurka" w którą wchodzi wałek, rurka ta ma różne 'oząbkowanie' na swoich końcach. Ale z waszych postów wynika że jednak to nie jest... Proszę uświadomcie mnie w takim razie co to ćwiertnik.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Cwiertnik(czyli ta mala rurka ozabkowana) jest od strony wskazowek i nabity jest na os,walek( tuleja w werkach z centralnym sekundnikiem),ktora zasprzegla sie z zebatka minutowa i jak jest za duzy luz miedzy zebatka minutowa badz cwiertnikiem a osia(tuleja,walkiem)) to efekt jest taki jak u Ciebie.Zeby dokladniej zdiagnozowac czy tuleja czy cwiertnik badz z. minutowa, musisz rozebrac werk tak aby dostac sie do minutowej i do golego cwiertka na osi,pokrecic cwiertnikiem i zobaczyc gdzie jest luz.Ja stawiam na wyrobiona tuleje(walek, oske) przy kole minutowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Cwiertnik?-tak, lecz zaznaczone niby kolo minutowe jest kolem zmianowym.Minutowe znajduje sie z drugiej strony werku i polaczone jest z cwiertnikiem osia minutowa( tu tuleja)na ktora nabity jest cwiertnik.Zeby dostac sie do k.minutowego musisz zdjac przekladnie sekundowa razem z osia oraz mostek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdejmij element zaznaczony na swym zdjęciu jako "koło godzinowe" i masz ćwiertnik, który zazębia o koło zmianowe jak już wyżej napisano...

jest specjalne ustrojstwo do zaciskania ćwiertników, ale ja bym zdjął koło godzinowe i zacisnął takim ustrojstwem będącym pęsetą, przypominającą swym końcem cążki, bez zdejmowania samego ćwiertnika i zdejmowania mostków z drugiej strony... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest specjalne ustrojstwo do zaciskania ćwiertników, ale ja bym zdjął koło godzinowe i zacisnął takim ustrojstwem będącym pęsetą, przypominającą swym końcem cążki, bez zdejmowania samego ćwiertnika i zdejmowania mostków z drugiej strony... :lol:

Mostków zdejmować nie trzeba. Zaciskanie ćwiertnika na osi minutowej może spowodować uszkodzenie osi minutowej i wtedy ćwiertnik będzie ciągnął nierówno, będzie tak jakby skakał. Na osi minutowej jest specjalne podtoczenie, które powoduje, że ćwiertnik nie spada, dlatego zaciśnięcie musi być na określonej wysokości. Zaciśniecie ma zrobić połączenie sprężyste, dlatego dla bezpieczeństwa, jak nie mamy przyboru, można włożyć wałek odowiednio cieńszy. Zaciskanie można robić stopniowo, za każdym razem sprawdzając efekt. Może to być ładnie zaszlifowany przecinak, bo uderzenia łatwiej jest stopniować niż zaciskanie ręczne. Takie obcinaki można delikatnie zaciskać w imadle, a nie ręką. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
post-0-0-77767000-1331229611.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.