Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tadeusz

jak wyciągnąć wałek z rakiety ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam pewien problem, mianowicie od jakiegoś czasu próbuję wyciąnąć koronkę wraz z wałkiem z rakiety z wiecznym kalendarzem.

Kompletnie mi to nie wychodzi :)

Wałek dochodzi tylko pozycji zmiany datownika i dalej nie mam pojęcia, co robić

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich!

Mam pewien problem, mianowicie od jakiegoś czasu próbuję wyciąnąć koronkę wraz z wałkiem z rakiety z wiecznym kalendarzem.

Kompletnie mi to nie wychodzi :)

Wałek dochodzi tylko pozycji zmiany datownika i dalej nie mam pojęcia, co robić

proszę o pomoc

Zazwyczaj jest jakiś dynks, wciskasz i koronka wychodzi, ale osobiście nie miałem takiego modelu:

post-7161-0-07779700-1331239496.jpg

jednak tu postawiłbym 5 zł - że wciśniecie tego "dynksu" :) spowoduje osiągnięcie zamierzonego efektu :D

PS

Taka ogólna myśl mnie naszła - bo to nie pierwszy post tego typu - co ciągnie młodych ludzi do rozbierania zegarków - bez jakiejkolwiek wiedzy o temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

I wygrales 2,50. Oprocz tego dynxa trzeba odkrecic 2 srubki trzymajace werk z koperta. Gdy werk bedzie luzno w kopercie, odciagnac do nastawu,wcisnac dynx i probowac wyjac walek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I wygrales 2,50. Oprocz tego dynxa trzeba odkrecic 2 srubki trzymajace werk z koperta. Gdy werk bedzie luzno w kopercie, odciagnac do nastawu,wcisnac dynx i probowac wyjac walek.

Ok, a co by się stało gdyby nie odkręcać ów śrub trzymających?

Zawsze robiłem odwrotnie - wałek a potem śruby....ale się nawrócę...i będę robił zgodnie "ze sztuką".

Pozdrawiam

Grzech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

Nie wiem co ty miałeś za sztuki, ale moich kilka nie wymagało luzowania śrub montażowych ... Jak Grzesiek mówił - "dynks" zwalnia wałek sam z siebie :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zgadza sie,dynx zwalnia walek. Natomiast nie zawsze chce on wylezc. Z kilku sztuk ktore mialem, 2 musialem tak potraktowac, bo mimo wciskania tego dynxa walek gdzies haczyl i nie chcial wyjsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku tych werków (cała "rodzina" bazująca na werku 2609HA) wyciąganie wałka nie grozi wyskoczeniem wodzika z tzw. półbeczki (awaria taka często zdarza się początkującym zegarmistrzom - amatorom). Urządzenie naciągowo - nastawcze w tych werkach jest tak skonstruowane, że "wyskoczenie" wodzika jest fizycznie niemożliwe. W związku z powyższym wspomniany w poprzednich postach kołek można wcisnąć na znaczną głębokość - wówczas wałek powinien wyjść. Osobiście nigdy nie spotkałem się z sytuacją, w której przy wyciąganiu wałka konieczne było by luzowanie śrub mocujących werk, potwierdzam jednak, że może ułatwić to taką operację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...wspomniany w poprzednich postach kołek można wcisnąć na znaczną głębokość - wówczas wałek powinien wyjść....

Powinno pomóc, warto jednak zaznaczyć, że wciskanie 'na brutala" potrafi doprowadzić do zacięcia tego przycisku w "dolnym" położeniu (miałem tak kilka razy, zwłaszcza zasyfiałych zegarkach) - trzeba mu potem "pomóc" wrócić do właściwego położenia (czasem da się bez ściągania tarczy, czasem niestety nie). Jeśli wałek nie chce wyjść warto próbować raz na wciśniętym wałku, raz na wyciągniętym (choć mniej "awarii' jest przy wyjmowaniu wałka wciśniętego w pozycję nakręcania - przynajmniej na to wskazuje moje skromne doświadczanie), obrócić trochę wałek - może być lekko krzywy (hacząc o kopertę nie chce wyjść - nakręcamy lub przestawiamy wskazówki i może ustawi się tak by łatwo było go wyjąć). Warto także wyjąć drugi wałek i poluzować śruby mocujące mechanizm do koperty - może werk jest tak ustawiony w kopercie, że wałek opiera się o krawędź otworu lub o pierścień osadczy (mechanizm lekko przekoszony względem koperty). Rozkręcania samego werku nie polecam - wyjąć całość, oglądnąć i wówczas ewentualnie majstrować przy mechaniźmie :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozkręcania samego werku nie polecam - wyjąć całość, oglądnąć i wówczas ewentualnie majstrować przy mechaniźmie ;).

Jednak ja z rzeczonej rakiety wyjąłem nie tylko koronkę, lecz także balans, kotwicę, sprężynę z zapadką i kilka kół, a póżniej wszystko delikatnie złożyłem jak było-i zegarek chodzi jak chodził :) . Chaba najważniejsze to wielka cierpliwość i delikatność. Myślę już o jakimś czyszczeniu... :). Wielkie dzięki za pomoc (co ja bym bez was zrobił ??) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.