Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość SOLTYS

Pytanie o mechanizm

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SOLTYS

Witam,

chcę kupić zegarek nakręcany (z automatem nie mam do czynienia i tej opcji nie brałem nigdy pod uwagę ).

Większość kieruje się marką lub wizualizacją, Ja zanim podejmę decyzję chciałbym zgłębić temat i przed wyborem zegarka chciałbym poznać bliżej pewne szczegóły mechanizmów, proszę o pomoc:

1. liczba kamieni - co to jest i do czego służy, jaka ich liczba jest najlepsza,

2. kaliber mechanizmu - czy zależy lub oznacza średnicę zegarka

3. marki mechanizmów i modele, który najlepszy, może inaczej który ma pracę bez zastrzeżeń.

Proszę i dziękuję za informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?/topic/1087-slownik-pojec-zegarmistrzowskich/

Co do 3 pyt, to może sprecyzuj o co ci chodzi? Najlepszy w jakim względzie?

Do pracy nawet najpopularniejszej ety 2824-2 chyba nikt nie ma zastrzeżeń, więc z tym nie powinno być problemów.

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

Sądzę, że podchodzisz do zakupu od złej strony. Lepiej określić styl i zastosowanie czasomierza oraz przedział cenowy, ewentualnie inne wymagania.

1. liczba kamieni - co to jest i do czego służy, jaka ich liczba jest najlepsza,

Liczba kamieni nie koreluje z jakością. Różne mechanizmy posiadają różną liczbę kamieni, zależną od budowy danego mechanizmu.

2. kaliber mechanizmu - czy zależy lub oznacza średnicę zegarka

Mechanizm = werk = kaliber

3. marki mechanizmów i modele, który najlepszy, może inaczej który ma pracę bez zastrzeżeń.

Każdy mechanizm pracuje z zastrzeżeniami, jeden z większymi inny z mniejszymi, bo każdy robi jakieś odchylenie.

Dlaczego automatu nie bierzesz w ogóle pod uwagę. W niektórych przypadkach automat świetnie się sprawdza, gdy np. dzień w dzień wkładasz ten sam zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

Więc, chciałbym nakręcany ale automat też jest brany pod uwagę (nigdy nie mów nigdy).

Znalazłem kilka zegarków różnych firm a tam takie mechanizmy

mechaniczny, nakręcany ETA 6498/2

automat ETA 2892/A2

Valjoux 7751

Dubois Depraz 14000 lub 9500

Unitas

i czyba "Pasuex" ? nie zapisałem sobie nazwy wiec pewnie nie dokładnie ona tak brzmi

wzbudziło to moją ciekawość czym różnią się te mechanizmy, czy to są określenia firm, czy modeli, więc pytam kolegów o co w tym chodzi.

I co z tymi kamieniami do czego one mają służyć.

Może pytania dla znawców tematu banalne, ale kto nie pyta ten "wielblądzik"

Zegarek na co dzień, budżet 5-10 tys. pln. a w tym przedziale masa firm, nie będę stawiał pytania natury : co doradzicie? Bo uważam że to zbyt subiektywne jeden weźmie garniturowca inny sportowy a inna osoba doradzi zegarek za 1000 i zmianę co 2 lata na inny. Doradztwo później sprowadza się do prestiżu marki albo innych pierwiastków.

Mam kilka typów, ale może o nich później.

Za pomoc w zgłębienia tematu dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc, chciałbym nakręcany ale automat też jest brany pod uwagę (nigdy nie mów nigdy).

automat ETA 2892/A2

Valjoux 7751

Dubois Depraz 14000 lub 9500

Unitas

i czyba "Pasuex" ? nie zapisałem sobie nazwy wiec pewnie nie dokładnie ona tak brzmi

wzbudziło to moją ciekawość czym różnią się te mechanizmy, czy to są określenia firm, czy modeli, więc pytam kolegów o co w tym chodzi.

I co z tymi kamieniami do czego one mają służyć.

Kamienie to łożyska ruchomych elementów werku, mają zmniejszać tarcie.

Większość mechanizmów w tańszych zegarkach produkowana jest przez ETA (przejęli Unitasa i Valjoux)

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

Kamienie to łożyska ruchomych elementów werku, mają zmniejszać tarcie.

Większość mechanizmów w tańszych zegarkach produkowana jest przez ETA (przejęli Unitasa i Valjoux)

Wcześniej napisałem odpowiedź niż przejrzałem słownik pojęć.

czyli teraz jeśli chcę zegarek na Unitasie to będzie to ETA nr ...?

Miałem w łapkach ML na Unitasie przykładałem ucho i pięknie cykał moim skromnym zdaniem lepiej niż ETA pracująca w IWC Portofino, ale to subiektywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechaniczny, nakręcany ETA 6498/2 - to dawniej Unitas 6498 - ma małą sekundę na 6

automat ETA 2892/A2 - automat - nie bierzesz pod uwagę - dobry werk, stosowany w droższyc zegarkach zwykle

Valjoux 7751 - automat z chronografem, pełnym kalendarzem i fazami księżyca, grubas

Dubois Depraz 14000 - to wariacje na temat Eta 2892

Unitas - obecnie Eta - wersja 6498 jak wyżej i 6497 sekundnik na 9

i czyba "Pasuex" ? nie zapisałem sobie nazwy wiec pewnie nie dokładnie ona tak brzmi - Peseux - ręczny naciąg, 17 kamyków nieduży i bardzo płaski - doskonały do "garniturowców", mala sekunda na 6

I co z tymi kamieniami do czego one mają służyć. - kamienie slużą do łożyskowania - są wykonane z rubinu - zwykle syntetycznego - umieszczane w najbardziej narażonych na scieranie łożyskach.

Zegarek na co dzień, budżet 5-10 tys. pln. a w tym przedziale masa firm, nie będę stawiał pytania natury : co doradzicie? Bo uważam że to zbyt subiektywne jeden weźmie garniturowca inny sportowy a inna osoba doradzi zegarek za 1000 i zmianę co 2 lata na inny. Doradztwo później sprowadza się do prestiżu marki albo innych pierwiastków.

Mam kilka typów, ale może o nich później.

Za pomoc w zgłębienia tematu dziękuję.

Zegarek z ręcznym naciągiem zarówno na Peseux jak i Unitas (eta 7001, eta 6497/6498) to bedzie dobry wybór. Za ta kase znajdziesz jeszcze Revue Thommen na GT82, Nomosa z własnym werkiem (ale wywodzącym sie z Peseux) Omege Speedmaster na Lemanii - chrono z recznym naciągiem. Jeśli interesują Cie Ruskie - cała masa od ok 600 zł do 2000 z chrono i bez z ręcznym naciągiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm = werk = kaliber

czyzby czasem nazwa kaliber nie pochodzila od dawno temu uzywanego okreslenia wielkosci mechanizmu. wydaje mi sie ze tak to bylo: im wiekszy kaliber tym lepiej

FAKE WATCHES ARE FOR FAKE PEOPLE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

czyli teraz jeśli chcę zegarek na Unitasie to będzie to ETA nr ...?

z małą sekundą na godzinie 6 lub 6497 z sekundnikiem na 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

Adi dzięki.

Czy numery które są wymienione firmie np. ETA nr xxx oznaczają rodzaj mechanizmu a z tego można wyczytać kaliber, co mechanizm posiada - np: datę, sekundnik, stoper itp. ?

Rozumiem że Peseux to dalej samotny żeglarz. Nikt go jeszcze nie kupił. A dla kogo robi mechanizmy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te numery to konkretne modele mechanizmu.

Np eta 2824 - to werk automatyczny, o wielkości 11,5 linii 11.5''', srednica = 25.6mm, wysokośc (grubość)= 4.6mm

łożyskowany na 25 kamieniach, godzina, minuta, sekunda datownik - dzień miesiąca. Nie jest jednak tak, że te informacje są zawarte w numerze. To jakies kodowe oznaczenia producenta - i trzeba posiąść informacje, że taki a taki werk tak ma.

Tu masz skarbnice wiedzy o werkach:

Ranfft Uhren

Peseux jest w strukturach Ety. Nie jest samotnym zeglażem. Obecnie stosowanych jest chyba Eta/Peseux 7001 i nic więcej z tej grupy. Może juz nawet leca na zapasach i nie produkują. Jednak widziałem jeszcze zegarki z tym werkiem w sprzedaży - np Louis Erasd decentryczny, czy Maurice Lacroix Miros Cousin. Pierwszy za ok 3000 zł, drugi za 4200 zł.

ps

Bardzo lubię ten werk. Jest dokladny, płaski i donośnie cyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

OK czyli Eta to swego rodzaju monopol. Czy jest ktoś jeszcze jako masowy prducent?

To teraz pytanie z cyklu co warto wybrać. Automat czy ręczny naciąg?

Chciałbym zegarek nakręcany bo można w nim codziennie pokręcić sprężynę.

Jakie są plusy względnie minusy automatów ?

Co jest lepsze z punktu widzenia technologii, żywotności ewentualnie dokładności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

co to oznacza, jakieś modyfikacje?

A oto kilka typów:

Omega 3873.50.31 - podobno najlepszy w swej klasie, nigdy nie miałem omegi, znam ją tylko z Bonda, tu nie doczytałem nic o mechaniźmie więc zakładam że własny

Maurice Lacroix PT7558-SS001-330 - tu serwis mnie przeraża, ale że to Unitas

Louis Erard 50201AA41.BDC01 - chyba za stylistykę, jeszcze nie przekonałem się do niego

pojawiły się też automaty:

IWC 356305 - za prostotę, idealny wygląd, bez wodotrysku

Longines L2.629.4.78.5 - sentyment firmy

Czy coś bliżej na temat mechanizmów ww. modeli ktoś mógłby coś skrobnąć, jakieś sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze w kontekscie kamieni. Tak jak slusznie napisal ZOMBIAK maja one zmniejszac tarcie ruchomych czesci mechanizmu. Zadales pytanie czy ich liczba ma znaczenie. Mozna sie nia sugerowac w kontekscie złożonści mechanizmu. Czyli np. Zegarek ktory ma ich 17 a zegarek ktory ma ich 39 rożnia sie od siebie złożonościa mechanizmu. Ten z wieksza iloscia kamieni jest bardziej skomplikowany przez co moze wydawac sie atrakcyjniejszy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to oznacza, jakieś modyfikacje?

A oto kilka typów:

Omega 3873.50.31 - podobno najlepszy w swej klasie, nigdy nie miałem omegi, znam ją tylko z Bonda, tu nie doczytałem nic o mechaniźmie więc zakładam że własny

Maurice Lacroix PT7558-SS001-330 - tu serwis mnie przeraża, ale że to Unitas

Louis Erard 50201AA41.BDC01 - chyba za stylistykę, jeszcze nie przekonałem się do niego

pojawiły się też automaty:

IWC 356305 - za prostotę, idealny wygląd, bez wodotrysku

Longines L2.629.4.78.5 - sentyment firmy

Czy coś bliżej na temat mechanizmów ww. modeli ktoś mógłby coś skrobnąć, jakieś sugestie.

Aleś Ty maruda :)

Od początku. Eta na szczęście nie ma monopolu. Choć jest jednym z największych dostawców mechanizmów. Jest częścią Swatch Group - i ogranicza producentom spoza grupy dostep. Podobno po 2010 roku werki Eta mają być niedostepne dla producentów spoza Swatch.

Jest na szczeście jeszcze Sellita - produkujaca podzespoły dla Eta, ale i werki bedące klonami najpopularniejszych Eta. Pojawikl sie głos, że ten producent tworzy w Chinach ale źródło wyjatkowo mało wiarygodne. Werki Sellita uchodza za równie dobre jak ich pierwowzory Eta.

Sa werki Claro - produkowane przez spółkę Semag, której udziałowcem jest ponoć chiński Seagull. To nie znaczy nic złego - ale opinie na temat Claro są "mieszane". Sądzę, że chińskość mu nie służy. Widziałem filmik pokazujacy jak nierównomiernie pracuje sekundnik.

Bardzo dużo świetnych werków mechanicznych od prościutkich do majstersztyków produkuje Seiko. To wogóle genialna firma. Także należąca do Citizena Miyota produkuje sporo mechanizmów - całkiem dobrych, oraz producenci rosyjscy.

Poza tymi producentami zagłębiem produkcji werkow sa Chiny. Produkuja tanie tourbilony, repetiery i werki z innymi komplikacjami. Waznym producentem werków jest Meaw, czyli Sea-gull. Produkuje mechanizmy bedace klonami i modyfikacjami starszych werków szwajcarskich jak i swoje. Można zauważyc jednak, że werk z tej samej rodziny montowany w zegarku Sea-gull wyglada i penie zachowuje sie o niebo lepiej niz wersja przasna montowana w jakiś parnisach czy innych wynalazkach.

Do tego werki z grupy in house znamienitych producentów.

Manual a mechanik - manuala nakręcasz sobi ecodziennie. Masz rytuał do odbycia - to fajne. Automat sobie chodzi i juz. Ja wole manuale, ale mam tylko 1 szt. na peseux. Trwałośc podobna, częstośc serwisowania/przeglądów podobna. Kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z producentów nie z wysokiej półki in house dodałbym niemieckie Durowe, będące własnością Schauera.

Wkrótce (?) ruszą z produkcją.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Omega 3873
werk Lemiania 1873

Wszystkie pozostałe wymienione przez Ciebie mają etę , łącznie z IWC 356305 werk 30110 - to eta 2892-2 co prawda ze zmianiami ale bardzo niewielkimi , z tymi kamieniami to różnie bywa są moduły DD dodawane do ety 2824 i mają nawet po 50 kamieni i co i niestety - są fatalne ! To wszystko o co pytasz to nie jest takie proste , tutaj w ciagu kilku lat na pewno Twoja wiedza się pogłebi - ale w ciągu krótkiego czasu - to nie dasz rady wszystkiego ogarnąć - za duzo tego najnormalniej.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SOLTYS

... tutaj w ciagu kilku lat na pewno Twoja wiedza się pogłebi - ale w ciągu krótkiego czasu - to nie dasz rady wszystkiego ogarnąć - za duzo tego najnormalniej.

Na to liczyłem przystępując do tego forum, zakup zegarka odłożyłem na trochę, więc teraz się dokształcam,, aż w końcu trochę poznam tajniki i kupię coś raczej z przekonaniem a nie z marketingiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.