Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Cyrhla

AVIATOR?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cyrhla

Zdrastwujtie towarzysze! Mam pytanie odnośnie zegarka Aviator 2614/1225484, treść jest zupełnie laicka a konkretnie chodzi o jakieś opinie na temat tego sikorka, jego mechanizmu no i ogólnie czy warto wchodzić w ten romans?

Oto link do stronki na, której znajduje sie zegarek:

http://www.watchtime24.sisco.pl/catalog/aviator-mechaniczny-26141225484-p-693.html?cPath=132_123

Największy nacisk w pytaniu kładę na informacje odnosnie mechanizmu.

Jężeli Ktokolwiek znajdzie moment aby coś napisać z góry dziękuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm 2614 przez wiele lat był (i w sumie nadal jest) podstawowym wołem roboczym Poljota. Produkcja tego mechanizmu rozpoczeła się gdzieś na przełomie lat '60 i '70, z czasem wprowadzano zmiany więc oznaczenia mogą mieć rozszerzenie 2614.XX, ale nie zmienia to funkcjonalności tego zegarka. Jest to porządny, trwały, prosty mechanizm do codziennej eksploatacji - żadnych fajerwerków. Nie ma mechanizmu szybkiej zmiany daty, więc czasem trzeba się trochę nakręcić by ustawić datownik, ale jak pisałem to podstawowy mechanizm do codziennej, wieloletniej eksploatacji. Mechanizm nader pospolity, więc nie będzie problemu z ewentualnym serwisem i częściami zamiennymi (choć raczej się nie psuje, chyba, że mu się pomoże np. naprawdę solidnym uderzeniem, ale to dotyczy każdego zegarka), a usługi serwisowe będą tanie. Zegarek, jak każdego mechanika warto serwisować (czyszczenie, smarowanie, regulacja) co kilka lat, koszt usługi to 20-30zł a zegarek będzie naprawdę długowieczny. Rezerwa chodu wynosi ok. 38h, katalogowa dokładność (dopuszczalny błąd wskazania) od -20s do +40s na dobę, choć zegrek w poprawnym stanie technicznym jest o wiele dokładniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie "latam" od czasu do czasu na tym werku ale w innej kopercie, mianowicie takiej

nie mam zadnych zastrzezen, dokladnosc duzo lepsza niz katalogowa - ogolnie, polecam, choc co naturalne fajerwerkow nikt sie nie spodziewa :)

jak zwykle pozdrawiajacy...

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie "latam" od czasu do czasu na tym werku ale w innej kopercie, mianowicie takiej

nie mam zadnych zastrzezen, dokladnosc duzo lepsza niz katalogowa - ogolnie, polecam, choc co naturalne fajerwerkow nikt sie nie spodziewa :)

Malutkie sprostowanie

HOMER w twoim zegarku jest mechanizm Vostok 2416 b

a kolega pytał o mechanizm Poljotowski 2614,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Dobrze, że taki zielony jak ja może się uświadomić, dziekuje za odpowiedzi jeżeli Ktokolwiek bedzie miał cos jeszcze do dodania chętnie dowiem sie czegoś więcej, moze co ogólnie myslicie o tym Aviatorku. Myśle ogólnie o zakupie zegarka nie "bateryjkowego", biorę pod uwagę albo Baby Monstera od Seiko albo tego Aviatora... Jak wy byście wybrali?? Dodm że zegarek nosze do czego chcę i kiedy chcę dlatego nie ma znaczenia pytanie pt; a na sportowo czy elegancko;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skończy się na tym że będziesz miał oby dwa :) Jak zawsze u nas :)

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Na razie chyba nie stać mnie na taka imprezę, jednak kiedyś, kto wie...:) Jeśli wejdziesz między wrony.... hehe;)ale wracając do tematu jestem bardzo ciekawy Państwa opini na zadane pytanie odnośnie tego który Wy byscie preferowali??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak tez przewiduje ze tak skonczysz :) jak my wszyscy :) tez myslalem ze 2 zegarki wystarcza :) teraz doszlo pare aviatorow, oba monstery i jeszcze kilka... a to nie koniec :)

Robak, moj blad - dzieki za sprostowanie

jak zwykle pozdrawiajacy...

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie chyba nie stać mnie na taka imprezę, jednak kiedyś, kto wie...:) Jeśli wejdziesz między wrony....

Dobra ,dobra! Tu co drugi tak mówi a zobacz co się dzieje w "nowych nabytkach" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Wracając do mechanizmu, udało mi sie znaleźc fotografie montowanego w przywołanym modelu serca, porównałem je ze starym Poljotem mojego ojca "telewizorek" i wygląda identycznie, ceny tych telewizorków nie sa zbyt wysokie - ok 50 zł... Czy to mozliwe że w zegarku za 600 zł montowany jest ten sam mechanizm, płacimy tylko za look??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do mechanizmu, udało mi sie znaleźc fotografie montowanego w przywołanym modelu serca, porównałem je ze starym Poljotem mojego ojca "telewizorek" i wygląda identycznie, ceny tych telewizorków nie sa zbyt wysokie - ok 50 zł... Czy to mozliwe że w zegarku za 600 zł montowany jest ten sam mechanizm, płacimy tylko za look??

Nie możesz tak stawiać sprawy, bo ten poljot jak był nowy to kosztował 1/3 pensji Twojego ojca. To tak jakbyś się dziwił, że nowy samochód kosztuje 50 tys. jeżeli dziesięcioletni można kupić za 5 tys. Zagadaj na allegro ze sprzedającym 4vwmocny ma ceny lepsze niż w tym sklepie, do którego link pokazujesz, a i jakiś rabacik mozna dostać. Rozważ jeszcze takiego AVIATORAKA: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c948e6d7f947db7.html ten na mechanizmie molni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Przyznam, że ten mechanizm wyglada o wiele ciekawiej, a może zna Ktoś jakikolwiek dane na jego temat? Jaki konkretnie jest model tego Aviatora przywołanego powyżej? Zgadzam się, że nowego nie mozna porównywać z używanym jednak czy te Poljoty napradę kosztowały takie pieniądze dużo wczesniej, pozostaje jednak odrobine w swoim przekonaniu, że kupujac takiego Aviatora jekiego pierwotnie przywołałem płacimy troszkę za jego wizerunek i brand pod jakim jest promowany ten Poljot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
....pozostaje jednak odrobine w swoim przekonaniu, że kupujac takiego Aviatora jekiego pierwotnie przywołałem płacimy troszkę za jego wizerunek i brand pod jakim jest promowany ten Poljot.

ojjjj....Ruscy montują zegarki z werkami takimi samymi od Lat, dzieki temu wiesz, że :

- są trwałe - patrz telewizor Twego Padre :)

- sa punktualne.....mniej lub bardziej :)

- są tanie.....w zakupie i w serwisowaniu.

Dla mnie to zaleta.

Sam kupiłem Vodołaza na Mołni - bo jak mi się zepcuje np. po upadku - kupujesz "nowy" mechanizm za 30pln - i śmiga Ci zegarek dalej.

W SEIKO np. sam przegląd i regulacja to 150pln.

A tan też jest (monster) werk 7S26 - ten sam co w "5"kach spotykanych na allegro za 100pln.....

Zawsze są dysproporcje miedzy nowym a używanym....

Wiec trzeba się zastanowić, i podjąć PRZEMYŚLANĄ decyzję......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wówczas za taki zegarek też trzeba było swoje zapłacić, to nie tani buksiak obliczony na miesiąć pracy ani współczesny prosty jednorazowy kwarc - działa kilka lat i do kosza. Nowe radzieckie zegarki były tanie na początku lat '90 za sprawą prywatnego importu i zachłysnięcia się Rosjan wolnym rynkiem (już im przeszło), wtedy wozili wszystko za grosze, ale to były specyficzne czasy :). W tej cenie masz jeszcze do wyboru mechaniczne seiko, orienta i coś chińskiego (ale tam trzeba poprawiać fabrykę wg wątków na forum). Za jakiegokolwiek zachodniego mechanika trzeba wyłożyć sporo więcej. Jako ciekawostkę podam, że są firemki w niemczech które imprtują poljotowskie mechanizmy do swoich zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego Aviatora na Mołnii polecam jak najbardziej,świetny zegar...

prosty,mała sekunda(dla mnie zaleta),

pięknie świeci ,fajne proporcje i uroczy dzwięk pracy werku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.