Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

roofman

Guma Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już dałem znać w odpowiednim wątku sprawiłem sobie black monsterka na gumie :)

Jako że mam raczej 'chudą' rękę bałem się trochę jak ów monsterek będzie wyglądał na moim ręku... nie jest jednak źle :)

Mały 'problem' jednak jest gdzie indziej... otóż ta 'guma' jest dość długa i po zapięciu na przedostatnią dziurkę dość pokaźnie odstaje od całości.

Czy są może dostępne paski 'guma' seiko ale krótsze? Czy raczej wszystkie pod jedną długość są robione?

Zastanawiam się też nad cięciem ale... no właśnie... nieestetycznie to będzie wyglądało i dodatkowo stracę wytłoczkę seiko która znajduje się na końcu paska...

Macie może jakieś rozwiązania na tego typu problemy? (oprócz wymiany paska na bransoletę :) )

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam bransolete, te dedykowane do montich sa fenomenalne... jednak dosyc drogie

jak zwykle pozdrawiajacy...

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam bransolete, te dedykowane do montich sa fenomenalne... jednak dosyc drogie

Chciałbym właśnie ponosić tą gumkę... jest bardzo wygodna. Fakt, jak nie znajdę rozwiązania to skończę w bransolecie...

Choć faktycznie cena nie jest wesoła. W pierwszej kolejności popatrzę jednak na 'zamienniki' tych bransolet.

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiennikow nie znam, ale oryginalna spelnia moje oczekiwania w 100%

co do gumy to fakt, jest bardzo wygodna i czesto-gesto zmieniam miedzy metalem a guma

ps. jestes moze z wawy?

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiennikow nie znam, ale oryginalna spelnia moje oczekiwania w 100%

co do gumy to fakt, jest bardzo wygodna i czesto-gesto zmieniam miedzy metalem a guma

ps. jestes moze z wawy?

Jako 'zamiennik' miałem na myśli coś zbliżonego wymiarami do oryginału :)

W ostateczności może pacha jakiego krótszego jeszcze dobiorę...

Na PS. okolice Łodzi :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to lipa, bo mam zbedna gume i moglbys sobie poexperymentowac z dlugoscia

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to lipa, bo mam zbedna gume i moglbys sobie poexperymentowac z dlugoscia

Eeee.. nie ma co ciąć moim zdaniem :)

Szkoda że jeden wymiar tylko robiony... właśnie przewalam trochę netu i niestety nie natknąłem się jak dotąd na informacje jakoby były dostępne inne długości :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze tylko unisize :) zostaje ci bransoleta, a wlasciwie z tego co mowisz 1/2 bransolety :)

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee.. nie ma co ciąć moim zdaniem :)

Szkoda że jeden wymiar tylko robiony... właśnie przewalam trochę netu i niestety nie natknąłem się jak dotąd na informacje jakoby były dostępne inne długości :)

Mozesz spróbować ewentualnie gumy na zapięciu bransoletowym, tego typu jak na obrazku. Takie paski po zakupie docina się samodzielnie od strony sprzączki. Czyli sam sobie dopasowujesz rozmiar. Ceny tak gdzieś mniej więcej od 40zl

Silikon-faltgruenS06.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze tylko unisize :) zostaje ci bransoleta, a wlasciwie z tego co mowisz 1/2 bransolety :)

No tak... dobrze prawisz... praktycznie potrzeba 'pół bransolety' dla mnie... :)

Ważne że monsterek dobrze wygląda na nadgarstku. Miałem co do tego duże obiekcje... ale w sumie on taki wielki nie jest, raczej 'potężnie' tylko wygląda :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz spróbować ewentualnie gumy na zapięciu bransoletowym, tego typu jak na obrazku. Takie paski po zakupie docina się samodzielnie od strony sprzączki. Czyli sam sobie dopasowujesz rozmiar. Ceny tak gdzieś mniej więcej od 40zl

Silikon-faltgruenS06.jpg

O, i to jest myśl.

Trzeba znaleźć tylko coś 'grubego' bo delikatne paski raczej do monstera nie pasują :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba znaleźć tylko coś 'grubego' bo delikatne paski raczej do monstera nie pasują :)

powodzenia :) wiekszosc dwudziestek bedzie jednak wygladac delikatnie :)

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił 22mm, tudzież nawet 24, i dociął żyletką od strony teleskopów po milimetrze :)

W Monsterze, zdaje sie, że taka kombinacja pasuje jak ulał.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idealnie pasuje, wydaje mi sie nawet ze oryginalny gumiak seiko jest wlasnie minimum 22 a tylko w miejscu gdzie wchodzi miedzy uszy jest 20

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, zrobić wcięcia na wzór oryginału. W przypadku gumy, to nie jest trudne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, zrobić wcięcia na wzór oryginału. W przypadku gumy, to nie jest trudne :)

I właśnie tę strategię 'cięcia' chyba przyjmę :)

Dzięki za pomysły i wypowiedzi :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to tylko guma 24 mm i uciąć po obu stronach po 2 mm, tworząc wyraźny "schodek".

Jeśli kupisz gumę o szerokości 22 mm, to trudno ładnie "zebrać" po 1 mm,

żeby to wyglądało na celowy zabieg, a nie na takie ścinanie na siłę.

Już taki patent stosowałem (i chyba nawet o tym pisałem), tyle że to była guma 22 mm do zegarka na pasek 18 mm.

Stojący zegar dwa razy na dobę pokazuje idealną godzinę. Chodzący prawie nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Bransoleta na szczupłym nadgarstku też nie wygląda dobrze, dlatego właśnie sprzedałem swojego Monstera. Jeśli nie pasuje Ci guma to zainwestuj w jakiś inny pasek.

Jakiś Hirsh Carbon albo coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosiłem Monstera i też mam raczej szczupłą rękę ale guma była na tyle wygodna, że nie zamieniłbym jej na bransoletę. Jeżeli szukasz innego paska to radziłbym tak samo jak przedmówca Hirsche Carbon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eksperymentów z gumą Monstera ciąg dalszy :)

Nie wiem czy to 'profanacja' ale dość ładnie Monsterek prezentuje się na gumie... Casio 22mm :lol:

Zalety:

- guma Casio bardziej miękka

- krótsza o tyle o ile chciałem ciąć - właśnie o wytłoczkę Seiko

- fajniejsza, szersza klamerka

Wady:

- dziurki są nie na mój przegub... albo ciut za ciasno, albo ciut za luźno. Na gumie Seiko było 'w sam raz'

- mniej 'przewiewny' - Seiko ma karby faktycznie 'karbowane', Casio już jakby mniej

- guma Casio jest delikatniejsza i ma mniejszą grubość - czuję że po niecałym roku pęknie. Takie mam przynajmniej doświadczenia z gumami w nawet lekkich kwarcach które nosiłem

- oczywista oczywistość... szybkie wsadzenie teleskopów z Monstera do gumy Casio to trochę gimnastyki ;)

A całość wygląda tak:

post-27981-0-75297400-1331246698.jpg

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.