Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mapeth

Głupie pytanie - Wittnauer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :rolleyes:

Chciałbym Wam zadać pytanko, jako, że na zegarkach innych niż radzieckie nie znam się kompletnie, dlatego proszę Was o pomoc.

Otóż mój zegarmistrz, u którego "serwisuję" moje ruski posiada na sprzedaż dwa zegarki Wittnauer.

Pierwsze się z tą firmą dzisiaj spotkałem, ale zegarki są w ładnym stanie no i to, że to Longiness jest bardzo kuszące B)

Ale po kolei.

Pytanie o wycenę jest o tyle trudne, że nie posiadam ani zdjęć ani żadnych numerów, które mogłyby Was naprowadzić na to, co to za modele.

Mogę o nich powiedzieć tyle, że na pierwszy rzut oka mają około 35 może 38mm średnicy, jeden z nich ma kremową a drugi czarną tarczę o promienistej fakturze, jeden z nich, jeśli dobrze pamiętam to ten z kremową tarczą ma dodatkowo dolny sekundnik, ten drugi ma centralny, poza tym koperty mają koloru srebrnego (nie wiem dokładnie z czego zrobione) i wyprodukowane były w latach siedemdziesiątych. a i jeszcze wskazówki zwężające się ku końcom i posiadają wypełnienie chyba koloru zielonkawego.

Nie jestem w stanie więcej powiedzieć nic na temat tych zegarków, natomiast cena jaką zaproponował zegarmistrz wydaje się być zachęcająca.

Szukałem na allegro ale nie udało mi się znaleźć nic co by mnie mogło jakoś nakierować na to, ile mogą być warte.

Dlatego pytam Was :D

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

Witajcie :rolleyes:

Chciałbym Wam zadać pytanko, jako, że na zegarkach innych niż radzieckie nie znam się kompletnie, dlatego proszę Was o pomoc.

Otóż mój zegarmistrz, u którego "serwisuję" moje ruski posiada na sprzedaż dwa zegarki Wittnauer.

Pierwsze się z tą firmą dzisiaj spotkałem, ale zegarki są w ładnym stanie no i to, że to Longiness jest bardzo kuszące B)

Ale po kolei.

Pytanie o wycenę jest o tyle trudne, że nie posiadam ani zdjęć ani żadnych numerów, które mogłyby Was naprowadzić na to, co to za modele.

Mogę o nich powiedzieć tyle, że na pierwszy rzut oka mają około 35 może 38mm średnicy, jeden z nich ma kremową a drugi czarną tarczę o promienistej fakturze, jeden z nich, jeśli dobrze pamiętam to ten z kremową tarczą ma dodatkowo dolny sekundnik, ten drugi ma centralny, poza tym koperty mają koloru srebrnego (nie wiem dokładnie z czego zrobione) i wyprodukowane były w latach siedemdziesiątych. a i jeszcze wskazówki zwężające się ku końcom i posiadają wypełnienie chyba koloru zielonkawego.

Nie jestem w stanie więcej powiedzieć nic na temat tych zegarków, natomiast cena jaką zaproponował zegarmistrz wydaje się być zachęcająca.

Szukałem na allegro ale nie udało mi się znaleźć nic co by mnie mogło jakoś nakierować na to, ile mogą być warte.

Dlatego pytam Was :D

pozdrawiam

Maciek

Zegarki Wittnauer były produkowane przez szwajcarskiego Longinesa. Pod tą nazwą były sprzedawane głównie w Stanach Zjednoczonych a także innych państwach ( z ogromną przewagą USA jak chodzi o sprzedaż Wittnauera). Longines sprzedawał Wittnauery w USA od połowy XIX wieku. Połączenie obu tych firm trwało do 1994 roku. Rynek amerykański był wymagający jeżeli chodzi o jakość swoich produktów (istniała tam ogromna konkurencja jeżeli chodzi o zegarmistrzostwo). Zegarki przeznaczone tam do sprzedaży były lepiej i dokładniej wykonane w porównaniu do rynku zegarków w innych krajach i kontynentach np. Europa. Krótko mówiąc: Wittnauer to inaczej szwajcarski Longines na rynku amerykańskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to to wiem :rolleyes: natomiast interesuje mnie wartość zegarków tej firmy.

nie wyglądają one na jakieś wyszukane modele, na pierwszy rzut oka raczej skromne, natomiast cena wydaje się być zachęcająca.

dlatego pytam Was o to jaka cena wg Was jest rozsądna i wtedy porównam to z ceną zegarmistrza B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

no to to wiem :rolleyes: natomiast interesuje mnie wartość zegarków tej firmy.

nie wyglądają one na jakieś wyszukane modele, na pierwszy rzut oka raczej skromne, natomiast cena wydaje się być zachęcająca.

dlatego pytam Was o to jaka cena wg Was jest rozsądna i wtedy porównam to z ceną zegarmistrza B)

Trudno bez zdjęć podać dokładną cenę. Twój opis jest bardzo ogólny. Generalnie można stwierdzić tak że: jeżeli są to modele automatyczne ich cena waha się od 500 do 600 złotych, jeżeli są to zegarki mechaniczne ich cena oscyluje około 300 do 400 złotych. Takie są mniej więcej ceny z allegro. I myślę że oddają one dość dobrze rynkową wartość zegarków firmy Wittnauer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego pytam Was o to jaka cena wg Was jest rozsądna i wtedy porównam to z ceną zegarmistrza :D

Wprawdzie tytuł jest rozbrajający, ale...

Jak wycenisz mi:

dwa samochody Opel, długie na około 3 może 4 metry, jeden z nich ma kremową tapicerkę a drugi czarną o promienistej fakturze, ten kremowy jeżeli dobrze pamiętam ma zwykły zamek, a drugi centralny, poza tym oba mają karoserie koloru srebrnego (nie wiem dokładnie z czego zrobione) i wyprodukowane po 2000roku. a i jeszcze reflektory zwężają się ku końcom i świecą na niebiesko. Nie wyglądają na wyszukane modele, na pierwszy rzut oka raczej skromne, natomiast wycena sprzedającego wydaje się zachęcająca. B)

To ja wtedy wycenię rozsądnie Tobie te Wittnauery. :rolleyes:

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno bez zdjęć podać dokładną cenę. Twój opis jest bardzo ogólny. Generalnie można stwierdzić tak że: jeżeli są to modele automatyczne ich cena waha się od 500 do 600 złotych, jeżeli są to zegarki mechaniczne ich cena oscyluje około 300 do 400 złotych. Takie są mniej więcej ceny z allegro. I myślę że oddają one dość dobrze rynkową wartość zegarków firmy Wittnauer.

po przeglądnięciu wszystkich stron z grafiką w guglach, jedynie ten wydał mi się dość zbliżony wyglądem

wittnauer.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wprawdzie tytuł jest rozbrajający, ale...

Jak wycenisz mi:

dwa samochody Opel...[ciach]

hehe dobre :rolleyes:

ale jak bym chciał wyceny dwóch samochodów, zapytałbym na forum motoryzacyjnym B)

chciałbym się dowiedzieć o przybliżone ceny zegarków marki Wittnauer z lat 70, nie proszę o dokładną cenę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gato

ale jak bym chciał wyceny dwóch samochodów, zapytałbym na forum motoryzacyjnym B)

chciałbym się dowiedzieć o przybliżone ceny zegarków marki Wittnauer z lat 70, nie proszę o dokładną cenę :D

Dajesz dość ogólne zarysy opisu. Ale generalnie jest tak jak pisałem wyżej, automaty: 500 - 600 złotych, mechaniczne 300 do 400 złotych. Jest to ogólna wycena zegarków z tamtego okresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten na zdjeciu jest raczej z konca 40tych pocztaku 50 tych - cena na e-bay max 100usd.\

Wittnauer w 70tych niskie ceny, generalnie poza wyjatykami (chrono) smiga nizej niz longines.

pozdrawiam

Rafal

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że ta tajemniczość niepotrzebna - nikt z nas nie pojedzie specjalnie do SmokoGrodu i nie bedzie biegał po zegarmistrzach pytając czy nie maja sprzedac okazyjnie wittnauerów :rolleyes:

Pytań kilka się nasuwa :

- co oznacza okazyjna cena? 150? 200?

- jak srednica? np. 33 to do kolekcja bardziej niż na rękę.

- ..czy chcesz je dla siebie czy na handel?

- czy był czyszczony, smarowany itp ( bo jak on nie był robiony to przegląd za automat to licz lekko stówke dodatkowo B)

itd

Zrób zdjęcie tarczy + werku - łatwiej będzie Ci pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że ta tajemniczość niepotrzebna - nikt z nas nie pojedzie specjalnie do SmokoGrodu i nie bedzie biegał po zegarmistrzach pytając czy nie maja sprzedac okazyjnie wittnauerów :rolleyes:

Pytań kilka się nasuwa :

- co oznacza okazyjna cena? 150? 200?

- jak srednica? np. 33 to do kolekcja bardziej niż na rękę.

- ..czy chcesz je dla siebie czy na handel?

- czy był czyszczony, smarowany itp ( bo jak on nie był robiony to przegląd za automat to licz lekko stówke dodatkowo :D

itd

Zrób zdjęcie tarczy + werku - łatwiej będzie Ci pomóc.

nie, nie to nie tak, ta "tajemniczość" to z tego powodu, że nie chciałem nic Wam sugerować, jedynie wybadać temat.

Zegarmistrz za cenę wywoławczą zaproponował 250 złotych

zegarki kupuję tylko dla siebie, nigdy na handel :D

i zegarek jest po przeglądzie, całkowicie sprawny

jeśli chodzi o dokładniejsze informację to postaram się coś zdobyć w poniedziałek jak pójdę po odbiór moich rusków B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I myślisz, że tam na pytania odpowiadają wróżki? :D

chciałbym się dowiedzieć o przybliżone ceny zegarków marki Wittnauer z lat 70, nie proszę o dokładną cenę smile.gif

50,- do 500,- ?

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.