aaarste 0 #1 Napisano 21 Września 2009 Witam po raz pierwszy na forum. Bardzo proszę o opinie na temat zegarków SEIKO z mechanizmem mechaniczno-kwarcowym 5M62 Kinetic. Mam na oku jeden z takich zegarków. W Polsce praktycznie nieosiągalny w oficjalnym obrocie. Ale od czego sa zagraniczne sklepy. Zdjęcie zamieszczam poniżej. Jeżeli ktoś ma taki zegarek lub inny model to proszę o wypowiedź. Który wg Was jest ładniejszy. Mam obecnie staruszka CITIZENA Eco-drive i ten chodzi już ponad 9 lat i się nie psuje (oby tak dalej) ale się już mocno sfatygował. Wiem, że podobno szwajcary są lepsze bo bardziej nobliwe ale czytałem też taką opinię, że lepiej kupić średniej klasy ale dobrego SEIKO (za 800 - 1000 zł) niż tańszego szwajca (np Adriaticę). A Tissot autoquartz kosztuje minimum 1500 zł a ja znalazłem SEIKO SKA357 / SKA361 za max ok. 800 zł. Na allegro za ok. 1000 zł. Chyba ostatnie egzemplarze z serii. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #2 Napisano 21 Września 2009 Znalazłem jeszcze jeden ciekawy model z tym samym mechanizmem. Seiko Men's Kinetic Black Ion Watch SKA366. Zegarek ma przeszklony dekiel jak w automacie. Proszę o komentarze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #3 Napisano 21 Września 2009 Tu są fotki: http://www.amazon.com/gp/product/B001BM8GFM/ref=s9_sims_se_s1_p241_i1?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=auto-no-results-center-1&pf_rd_r=01XFMFYMFH456VJK3255&pf_rd_t=301&pf_rd_p=480051571&pf_rd_i=SBTM121 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4951 #4 Napisano 21 Września 2009 Troche mnie dziwi Twoje pytanie. Który ladniejszy. Dla mnie pierwszy - ale przeciez to nie ja będe go nosił. Ma sie podobac Tobie - nie komukolwiek innemu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swenson 0 #5 Napisano 24 Września 2009 Jeśli chodzi o 5m62 to od roku mam zegarek z tymże mechanizmem (SKA383p1) i nie miałem żadnych problemówCapacitor naładował się "do pełna" po tygodniu codziennego użytkowania, zegarek doskonale trzyma czas, odchyłka na poziomie porządnego kwarcaJest to dobry wybór jeśli chcemy nosić kilka zegarków i nie martwić się o nieustanne nakręcanie i ustawianie godziny.Krążą różne opinie na temat wytrzymałości Capacitora, spotkałem sie z wielkościami z przedziału 4-9 lat (przy czym niektóre z nich mogły dotyczyć wcześniejszej mniej doskonałej wersji 5m42). Kiedy już Capacitor padnie zegarek działa jak zwykły automat z kilkudzięciogodzinną rezerwą chodu.Nie ma jednak problemu z jego wymianą, część ma numer 3023 44Z i kosztuje na ebay 16,5 $, znajdziesz ją po wpisaniu w wyszukiwarkę "5m62 capacitor" Model SKA361 jest w stałej sprzedaży na ebay u Pokemonyu (watches-limited) w licytacji (powinieneś go wyrwać za jakieś 120-150$ + przesyłka), a SKA357 znajdziesz u Premierworld'a w opcji kup teraz za 182 + przesyłka. Osobiście korzystałem z usług obu sprzedawców i jestem z nich zadowolony.Do ceny zegarka i kosztów przesyłki należy doliczyć jakieś 25% w ramach cła i VAT-u o które upomni się pocztowy oddział urzędu celnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #6 Napisano 25 Września 2009 Dziękuję za konkretną informację. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy tego typu zegarki (SEIKO KINETIC - 100M) też trzeba okresowo przeglądać i czyścić (jak w przypadku automatów). I co jaki okres? Co 2, 3 lata???W instrukcji nic na ten temat nie pisze (tej która jest dostępna w necie). I czy należy przy tym wymieniać uszczelki (tzw. Waterproofing kit.). Na ebayu są zestawy specjalnych firmowych uszczelek do SEIKO. Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
swenson 0 #7 Napisano 25 Września 2009 Jak każdy mechanik wypadałoby go przesmarować co 3-4 lata, pomimo że to "cyborg" w środku pracuje sporych rozmiarów rotor i nne ruchome części.Co do uszczelek to nie wiem, nie będę się wypowiadał bo moje doświadczenie w tym temacie jest zbyt małe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach