Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość gośka

program tworzący zegar słoneczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gośka

Witam, mam do napisania pracę magisterską.

Tematem jest graficzna symulacja zegara słonecznego. Program pisany będzie w c++, przy użyciu OpengGL. Jednak żeby cokolowiek zacząć potrzebuję wiedzy teoretycznej.

Poszukuje materiałów na temat zegarów, publikacji, książek, prezentacji, zdjęć.

Jeśli ktoś posiada coś na ten temat to będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam, Gośka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj,

na początek wpisz sobie w wyszukiwarce słowo ANALEMA

i poczytaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Gośka

Tak na szybko to na pewno polecić mogę trochę literatury, ale niestety anglojęzycznej.

Temat zegarów słonecznych badam od pewnego już czasu, ale szczerze mówiąc w strefie polskiego internetu i literatury fachowej nie znalazłem za dokładnych objaśnień. Najlepiej opisali to autorzy brytyjscy zwłaszcza państwo R. Newton Mayall i Margaret L. Mayall w książce "Sundials How to Know, Use, and Make Them". Szczerze polecam tę pozycję, o ile znasz angielski na tyle, by pojąć wyjaśnienia spraw technicznych. Dla ułatwienia autorzy używają języka bardzo przystępnego. Aktualnie książka jest do kupienia na eBayu za rozsądne pieniądze (AUKCJA). Są też inne książki, ale w sumie wydaje mi się, że tutaj jest wszystko i do tego podane w prosty i rzeczowy sposób.

Drugi trop, który polecam to istniejący już francuski program do obliczania zegarów słonecznych (LINK). Zarówno strona, jak i sam program dostępne są w języku polskim. Program w wersji testowej można pobrać i korzystać u siebie na komputerze.

Gdzieś widziałem w internecie proste programy do wyliczeń zegarów słonecznych, ale teraz nie pamiętam linków - jeśli poszperasz, to na pewno je znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam do napisania pracę magisterską.

Tematem jest graficzna symulacja zegara słonecznego. Program pisany będzie w c++, przy użyciu OpengGL. Jednak żeby cokolowiek zacząć potrzebuję wiedzy teoretycznej.

Poszukuje materiałów na temat zegarów, publikacji, książek, prezentacji, zdjęć.

Jeśli ktoś posiada coś na ten temat to będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam, Gośka

Witam. W jędrzejowie jest muzeum zegarów słonecznych. Możesz się tam wybrać. Na pewno coś znajdziesz co Cię interesuje. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.