Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Janhalb

Zegarek z kompasem - ale...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o radę.

Zamarzył mi się zegarek z kompasem - ot, taka fanaberia. :-) Od dawna jestem "fanem" zegarków Timex - cenię je za stosunek ceny do jakości i wzornictwo (jak się łatwo domyśleć - preferuję serię Expedition).

No i znalazłem kilka ciekawych zegarków z kompasem i innymi dodatkami - na przykład taki:

http://www.timex.pl/product_description.aspx?pid=96&id=22

albo taki:

http://www.timex.pl/product_description.aspx?pid=187&id=22

No i wszystko fajnie - ale te zegarki nie mają jednej istotnej cechy: alarmu. A to akurat dla mnie (z różnych przyczyn) istotne. Okazuje się, że - ku mojemu zdziwieniu - _żaden_ analogowy zegarek Timeksa nie łączy w sobie tych dwóch rzeczy, czyli kompasu i alarmu.

Zacząłem szukać dalej - i nic! Owszem, znalazłem kilka zegarków z kompasem i alarmem w ofercie Casio - ale tylko cyfrowych (no i wzornictwo Casio to trochę nie moje klimaty...). No i bodaj ze dwa Tissoty - ale 2000 na zegarek nie wydam :-)

A zatem: czy znacie jakąś firmę, która (w rozsądnych granicach cenowych...) ma w ofercie zegarek analogowy, z kompasem i możliwością ustawienia najprostszego alarmu? Będę wdzięczny za informacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zegarek analogowy, z kompasem i możliwością ustawienia najprostszego alarmu? Będę wdzięczny za informacje...

Moim zdaniem, taka kombinacja jest mało prawdopodobna. To znaczy, że oprócz standardowych wskazówek (godzina, minuta, sekunda), musiałaby być jeszcze wskazówka kompasu i wskazówka alarmu. Duże zamieszanie byłoby na tarczy. Nigdy nie widziałem takiego zegarka...

Podejrzewam, że te Tissoty, o których wspomniałeś jednak nie były czysto analogowe, tylko analogowo-cyfrowe, czyli oprócz wskazówek na tarczy, również był wyświetlacz cyfrowy (może był jakoś zakamuflowany, i na zdjęciu na pierwszy rzut oka nie było widać).

Czyli pierwsza logiczna wskazówka jest taka, że musiałbyś szukać wśród Timexów analogowo-cyfrowych (wkazówkowo-wyświetlaczowych), czy któryś z nich nie jest z kompasem. Bo jesli oprócz kompasu ma również wyświetlacz cyfrowy, to alarm tam będzie prawie na 100%

Ale czy taki Timex istnieje, to nie mam pojęcia...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IWC miało w swojej ofercie zegarek z kompasem:

post-1039-0-89604700-1331247789.jpg

post-1039-0-84426000-1331247790.jpg

post-1039-0-79603100-1331247791.jpg

post-1039-0-95579700-1331247792.jpg

Zawsze tez można dołączyć kompas do paska :)

post-1039-0-71964400-1331247793.jpg

Oprócz tego Hermes Nomade:

post-1039-0-90850800-1331247794.jpg

post-1039-0-70584400-1331247795.jpg

Mortima:

post-1039-0-87053000-1331247796.jpg

Continental:

post-1039-0-73130300-1331247797.jpg

Lip

post-1039-0-05637800-1331247799.jpg

???

post-1039-0-81171300-1331247799.jpg

Kompas do ważna sprawa dla muzułmanina trzeba ustawić się w kierunku mekki - o określonej godzinie, więc zegarki z kompasem często były robiona na rynki arabskie.

No i jeszcze Louis Vuitton XL Tambour Orientation (44mm)

post-1039-0-93744200-1331247800.jpg

420lvorientation.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale znajdz coś co będzie miało jednoczesnie budzik, kompas, będzie to zegar wskazówkowy, i jeszcze będzie miał rozsądną cenę (rozumiem że dla wątkotwórcy około 500zł)

T-Touch pewnie byłby ok, gdyby nie ponad 2kzl

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli można powiedzieć iż to forum nauczyło mnie czegoś - to jest jedna sprawa: jak zaczynasz szukać zegarka i co gorsza poprosisz o poradę na forum to zapomnij o budżecie. Tutaj częściej pomagamy przekroczyć budżet - pokazując nowe możliwości niż kupić coś w założonej kwocie. Jeśli ktoś chce trzymać się budżetu - to musi szybko kupić wypatrzony zegarek i zabierać się z forum - definitywnie :):):)

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, jeśli mamy pomóc w przekroczeniu budżetu, to proponuję przyjrzeć się zegarkom stricte wojskowym typu SWM, Luminox, Wenger itp... Na przykład na tej liście chyba wszystkie zegarki mają alarm, a część z nich w opisie ma również "digital compass"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na przykład na tej liście chyba wszystkie zegarki mają alarm, a część z nich w opisie ma również "digital compass"(...)

O, to jest fajna lista :-) Ten Wenger Nomad to nawet bym chętnie - no i to jednak około 1000 wychodzi, a nie dwukrotnie więcej... Do zastanowienia. Dzięki!

Moim zdaniem, taka kombinacja jest mało prawdopodobna. (...)

Podejrzewam, że te Tissoty, o których wspomniałeś jednak nie były czysto analogowe, tylko analogowo-cyfrowe (...)

Rzeczywiście, były analogowo-cyfrowe, przepraszam za nieprecyzyjne określenie (wybaczcie początkującemu na forum :-)

Czyli pierwsza logiczna wskazówka jest taka, że musiałbyś szukać wśród Timexów analogowo-cyfrowych (...)

Szukałem. Niestety _żaden_ Timex nie ma w zestawie tych dwóch opcji. To znaczy - żaden ze wskazówkami (bo czysto cyfrowych nie lubię...).

Swoją drogą - dziwne. Czyżby decyzja specjalistów od marketingu Timexa typu "...zakładamy, że grupa docelowa potrzebująca kompasu jest na wakacjach, więc nie potrzebuje budzika"? ;-)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja trochę przekornie napiszę tak:

Kup Timexa z kompasem, model który Ci się podoba.

Masz telefon komórkowy? Używaj aplikacji alarmu-budzika w nim zawartej.

Ogromna większość telefonów potrafi włączyć alarm przy wyłączonym telefonie (jeśli na noc wyłączasz).

Też długo szukałem czegoś co mi będzie odpowiadało, tzn. kwarc z tarczą analogową i budzikiem w przystępnej cenie i dobrej jakości a przy tym aby cieszył moje oko. Skończyło się na zgrabnym kwarcowym Lorusie bez alarmu i Monsterze który cieszy mi oko będąc na nadgarstku, a jako budzik budzi mnie stary Casio kwarcowy (tarcza cyfrowa). Telefon mam nietypowy, oparty na WindowsMobile i akurat on nie potrafi uruchomić modułu budzika przy wyłączeniu go na noc. Stąd stare Casio dalej mi potrzebne i budzi mnie o poranku :)

To taki mój kompromis między funkcjonalnością a zadowoleniem z tego co mam na ręku :)

Citek NY0040-09E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja trochę przekornie napiszę tak:

Kup Timexa z kompasem, model który Ci się podoba.

Masz telefon komórkowy? (...)

Jasne, też o tym myślałem :-) Bądź co bądź w dzisiejszych czasach komórkę ma się przy sobie zawsze... Może w końcu tak zrobię - ale najpierw jeszcze poszukam i się porozglądam. Bo to jak w starym dowcipie: "Tak, wiem, ale to jednak nie to samo..." ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Wenger Nomad to nawet bym chętnie - no i to jednak około 1000 wychodzi, a nie dwukrotnie więcej... Do zastanowienia. Dzięki!

Ten Nomad to chyba jednak nie ma alarmu. W razie czego poszukaj jakiegoś dokładniejszego opisu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Nomad to chyba jednak nie ma alarmu. (...)

Kurczę, chyba masz rację... Czyli zostaje mi albo wersja minimum proponowana przez Roofmana, albo... Tissot T-Touch, na którego raczej mnie nie stać... Życie jest ciężkie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się okazuje, postawiłeś ciężkie warunki. Ja bym tam odpuścił. W zależności czego bardziej potrzebujesz, albo kupić zegarek z kompasem (a alarmu używać w komórce), albo kupić zegarek z alarmem, a kompas zafundować sobie osobny, porządny, magnetyczny i nosić na szyi, jak na podróżnika przystało :)

Zresztą ładny wojskowy kompas to może być osobna pasja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się okazuje, postawiłeś ciężkie warunki. (...)

Dobrze Waść prawisz :-) Pewnie na tym się skończy. Przynajmniej do czasu, kiedy wygram w Lotto ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie lubie te zegarki ale maja taki czasem dziwny desing ze tylko w USA moga sie podobac:) Widze ze tu na forum malo kto doradza ta marke:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.