Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość marian9012

Wychwyt Grahama-Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marian9012

Czy regulacja wychwytu Grahama(palety) może miec wpływ na pracę mechanizmu tzn. spieszenie lub późnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może,ale niewielki. Nie jest problemem wychwytu taka korekcja.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy regulacja wychwytu Grahama(palety) może miec wpływ na pracę mechanizmu tzn. spieszenie lub późnienie

Paletami reguluje się spoczynek, symetrię wychwytu itp. Dokładność chodu zegarów regulujemy wyłącznie przy pomocy zmian długości wahadła. Palety zresztą same się nie przesuwają, więc możliwość niedokładności chodu zegara z ich powodu jest żadna. Jak nie masz stosownej wiedzy w tym zakresie, to palet lepiej nie dotykaj.

Czasem (przenoszenie, palce "fachowca") cała kotwica się przesunie względem koła wychwytowego (nieodpowiedni kat między kotwicą a kołem) i mamy też objawy spieszenia czy częściej późnienia, ale tu wystarczy odpowiednio przekręcić całą kotwice na jej osi lub przesunąć cały zegar o niewielki kat na ścianie i wyrównać tykanie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marian9012

Pytam bo mam taki przypadek :paleta w roczniaku uznałem ,że była regulowana, była względem koła wychwytowego pod kątem ok. 20 stopni a dzwignia palety wygięta była pod kątem ok.60 stopni więc wyrównałem na zębach poziomując ją tym samym i wyregulowałem zęby ,że wychwyt pracuje OK. ale zegar bardzo spieszy stad moje pytanie.Dzięki za odpowiedzi. Bedę musiał ponownie skupic się na włosie bo wyglądał na oryginalny ,ale widocznie tak nie jest.To moja następna batalia z tym rodzajem zegarów.Najgorsze jest to, że roczniak jest tak bardzo czuły na włos tzn. jego parametry.Tak jak pisałem wymiana włosa na oryginalny wcale nie rozwiązuje sprawy ze względu na różnice parametrów. Włosy o tych samych rozmiarach nie gwarantują identycznej dokładnej pracy.Zmiana długości wahadła nie wchodzi w gre pozostaje jedynie zmiana wagi wahadła aby to skorygować.Do miniatury mam trzy włosy 048,056 i 058 i na żadnym roczniaki nie chodzą dobrze albo spieszą albo póżnia kilkanascie minut na h.Dlatego jak pisałem wcześniej robie własne włosy ale to jest wydaje mi sie coś nie tak.Bo żeby naprawić zerwany włos musiałby człowiek mieć chyba komplet i wymieniać ,aż trafi na właściwy to paranoja co to za mechanizm.Producenci powinni razem z roczniakiem dodawać z dwa komplety oryginalnych włosów.Z tych które dorobiłem po poddaniu ponownym obróbce termicznej zmieniały na tyle parametry, że odbijało się to znacząco na dokładności chodu.Wniosek taki że nawet producent nie byłby w stanie wyprodukować włosa o identycznych parametrach jedynie zbliżonych ponieważ zmiana parti matriału i minimalna zmiana warunków obróbki dałaby nieoczykiwany efekt. Z moich doswiadczeń wynika że rozmiar włosa nie ma tak znaczenia jak obróbka termiczna można zamiast włosa o grubości 058 i szerokosci 0,5 mm dać włos np.070 i szerokści 1 mm poddając go odpowiedniej obróbce cieplnej.To wszystko rzecz jasna dotyczy włosów stalowych inaczej sprawa bedzie wygladać z brązem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doswiadczeń wynika że rozmiar włosa nie ma tak znaczenia jak obróbka termiczna można zamiast włosa o grubości 058 i szerokosci 0,5 mm dać włos np.070 i szerokści 1 mm poddając go odpowiedniej obróbce cieplnej.To wszystko rzecz jasna dotyczy włosów stalowych inaczej sprawa bedzie wygladać z brązem.

Kłania się tu potrzeba eksperymentowania np. z różnymi cieczami chłodzącymi (jedne chłodzą gwałtowniej, inne wolniej), potrzebny by był też piec z możliwością regulacji nagrzewania...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marian9012

Dlatego (to moje zdanie)większość włosów jest wykonywana z brązu fosforowego jesli się nie mylę ,a jego właściwosci widocznie są bardziej przewidywalne i powtarzalne dlatego zacząłem patrzeć w kierunku starych włosów z budzików wykonanych z brązu .Wymagać może będą jedynie obróbki mechanicznej.Z szerokością nie ma problemu wiecej pracy idzie na grubość.Nic walcze z tym dalej.Może kiedyś napisze ksiazke pt."Zrób to sam - włos do roczniaka"Byłaby sprawa prosta niech włos kosztuje te 50 zł ,ale po załozeniu niech ten roczniak idzie w miare dokładnie co można by skorygować wahadłem, ale tak nie jest i jest gorzej jak myslałem .Kupiłem 3 włosy które zakładem kolejno do kilku roczniaków i efekt marny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jaki masz mechanizm, ale w kwestii spieszenie - późnienie w roczniakach po (? - kolejność nie jest taka ścisła) grubości włosa, ustawienia samego wahadła, decydujące znaczenie ma sama długość włosa - a o tych regulacjach nic nie wspominasz.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marian9012

W roczniaku miniaturze długosc włosa jest okreslona plus /minus 4 mm z jednej strony i drugiej sa ograniczenia -podnosnik wahadła i pierscien oporowy do wahadła.Chyba ,że to wywalisz to możesz włos wydłuzyc o te 10 mm ,ale co to da przy długosci np.91 mm jak zegar spieszy na 1h np 15 min.a wystarczy ten włos poddac ponownie obróbce termicznej i to moze się zmienic nawet o 50%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.