ketling 0 #1 Napisano 2 Listopada 2009 Kupiłem zegar kwadransowy -duży stojący -jestem bardzo zadowolony z zegara- jakiś czas temu pytałem na forum o sygnaturę ELIS.Dzisiaj mam taki problem -zegar posiada trzy ciężarki, każdy o innej wadze nie bardzo wiem gdzie który ciężarek należy zawiesić na łańcuch. Gdy rozbierałem szyszki to na jednym z ciężarków był znak 2 i był to ciężarek o średniej masie . Czy ten ciężarek należy zatem umieścić na środkowym łańcuchu? Jaki ciężarek zawiesić na łańcuchu napędu kwadransów ?Czy można eksperymentować i wieszać kolejno ciężarki? Czy nie uszkodzę w taki sposób mechanizmu zegara ?Bardzo proszę o poradę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 2 Listopada 2009 Dzisiaj mam taki problem -zegar posiada trzy ciężarki, każdy o innej wadze nie bardzo wiem gdzie który ciężarek należy zawiesić na łańcuch. Gdy rozbierałem szyszki to na jednym z ciężarków był znak 2 i był to ciężarek o średniej masie . Czy ten ciężarek należy zatem umieścić na środkowym łańcuchu? Jaki ciężarek zawiesić na łańcuchu napędu kwadransów ?Czy można eksperymentować i wieszać kolejno ciężarki? Czy nie uszkodzę w taki sposób mechanizmu zegara ?Bardzo proszę o poradę Zaraz mechanizm się nie uszkodzi, a zasada jest taka, że najlżejszy dajemy do napędu chodu, a cięższe do napędu bicia. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach