Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość jaro19591

Jak spowolnić bicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jaro19591

Kupiłem stojący zegar holenderski. Posiada napęd wagowy. Jedyną dla mnie jego wadą jest zbyt szybkie wydzwanianie godzin. Myślę spróbować zmniejszyć ciężar wagi lub spróbować pokombinować z wirniczkiem od bicia. Jeśli ktoś z większym doświadczeniem może coś doradzić to będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek od regulatora szybkości bicia jest zwykle osadzony "ciernie" na swojej osi (nie powinien być też osadzony "na stałe", bo po nagłym zahamowaniu może uszkodzić tryby). Jeśli opór jest za mały (np po nasmarowaniu "czego się da" w zegarze), zwykle pojawia się taki problem.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli trzeba pierwej sprawdzić czy wiatraczek nie jest za luźny na swojej osi.

Potem jeżeli wszystko jest OK' można nieznacznie równomiernie dociążyć oba ramiona wiatraczka (zwiększenie powierzchni byłoby najbardziej pożądane, ale nie zawsze jest na to miejsce).

Doświadczalnie dobierz wagę dociążenia tak aby prędkość bicia była OK'

Zbyt duża waga dociążenia może zablokować bicie - mechanizm może nie mieć siły wystartować.

Pozdrawiam

Adam

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jaro19591

Dzięki za podpowiedzi, spróbuję zmniejszyć wagę, jeśli pomoże to odetnę kątówką żelazny obciążnik włożony do mosiężnej obudowy a jak nie to pokombinuję z wiatraczkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedzi, spróbuję zmniejszyć wagę, jeśli pomoże to odetnę kątówką żelazny obciążnik włożony do mosiężnej obudowy a jak nie to pokombinuję z wiatraczkiem.

A może jednak w odwrotnej kolejności...bo jak to mówią "Łatwiej gruby kijek pocieniować niż cienki pogrubasić" ... lepiej chyba przywrócić pierwotny stan niźli na siłę dostosować mechanizm przy jego dysfunkcji dodając nową....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość jaro19591

Zmniejszyłem wagę obciążnika od bicia i jest super, wydaje mi się że wkład obciążnika od bicia nie był oryginalny (różnił się od wkładu obciążnika chodu)i to było przyczyną przyspieszonego bicia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.