Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jesper

Tissot PRC 200 - dlaczego takie roznice ???

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jesper

Witam,

Otrzymalem zegarek Tissot PRC 200 zakupiony na allegro,

Wyglada na wykopnany dokladnie, Oryginalne pudelko itp.

Porownalem go z takim samym modelem u kolegi (zakupionym w sklepie)

Przy uwaznym porownaniu mozna zauwazyc roznice..

- bransoleta jest dokładniej wykonana w modelu ze sklepu (w moim wydaje sie luzniejsza i ma bardziej ostre karawedzie)

- zolty kolor wskazówek jest w innym odcieniu

- sa inne minimalne roznice w wymiarach

Chciałbym zkonsultowac sie z zegarmistrzem, i potwierdzić ze te wszystkie roznice sie zdarzaja.

Zastanawia mnie ze w Szwajcarski producent dopuszcza taki roznice w tym samym modelu zegarka.

Czy to mozliwe czy trafilem na lewy towar?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się z podróbką tego zegarka.

Najlepiej bedzie jak wstawisz zdjecia twojego zegarka.

Wtedy bedzie pewne czy to fake czy nie:)

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu również zakupiłem ten model na allegro. I również miałem wątpliwości co do oryginalności otrzymanego zegarka.

Przede wszystkim nie spodobał mi się pasek oraz zapięcie motylkowe. Kolejną podejrzaną rzeczą była koronka z niedokładnie wykonanym logo Tissota. Nie wiem jak u Pana, ale u mnie w pudełku wszystkie książeczki oraz katalogi reklamowe wyglądały na przedrukowywane (do dobrej jakości bardzo dużo im brakowało). Jednak co do wykonania tarczy oraz wskazówek nie można było mieć żadnych zastrzeżeń - prezentowały się dokładnie tak jak w modelu na wystawie sklepowej.

Aby mieć pewność poszedłem do zegarmistrza zajmującego się Tissotami. I co stwierdził? Również pierwszą rzeczą, którą zauważył był pasek oraz zapięcie. Wg jego oceny pasek nie był skórzany, a zapięcie nie zrobione ze stali nierdzewnej. Dla porównania pokazał zapięcie z jakiegoś innego Tissota. Różnica w wadze oraz wykończeniu była widoczna bardzo dobrze. Zajrzał również do środka, ale o dziwo mechanizm kwarcowy okazał się być tym samym co w innych modelach.

Miałem mieszane odczucia po tej wizycie, bo spodziewalem się przed nią, że będę mógł stwierdzić na 100% że to podróbka, tymczasem nawet zegarmistrz był zdziwiony tym modelem. Postanowiłem jednak skorzystać z prawa do zwrotu, w końcu nie za taki produkt płaciłem. No i po tym niefortunnym zakupie jakoś przeszło mi zainteresowanie kwarcami, teraz szukam czegoś automatycznego ;)

Seiko SNM033 | Casio EF-524SP-1AVDF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejcie dokładne fotki. Może z racji małego doświadczenia ( oraz małego doświadczenia zegarmajstra- to się zdarza)nie byliście w stanie odróżnić podróby. Jak wyglądały dekielki były identyczne? Może to jakieś zegarki po renowacji były, fabrycznie odnawiane albo coś w tym stylu, chociaż w przypadku zegarków się z tym zjawiskiem dotychczas nie spotkałem. Warto też wysłać zapytanie mailowe do tissota czy takie różnice w tym samym modelu są możliwe, być może modele wyprodukowane w innych latach nieco się różniły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety zdjęć nie posiadam, akurat w tym okresie nie miałem aparatu, a do pożyczania nie miałem głowy bo chciałem jak najszybciej otrzymać zwrot pieniędzy ;)

@marcomartin, właśnie przypomniałem sobie, że z dekielkiem byl jakiś problem. Wyglądał co prawda tak samo jak w innych modelach, ale zegarmistz miał jakiś problem z jego odkręceniem.

@Jesper, jak u Ciebie wygląda sprawa z gwarancją? Ja dostałem w pudełku jedynie karte gwarancyjną nie wypełnioną, o pieczątce nie wspominając. To tym bardziej utwierdzało mnie, że mam do czynienia z podróbką.

Seiko SNM033 | Casio EF-524SP-1AVDF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spotkałem się z podróbką tego zegarka.

Niestety, takie podróbki istnieją i co gorsza, właśnie podróbki Tissota ostatnio pojawiały się na allegro. Chińczycy sprzedają je za ok 100 dolców, a u nas cwaniacy sprzedają nieświadomym ludziom za ok 500-600 zl. Przykra sprawa, bo jakość podróbek bardzo mierna, pomijając kwestie moralno-prawne.

@Jasper, jeżeli Ty jako laik, zauważasz że coś jest nie tak, to niemal na 100% masz do czynienia z podróbką. Tissot, mimo że jest szwajcarem z niższej półki, to generalnie wykonuje zegarki perfekcyjnie i powtarzalnie. Nie powinieneś widzieć różnic. Przykro mi, że przekazuję Ci złą wiadomość, ale chyba Cię wyrolowali, i taka niestety jest prawda. ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasper wklej tutaj link to tej aukcji z której kupiłeś tego tissota. Ku przestrodze. Sprawę należy zgłosić na allegro. Też nei zdawałem sobei sprawy ze już nawet za podrabianie tanich tissotów się wzieli. Dokładnie tak jak mówi kolega Tissot czy certina to bardzo powtarzalne zegarki, różnice się nie powinny zdarzać a jak mówisz że odcień żółci jest inny to już na bank podróba...na tym często wpadają kiepscy podrabiacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także.

Jestem zdziwiony, ze podrabiają aż tak tanie zegarki.

Jednak jak ostatnio widzę sporo teraz podróbek najbardziej klasycznych zegarków

jak np. Atlantic Worldmaster itp.

Co do PRC 200, sam kupowałem na allegro i to trzykrotnie Tissota PRC 200, za każdym razem sprawdzałem dokładnie

jakość wykonania, było wszystko ksiązeczki, karty gwarancyjne itp. A ceny w jakich kupowałem owe modele były dosyć niskie ( z porównaniem do cen sklepowych).

Chetnie jednak zobacze te podróbki.

Jak dacie radę proszę o fotki.

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jesper

Witam,

Na zyczenie zalaczam zdjecia obu zegarkow,

Bardzo prosze o komentarze i analize

Zegarek z lewej strony zostal zakupiony w salonie w Kopenhadze, (moze to glupia teza, ale moze kraj docelowy ma znaczenie w tych roznicach)

Zegarek po prawej stronie zostal zakupiony na allegro

Zdjecie 1

Zdjecie 2

Na nastepnym zdjeciu Zegarek z salonu jest u gory, zegarek z allegro jest na dole:

Zdjecie 3

Z gory dziekuje za pomoc,

pozdrawiam

Jesper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podróbę kolego aczkolwiek naprawdę nieźle zrobioną ( szacunek dla Chińczyków..aż strach pomyśleć co będzie za parę lat). Specjalnie nie doczytałem twojego postu i zabrałem sie do oglądania fotek aby nic sobie nie sugerować i bez problemu wskazałem podróbę. Widzę to przedewszystkim po czcionkach które w podróbie są ostrzejsze, młotek adekwatnie inny kolor, brak mu tej głębi żółci z orginału, no a profil nie pozostawia już złudzeń. Aczkolwiek gdybym nie miał do porównania oryginału to bym uwierzył, że to oryginał ;). Nie oszczędzajcie! Kupujcie albo od forumowiczów ( dlatego tak zawsze męczymy żeby na bazarku zawsze były własnoręcznie zrobione zdjęcia, bo od razu nasze oczy wyłapują takie szczegóły i żadna podróba się tu nie sprzeda. Albo kupujcie od sprawdzonych sprzedawców, na allegro też tacy są. Nie warto 100zł oszczędzać i potem w domu zastanawiać się czy to oryginał. DUżo o Twoim zegarku też pewnie mówią papiery i pudełko, na pewno są tam pewne różnice z oryginałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podróbę kolego aczkolwiek naprawdę nieźle zrobioną ( szacunek dla Chińczyków..aż strach pomyśleć co będzie za parę lat). Specjalnie nie doczytałem twojego postu i zabrałem sie do oglądania fotek aby nic sobie nie sugerować i bez problemu wskazałem podróbę. Widzę to przedewszystkim po czcionkach które w podróbie są ostrzejsze, młotek adekwatnie inny kolor, brak mu tej głębi żółci z orginału, no a profil nie pozostawia już złudzeń. Aczkolwiek gdybym nie miał do porównania oryginału to bym uwierzył, że to oryginał ;). Nie oszczędzajcie! Kupujcie albo od forumowiczów ( dlatego tak zawsze męczymy żeby na bazarku zawsze były własnoręcznie zrobione zdjęcia, bo od razu nasze oczy wyłapują takie szczegóły i żadna podróba się tu nie sprzeda. Albo kupujcie od sprawdzonych sprzedawców, na allegro też tacy są. Nie warto 100zł oszczędzać i potem w domu zastanawiać się czy to oryginał. DUżo o Twoim zegarku też pewnie mówią papiery i pudełko, na pewno są tam pewne różnice z oryginałem.

Ja raczej powstrzymam się przed oddawaniem szacunku dla nieuczciwości i oszukiwania ludzi, a koledze mogę jedynie współczuć, że padł ofiarą tego tałatajstwa B)

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podróbę kolego aczkolwiek naprawdę nieźle zrobioną ( szacunek dla Chińczyków..aż strach pomyśleć co będzie za parę lat).

To chyba dlatego, że chinole zrobili taką samą kopertę i produkują to pod nazwą Pitole, Citole.. czy coś takiego link.. Skoro trzaskają to masowo, to produkcję kopert jako tako dopracowali. Ciekawe jest tylko, jaka jest jakość stali, szkła, bransolety itd..

Ponadto, skoro tak dobrze zrobili z zewnątrz, to warto by było zajrzeć do środka, przecież na czymś kuźba musieli przyoszczędzić. Czy tam na pewno jest ETA G10, czy może coś innego?

link

DUżo o Twoim zegarku też pewnie mówią papiery i pudełko, na pewno są tam pewne różnice z oryginałem.

Tą całą otoczkę też dobrze by było zobaczyć, pudełko, dwie książki, instrukcję, międzynarodową kartę gwarancyjną z pieczątką sprzedawcy.. link

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jesper

Czyli różnice pokazane na zdjęciach bez sprzecznie pokazują że zakupiony zegarek jest podróbką. ???

Twierdzicie że takie różnice na pewno nie mogą się zdarzyć?

Nawet jeśli pudełko będzie piękne i będą wszystkie dokumenty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi kolego jak w tych podrobionych wygląda sprawa szkiełka.W moim koperta wystaje nad szkiełko i jak o coś zawadzam to słyszę tylko rysowanie metalu.Ale fakt jest faktem,kolor żółty jest ciemniejszy i cyfry nie są wypukłe.

Co do dokumentów,są bazary gdzie możesz kupić wazniejsze dokumenty niż gwarancja do Tissota :) .Pudełka są ogólnie dostępne.Ostatnio na a...o kupiłem kartę gwarancyjną do Tissota z 1939 roku.Cieszyłem się jak dziecko,bo to fajne uzupełnienie mojego zbioru zegarków T.Parę dni temu patrzę,ta sama jest wystawiona ponownie.Wysłałem zapytanie czy ma ten sam numer i odpowiedzi nie otrzymałem.Trochę jestem zawiedziony,bo naprawdę super wygląda.Wszystko wskazuje na to że to jednak kserówka.

Ludzie potrafią dla paru zł oszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jesper

Witam,

Sprawe szkielka sprawdze w domu, gdyz nie nosze tego zegarka do puki nie sprawdze autentycznosci w serwisie Tissota,

Sprzedawca zapewnia mnie ze kilku zegarmistrzow potwierdzilo iz zegrarek jest oryginalny.

Mam nadzieje ze Serwis Tissota rozwieje moje watpliwosci.

Porownywalem z zegarkiem z Danii wiec moze zegarki robione na Skandynawie sa delikatnie inne

niz robione na Europe Wschodnia i oba zegarki sa oryginalne.

pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także.

Jestem zdziwiony, ze podrabiają aż tak tanie zegarki.

Przy takiej okazji zawsze to powtarzam: podrabiają Casio. Casio! Kumacie?

http://www.sales-watches.net/casio-watches.html

http://www.24replicawatches.com/replace-casio-watches.html

To ostatecznie obala mit, że podrabiane są "przepłacone szwajcary". Podrabia się wszystko co się rusza i nie rusza. Jakby jakaś marka zapałek za 50gr paczka zdobyła światową popularność, podrabiali by ją i sprzedawali za 25gr. Nie ma żadnego znaczenia, ile kosztuje zegarek, zupełnie. To są oszuści, zarządza tym pewnie mafia, są wstanie wyprodukować cokolwiek dowolnie tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

O właśnie, nie zdziwiłbym się gdyby za tym wszystkim stała włoska mafia. Tamtejsze klany mają bardzo bliskie związki z chińskimi fabrykami wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO dla laika totalnie nie do odróżnienia,zwłaszcza jeśli nie porówna z oryginałem mając oba zegarki w ręce.

Jestem zaskoczony dokładnością odwzorowania było nie było taniego zegarka,bo widziałem sporo podróbek drogich zegarków i od razu było widać różnicę.

Do tego pudełka można kupić,papiery można kupić i przy zegarkach wartych 5-10k zł,dla oszusta łatwy zarobek,zwłaszcza jeśli nie da podejrzanie niskiej ceny tylko cenę oscylująca w granicach lekko poniżej średniej danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxwell - normalna praktyka w takich przypadkach to wstawianie zdjęć oryginałów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje, że zegarek mechaniczny jest trudniej podrobić, a wizyta u zegarmistrza daje jednoznaczną odpowiedź. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej okazji zawsze to powtarzam: podrabiają Casio. Casio! Kumacie?

http://www.sales-watches.net/casio-watches.html

http://www.24replicawatches.com/replace-casio-watches.html

To ostatecznie obala mit, że podrabiane są "przepłacone szwajcary". Podrabia się wszystko co się rusza i nie rusza. Jakby jakaś marka zapałek za 50gr paczka zdobyła światową popularność, podrabiali by ją i sprzedawali za 25gr. Nie ma żadnego znaczenia, ile kosztuje zegarek, zupełnie. To są oszuści, zarządza tym pewnie mafia, są wstanie wyprodukować cokolwiek dowolnie tanio.

......podrobić Casio to jak podrobić prezerwatywę... czyli łatwo i bez bólu dla ogółu...bo proste ;) ...i ciężko różnice wychwycić...ryzyko w użytkowaniu...niech każdy sam oceni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swojego też mam z Danii.Wygląda identycznie jak ten z fotki.Nie sądze żeby było znaczenie do jakiego kraju idą te zegarki.

Po pierwszej wymianie bateryjki wszystkie wskazówki na małych tarczach przestawiły się delikatnie do tyłu

a gość który mi wymieniał powiedział ze tak musi być i jak chce to mam iść do serwisu Tissota żeby mi to nastawili.

Poszedłem do innego zegarmistrza a ten na wstepie zadał pytanie czy to oryginał.

Powiedziałem mu że z salonu,a czy oryginał,tego nie wiem.

Odkręcił koronkę,wyciągnął jak do przestawiania daty i górnym przyciskiem ustawił setne sekundy.

Minuty ustawił po wyciagnięciu jak do ustawienia godziny.Tylko sekundowej tarczy nie potrafił nastawić.

Zobacz czy w tym podrobionym da sie tak zrobić.

Można jeszcze przestawić wskazówkę sekundową do stopera,ale zapomniałem juz jak to zrobić.

I zobacz jaka jest bateryjka w podrobionym,w oryginałach są Renaty.Choć tym raczej nie ma sie co sugerować.

Tissot to nie jest piekarnia gdzie chleb ma taką sama wage ale wygląd inny.Wszystko robi ta sama maszyna,wiec nie ma możliwości żeby cos wygladało inaczej.

Sprzedawca zapewnia że kilku zegarmistrzów potwierdziło oryginalność??To skąd on ma ten zegarek??Sprzedawał nowy zegarek na allegro i chodził po zegarmistrzach z pytaniem czy to oryginał??Kręci facet,a Ty lepiej idź na policję i niech sie tym zajmą.Żeby takim cwaniaczkom nie przychodziło do głowy oszukiwanie ludzi.Polacy nie są świadomi tego jakie maja prawa kupując na allegro i dlatego jest tylu chętnych na łatwy zarobek.Inna sprawa to nastawienie policjantów,którym nie chce sie często tylka ruszyć żeby sprawę wyjaśnić.

Ja na allegro nigdy zegarka nie kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jesper

Witam,

U Zegarmistrza byłem 23go grudnia, Zegarmistrz z długą tradycją i również są serwisantami Tissotów

Zegarek został sprawdzony wizualnie oraz odkręcone wieczko,

Na mechanizmie zegarmistrz dostrzegł odciski palców (co go bardzo zdziwiło) jednak przyjął hipotezę że ktoś mógł go wcześniej sprawdzać,

Ogólna ocena zegarmistrza była następująca ,zegarek jest wykonany dokładnie i nie jest produkcją Chińską

Zapytałem o różnice, i dlaczego takie występują?

Zegarmistrz powiedział że to się zdarza u Tissota czy też Certiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może powiedział, że ''to się zdarza u tissota i certiny'' bo od jakiegoś czasu już takie podróby dostaje. Może nie jest w stanie uwierzyć jak dobre podróby teraz robią??. Słuchaj, wciąż nie pokazałeś pudełek i papierów, więc nie wiem czego oczekujesz po tym wątku. Jeśli Ci się podoba i jesteś zadowolony to go noś a jeśli nie to oddaj gościowi u którego kupiłeś. Prosta sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem , jak zegarmistrz może stwierdzić ,że zegarek jest wykonany dokładnie i nie jest produkcją Chińską .

Albo jest oryginałem , albo zwykłą podróbą ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.