Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WHYSKY123

ZIM Pobieda okres

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Znajomy twierdzi ze z nr na werku mozna wyczytac date produkcji. Mam zegarek Pobieda z zima o numerze 33022.

Facey z uporem maniaka twierdzi ze to zegarek z 1933 roku ;)) Moze jednak w tych cyfrach jest zakodowana faktyczna data produkcji. A moze to poprostu kaliber ?

Nie jestem znawca radzieckich zegarkow wiec prosze o pomoc bardziej doswiadczonych forumowiczow (forowiczow)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich kryteriach moja Pobieda powinna byc z 1912 roku a wtedy to jeszcze ZSRR nie bylo ;) Okres, z ktorego pochodzi zegarek radziecki latwiej jest okreslic po oznaczeniach na werku. Dzieki temu moge datowac moja Pobiede na schylek produkcji radzieckiej, a wiec lata osiemdziesiate. Swiadczy o tym brak jakichkolwiek oznaczen na werku poza malutkimi literkami pisanymi cyrylica ZIM i numerze 2602 bodajze, znajdujacymi sie pod kolem balansu. Pozdr.

P.S Odczytywac date produkcji z numeru seryjnego mozna raczej w zegarkach japonskich, np. w Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Owszem, były oznaczenia na werku, świadczące o dacie produkcji, ale nie na wszystkich Pobedach. Wiem na pewno, że w tych wychodzących z Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarków i Czystopolskiej były takie oznaczenia. Wyglądały tak: 1-55 (pierwszy kwartał 1955r.), 3-51 (trzeci kwartał 1951r.), itd. Akurat Zawod Imienia Maslennikova (ZIM) takich sygnatur nie wybijał, więc Twój znajmy się myli. Po numerze seryjnym bardzo trudno dojść daty produkcji, a na pewno nie wygląda to tak, jak to przedstawił.

Edytka: sprawdziłem i ZIM jednak również, choć nie zawsze wybijał daty na werkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Mozecie powiedziec od jakiego roku zaczal dzialac ZIM ?

Zdaje się, że od 1938r. Jeśli na Twojej Pobedzie nie ma podanej daty, to pochodzi ona z lat 80-tych. Nowsze produkcje nie posiadały takich oznaczeń, miały mechanizmy bez zdobień i były ciut gorszej jakości. Było tak zresztą z większością radzieckich zegarków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się, że od 1938r. Jeśli na Twojej Pobedzie nie ma podanej daty, to pochodzi ona z lat 80-tych. Nowsze produkcje nie posiadały takich oznaczeń, miały mechanizmy bez zdobień i były ciut gorszej jakości. Było tak zresztą z większością radzieckich zegarków. 

Myslisz ze to zegarek z lat 80 ? :))

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5060eccdc7c21ae.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Myslisz ze to zegarek z lat 80 ?  :))

http://www.fotosik.p...ccdc7c21ae.html

Tarcza wyląda, jak starsza produkcja, dlatego pokaż mechanizm, a wszystko się wyjaśni. Powinien mieć datę wybitą na werku, prócz nr. serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Pobieda ze zdjęcia może pochodzić z lat 50 lub pierwszej połowy 60, żeby coś dokładniej powiedzieć, trzeba zobaczyć mechanizm.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

To jest zdjecie mechanizmu.

http://www.fotosik.p...da3c70b5f3.html

Dziwi mnie troche srednica tzn. okolo 30 mm mam Pobiedy z kirowa i sa wieksze.

Ja mam Pobede od Kirowa i też ma 30 mm. - to damski egzemplarz. A Twoja Pobeda jest stara :) Co prawda nie ma wybitej daty produkcji, ale jak powiedziałem, nie wszystkie Pobedy od ZIM-a je miały. Pochodzi z drugiej połowy lat 50-tych (może początek 60-tych). To dobra wiadomość, bowiem masz fajny, stary zegarek z "duszą" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest w porządku, Pobiedy Zima miały trochę mniejszą kopertę od Pobied z innych fabryk. Co do daty produkcji - pierwsza połowa lat 60 - jest to troszeczkę nowsza wersja, bo nie ma wybitego kwartału i roku produkcji, a tired jest już na przycisk (w starszych była śrubka)

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie moze wiecie kto wynalazl i kiedy zastosowal tired na tloczku ? Wiem ze moze nie to forum ale wiedza ludzka dziwnymi torami chadza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Witam!

Nieco się podczepiając pod temat, czy zatem oznaczenia na werku mojej Pobiedy 3-57 mam rozumieć jako trzeci kwartał 57r?

http://img69.imagesh...?g=pc200146.jpg

Właśnie tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.