Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość sudi

Co to za DOXA i ile jest warta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sudi

Witam,

Dostałem kilka dni temu jako przekazanie mi pamiątki rodzinne zegarek Doxa. Wiem, że to model wykonany z 18k złota... wiem, że jest sprawny, bo działa jak i mechanizm na oko jest w bdb stanie. Koperta jest ładna.. tarcze mam zamiar odczyścić jak i może szkiełko wymienić ( acz to jest w ładnym stanie mimo foto ).

Problem mam tylko taki, że nie wiem co to zamodel DOXY, gdyż posiada dość orginalną kopertę i jeszcze nie widziałem takiej nigdzie - ani na giełdach.. ani na allegor . Zapytanie mam także ile ów zegarek byłby wart ( nie mam zamiaru go sprzedawać, b to pamiataka, lecz chcialbym go uzywac :angry: Z tego co widzę, 18 karatowe doxy dość ładnie trzymają cenę i pewnie można uważać, że ów zegarek będzie z roku na rok zyskał na swej cenie... a to miła lokata kapitału na czarną godzinę ...

Oto foto mojego zegarka : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c46d69a0a87d70f5.html

Proszę o przybliżenie mi co to ( orginał wiem, że na 100% ) i ile jest on wart . Nie widziałem jeszcze takiej doxy jak już pisałem, więc myślę, że to dość rzadki model... acz nie przeczę, że się nie znam :angry:

Pozdrawiam,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o konkretnym modelu lub raczej nazwie tu nie możemy mówić

ten model Doxy a konkretnie wykonanie uszów koperty nazywany jest HORN LUGS

nazwa od uszów profilowanych (na wzór rogów)

podaj dokładnie średnice koperty mierzoną bez koronki do nakręcania

a jako wróżka powiem Ci ile on orientacyjnie jest wart :angry:

czy aby nie jest to raczej złoto 14K ?? czyli pr 0,585 ??

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sudi

o konkretnym modelu lub raczej nazwie tu nie możemy mówić

ten model Doxy a konkretnie wykonanie uszów koperty nazywany jest HORN LUGS

nazwa od uszów profilowanych (na wzór rogów)

podaj dokładnie średnice koperty mierzoną bez koronki do nakręcania

a jako wróżka powiem Ci ile on orientacyjnie jest wart :angry:

czy aby nie jest to raczej złoto 14K ?? czyli pr 0,585 ??

pzdr

Jest to 18k ( 0.750 ) - i tak jest wybite ;) Zresztą mówilimi też od zawsze, że 18 karatowe złoto, a gdy ją dostałem to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem .

Średnica to 38mm .

Zegarek nie wiem kiedy był serwisowany ( pewnie z 20 lat temu albo i lepiej ) ale mechanizm wygląda jak nowy i pracuje idealnie.... mimo to mam zamiar go za kilka dni oddać do dobrego zegarmistrza ( na szewskiej w krk ponoć jest serwis doxy ) na czyszczenie tarczy, serwis wnętrzności i może wymianę szkiełka ( chyba, że polerka ) . Koperta jest b. ładna ale ma kilka zanieczyszczeń, więc też zapewne ją poddam czyszczeniu profesjonalnego u zegarmistrza, bo nigdy nie tykałem się złota .

Lubię rzeczy z klasą, więc chcę nosić ten zegarek na codzień i myślę, że mnie nie zawiedzie :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli tak jak piszesz jest to 18K i koperta 38mm to w tej wersji faktycznie rarytasik :angry:

tu poniżej na aukcji była w rozmiarze 35mm i troszkę inne uszka ale taż ładne

http://www.allegro.pl/item855541611_zloty_szwajcarski_zegarek_doxa.html

a natomiast ta poniżej była kiedyś na allegro i z tego co pamiętam sprzedała się w granicach 1,8 tyś

ale była przepiękna :angry:

http://www.luksusowezegarki.pl/doxa11.html

na marginesie jeśli kiedyś chciałbyś ją sprzedać to piszę się jako pierwszy ;)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli tak jak piszesz jest to 18K i koperta 38mm to w tej wersji faktycznie rarytasik :angry:

tu poniżej na aukcji była w rozmiarze 35mm i troszkę inne uszka ale taż ładne

http://www.allegro.pl/item855541611_zloty_szwajcarski_zegarek_doxa.html

a natomiast ta poniżej była kiedyś na allegro i z tego co pamiętam sprzedała się w granicach 1,8 tyś

ale była przepiękna ;)

http://www.luksusowezegarki.pl/doxa11.html

na marginesie jeśli kiedyś chciałbyś ją sprzedać to piszę się jako pierwszy ;)

pzdr

Proponuję Ci sprawdzić, co jest napisane na wewnetrznej stronie dekielka. Powinna tam być próba i firmowa sygnatura czyli napis DOXA SA lub tylko DOXA (zaleznie z którego jest roku).

Jeśli sygnatury nie ma, to może to być nie do końca oryginalny wyrób doxy. Mój zegarmistrz mówił mi, że w latach 50 duzo takich dox było składanych w Ameryce Południowej. Koperty wykonane były ze złota, ale nie był to wyrób doxy. Polscy złotnicy też podobno potrafili robić takie koperty. Mam kilka tego typu dox, bo bardzo lubię taką stylistykę (nie do noszenia na co dzień :angry: ) Jeden z moich krabów ma własnie niesygnowana kopertę i stąd moja rozmowa z zegarmistrzem.

Co do ceny - rozpiętość duza. Zaleznie od stanu i ogólnego uroku zegarka to tak gdzieś od 800 do 2500zł.

Jesli średnica twojego zegarka bez koronki ma rzeczywiście 38mm, to duży model. I w ogóle bardzo ładny - mam taki, ale średnica bez koronki tylko 35mm.

Chociaż z proporcji na zdjęciu nie wyglada mi to na 38mm, ale oczywiscie mogę się mylić

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sudi

Proponuję Ci sprawdzić, co jest napisane na wewnetrznej stronie dekielka. Powinna tam być próba i firmowa sygnatura czyli napis DOXA SA lub tylko DOXA (zaleznie z którego jest roku).

Jeśli sygnatury nie ma, to może to być nie do końca oryginalny wyrób doxy. Mój zegarmistrz mówił mi, że w latach 50 duzo takich dox było składanych w Ameryce Południowej. Koperty wykonane były ze złota, ale nie był to wyrób doxy. Polscy złotnicy też podobno potrafili robić takie koperty. Mam kilka tego typu dox, bo bardzo lubię taką stylistykę (nie do noszenia na co dzień :angry: ) Jeden z moich krabów ma własnie niesygnowana kopertę i stąd moja rozmowa z zegarmistrzem.

Co do ceny - rozpiętość duza. Zaleznie od stanu i ogólnego uroku zegarka to tak gdzieś od 800 do 2500zł.

Jesli średnica twojego zegarka bez koronki ma rzeczywiście 38mm, to duży model. I w ogóle bardzo ładny - mam taki, ale średnica bez koronki tylko 35mm.

Chociaż z proporcji na zdjęciu nie wyglada mi to na 38mm, ale oczywiscie mogę się mylić

Sprawdzałem, sprawdzałem . DOXA SA , wszędzie swiss made na mechaniźmie itd. Na wieczku wygrawerowane także emblematy dxy + 18k ( 0.750 ) i nr. 129 na dole .

Jest to z pewnoscią orginał, bo jest w rodzinie od powstania przez około 60 lat a używany był tylko przez 10 lat .

Sprzedawać nie będe... chyba, że kiedyś bieda przyciśnie - dlatego chce go odnowić ciutkę u dobrego zegarmistrza i mieć dobrą lokatę kapitału - kto wie ? może za 15 lat będzie wart 2 - 3 razy tyle co dziś ? Chciałbym go jednak przekazać pokoleniu ... egzekwo tak jak samochód, który chciałbym zachować dla potomnych, gdyż akurat moja sztuka ma historię inną niż wszystkie ( alfa romeo 156 sw - pierwsza sztuka jaka przyjechała do polski, premierówka - może kiedyś w legendach IV RP za 30-40 lat mnie pokażą :angry: a auto będzie z pewnością pięknym klasykiem ).

Mierzyłem te koronkę jeszcze 3 razy - 38mm i nie chce mi inaczej wyjść. Wydaje mi się także, że jedno z ramion do paska jest krzywo przymocowane minimalnie i jest to stan fabryczny o czym mam pewność - wtedy chyba takie sztuki mają jeszcze większą wartość kolekcjonerską, bo są jedyne w swym rodzaju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem, sprawdzałem . DOXA SA , wszędzie swiss made na mechaniźmie itd. Na wieczku wygrawerowane także emblematy dxy + 18k ( 0.750 ) i nr. 129 na dole .

Jest to z pewnoscią orginał, bo jest w rodzinie od powstania przez około 60 lat a używany był tylko przez 10 lat .

Sprzedawać nie będe... chyba, że kiedyś bieda przyciśnie - dlatego chce go odnowić ciutkę u dobrego zegarmistrza i mieć dobrą lokatę kapitału - kto wie ? może za 15 lat będzie wart 2 - 3 razy tyle co dziś ? Chciałbym go jednak przekazać pokoleniu ... egzekwo tak jak samochód, który chciałbym zachować dla potomnych, gdyż akurat moja sztuka ma historię inną niż wszystkie ( alfa romeo 156 sw - pierwsza sztuka jaka przyjechała do polski, premierówka - może kiedyś w legendach IV RP za 30-40 lat mnie pokażą :angry: a auto będzie z pewnością pięknym klasykiem ).

Mierzyłem te koronkę jeszcze 3 razy - 38mm i nie chce mi inaczej wyjść. Wydaje mi się także, że jedno z ramion do paska jest krzywo przymocowane minimalnie i jest to stan fabryczny o czym mam pewność - wtedy chyba takie sztuki mają jeszcze większą wartość kolekcjonerską, bo są jedyne w swym rodzaju.

No to tym bardziej gratuluję pięknego zegarka! Te egzemplarze bez sygnatur własciwie trudno nazwać podróbkami, bo nimi nie są. One miały jak najbardziej oryginalne werki, tarcze i wskazówki, zaś koperty dorabiane. Można by je nazwać pasówkami, ale to też nie do końca adekwatna nazwa. Mój zegarmistrz określał je jako "kopertówki".

Co do wzrostu wartości, to trudno wyrokować. Ponieważ kilka posiadam, to wolałbym, zebyś był dobrym prorokiem :-) Ale jak będzie - zobaczymy. W tych zegarkach płaci się głównie za ich urok. Werki typowe, a złota za dużo nie ma, bo koperty cieniutkie. Z tego też powodu nie za bardzo nadają się one do codziennej eksploatacji - po prostu łatwo je uszkodzić. Widziałem sporo egzemplarzy z lutowanymi uszkami. Sporo pokrzywionych i pozaginanych.

Przestrzegam Cię też przed zbytnią ingerencją w czasie odnawiania. Ja bym się ograniczył do mycia i smarowania werku, a kopertę wystarczy umyć i przetrzeć płynem do polerowania złota.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.