Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zielony991

Odnośnie Wave Ceptor

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się bardzo(w internecie o tym nigdzie nie ma) skąd zegarek wie że ma cofnąć bądź przyspieszyć o jedną godzinę wskazówki w momencie zmiany czasu z letniego na zimowy i odwrotnie. Specjalnie nie szedłem spać tej nocy aby móc obserwować to zjawisko :blink: Czy to fala emitowana z nadajnika DCF77 "każe" zegarkowi przesunąć czas czy po prostu zegarek ma zakodowane w pamięci daty przejścia między czasami? PS Jestem pełen podziwu i wielki szacunek dla Casio bo to za***isty "gadżet" a znajomi nie wierzą w takie automatyczne przesuniecie czasu dopóki sami nie zobaczą(tak samo z resztą jak święty Tomasz...:)) GW-1400DU user

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy kraj bawi się w czas letni i zimowy. Dla tych pechowców w których krajach się to praktykuje jest opcja Daylight saving time (w skrócie DST). Jeśli ustawisz DST na auto, czas będzie Ci się zmieniał automatycznie. Decyduje o tym zegarek a nie sygnał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadajnik wysyła sygnał dwuskładnikowy:

- UTC czas uniwersalny (zwany też historycznie GMT)

- DST informacja czy jest okres letni, czy zimowy

Procesor w zegarku wykonuje następujący algorytm

- sprawdza jaką użytkownik ma aktualnie ustawioną strefę czasową, i w zależności od tego dodaje lub odejmuje odpowiednią ilość godzin od UTC

- sprawdza czy użytkownik ma ustwione w opcajch automatyczną korekcję DST czy ręczną, i w zależności od tego dodaje lub nie jedną godzinę.

Dopiero po takiej analizie, procesor ustawia odpowiedni czas w zegarku.

Azjatyckie nadajniki (nie jestem pewny co do japońskiego, ale chiński na pewno) nie wysyłają sygnału DST. Tak więc jeśli będziesz w tamtym rejonie, to nawet jeśli ustawisz sobie automatyczną korekcję DST, to nie będzie to miało wpływu, czyli przełącznik DST/STD będziesz musiał ustawić ręcznie przy zmianie czasu.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się bardzo(w internecie o tym nigdzie nie ma) skąd zegarek wie że ma cofnąć

Pitolisz :blink:

17 i 18 bit ramki danych sygnału DCF-77 określa czas letni lub czas zimowy

... PS Jestem pełen podziwu i wielki szacunek dla Casio bo to za***isty "gadżet" ...

No chyba raczej dla Junghansa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się bardzo(w internecie o tym nigdzie nie ma) skąd zegarek wie że ma cofnąć bądź przyspieszyć o jedną godzinę wskazówki w momencie zmiany czasu z letniego na zimowy i odwrotnie. Specjalnie nie szedłem spać tej nocy aby móc obserwować to zjawisko :blink:

Tej nocy była zmiana czasu???

To, że zegarki Casio w nocy synchronizują się nie oznacza, że trzeba koniecznie zarywać noc.

Sygnały z nadajnika są wysyłane co minutę. Wystarczy ustawić nieprawidłowy czas i włączyć ręcznie tryb synchronizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej nocy była zmiana czasu???

Wystarczy ustawić nieprawidłowy czas i włączyć ręcznie tryb synchronizacji.

Nie no kolega mial racje, jak byla zmiana czasu (kiedys)to choc aktualizowalem recznie to sygnal dalej mowil ze jest nie ta godzina co trzeba i przed 24 i kilka minut po dopiero jak sie chyba sam o 2:00 zaktualizowal to z sygnalu otrzymal poprawna informacje o zmianie godziny, choc nie wiem czemu tak jest. :blink:

G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Waszych odpowiedzi wnioskuję, że sterowanie między czasem letnim a zimowym odbywa się pół na pół. Czyli jednak w sygnale zawarta jest informacja czy czas jest taki czy taki.

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.