Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

TomekR

Vostok Europe K-3 SUBMARINE - 2432 / 0325032

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wybor. Zegarek porzadny, mechanim automatyczny z wskazaniem dnia/nocy w kwadratowym okienku na tarczy. Ostatnio bardzo powaznie myslalem wlasnie o tym modelu vostoka, ale ostatecznie zdecydowalem sie na inny model z oferty tego producenta. Sadze ze spokojnie mozesz w niego inwestowac. Warto jednak zwrocic uwage na poprawnosc zmontowania konkretnego egzemplarza, na forum zdarzaly sie przypadki jakichs drobnych niedokladnosci. Moj vostok nie posiada uchybien. Kupilem go jednak w sklepie stacjonarnym. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jeszcze się wypowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem K3 Submarine z pierwszej serii. Przyzwoity zegarek, bez wiekszych zastrzezen. Pamietam, ze luneta (bezel) ciezko bylo rozruszac jak sie "zastal". Rozwaz jeszcze cos z diverow Seiko, a zamienilem Vostoka na Seiko skx007.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to modyfikacja znanego i popularnego 2614b, on ma chyba 32 kamienie, ten jeden dodany właśnie do wskaźnika dnia i nocy. Lubi się spieszyć, ale idzie go w miarę wyregulować. Te stosowane w Vostok Europe są poddawane dodatkowej kontroli jakości na Litwie, podobno je składają raz jeszcze. Generalnie to ładnie zrobione zegarki, jeśli coś się zdarzy to raczej w mechanizmie, ale nie ma co czarno widzieć - nie w każdym przecież. Ja miałem akurat felernego trochę, ale generalnie dawał radę.

W sumie swojego VE też zmieniłem na SKX007, które mam do dzisiajsmile.gif

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jednego VE (K-3 Submarine zresztą) i to dobry zegarek. I ładny do tego ;) . Miałem też 2 ruskie nowe Wostoki i była to totalna porażka. Vostok Europe są zdecydowanie lepiej zmontowane i lepsze pod względem zastosowanych materiałów. Mechanizm nakręcający już "na ucho" pracuje inaczej niż w ruskich wersjach - jest po prostu dobrze nasmarowany i precyzyjnie zmontowany. Awarie mechanzimów zdarzają się rzadko, ale wtedy z reguły po prostu wymienia się cały mechanizm na gwarancji (tylko to musi potrwac, bo serwis jest jeden w Polsce). Później już jest tylko lepiej, bo w zasadzie mechanizmy pozbawione wad fabrycznych są trwałe.

Mechanizm to 2432, czyli jak wspominano już wersja rozwojowa 2416B. Ilość kamieni - zmienna (!), niektóre mają oznaczenie 32 kamienie, a inne (jak mój) 31. Być może jeszcze jeden kamień dodali już w trakcie produkcji, bo mam wczesnego K-3.

Co do dokładności chodu - 2416B i pochodne to dziwne mechanizmy. Ich wolnobieżny balans ma duże wychylenia (o ile jest dobrze nasmarowany), przez co jest bardzo podatny na tzw "galopowanie", które zdarza się czesto przy gwałtowniejszych ruchach. Efekt jest taki, że zegarek jak leży, to chodzi podczas pomiaru niemal idealnie, jak wisi - też, np przez dwie godziny sekundę do przodu, a jak się go nosi wykonując energicznie jakieś czynności, to przez pół godziny potrafi przyspieszyć o kilkanaście sekund. Z moich obserwacji wynika, ze jest to cecha charakterystyczna dla tych mechanizmów - tak po prostu mają. Rekord mojego K-3 to aż +2,5 minuty na dobę po aktywnym dniu (a w pomiarach - niemal idealnie w każdej pozycji). Także trzeba nie machać zbytnio grabiami ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

ale ten model mnie oczarował a cena nie jest zbyt wygórowana.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na opinie

Nie dziwie sie jest bardzo ladny ;) . Jaka cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwie sie jest bardzo ladny ;) . Jaka cena?

Ok. 740,-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemało. Ja swój, nowy kupowałem za ~500 zł ale to była parę lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie więcej i taniej jest TU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem trochę szczęscia - kupiłem K-3 niedawno po starej cenie (530zł). Nie wiem, jakim cudem tak długo ostał się w sklepie...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.