Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

salvatore.gravano

Pobieda a Zenith...

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele się słyszy na temat nadzwyczaj dziwnego ;) podobieństwa Pobiedy z centralnym sekundnikiem do Zenitha. Mam pytanie czy ktos dysponuje zdjęciem mechanizmu Zenitha z owym takim samym mechanizmem jak w Pobiedzie( a może nawet zdjęciem zegarka z tym mechanizmem.. ciekawe jak wyglada.. .Szukałem strony z mechanizmami Zenitha ale nic nie znalazłem.O owym podobieństwie powiedział mi pan Rosiak ( zegarmistrz z Warszawy) twierdząć , że wg jego opinii jest to najbardziej udany i najładniejszy"radziecki" mechanizm. A i wiecie może w jakim czasie były produkowane Pobiedy z centralnym sekundnikiem?Bo na tych mechanizmach chyba nie wybijano daty tak jak w tych z dolną sekundą we wcześniejszych egzemplarzach

Z góry dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie bylo tak z Wołnami,ktore byly kopia zenitha cal.135 z trzema dodatkowymi kamieniami?

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, ten temat jest fascynujacy i zawsze wywoluje zywe dyskusje. Tu masz obszerny watek:

CW/viewtopic.php?t=588

Co do Zenitha - chyba nikt na forum go nie posiada, nikt sie nie chwalil, wyprodukowano tylko 11000 egzemplarzy tego mechanizmu i zdaje sie wcale nie wszystkie zostaly opakowane w koperty i sprzedane, tak, ze zegarkow bylo wyprodukowanych jeszcze mniej.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem, Pobieda z centralną sekundą to przerobiona Pobieda z małą sekundą. Generalnie mechanizmy mają mieć francuskie korzenie. Choć kto to wie? Podobieństwa kształtu płyt są częste i są w zasadzie wymuszane koniecznością podobnego poukładania kół i osi w danym typie mechanizmu. I tak Pobiedy (obie, jak się okazuje) bywaja podobne do niektórych Zenith'ów, a Rakieta 2609AI do mechanizmów ETA stosowanych choćby w starych Atlanticach. Co nie znaczy, że poza ogólną koncepcją mają ze sobą coś wspólnego.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w przypadku wolnowskiego mechanizmu i zenitha to wiele osob twierdzi,ze rusek jest lepszy-mimo,ze mniej starannie wykonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. a wątek musze ogarnąc bo faktycznie jest obszerny...:angry:

"Generalnie mechanizmy mają mieć francuskie korzenie"-a czy wiadomo dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nasi czerwoni przyjaciele ze wschodu lubili podpierniczac zachodnia technologie (-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodam trzy grosze w temacie , po kilku rozmowach z "moim" zegarmistrzem dowiedziałem się że mechanizmy starych Pobied sa podobne do starych Tissot'ów (mówił że robiło się przekładki np. balansów) .

F.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nasi czerwoni przyjaciele ze wschodu lubili podpierniczac zachodnia technologie (-;

Lubili tez kupowac na zachodzie licencje...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobieda 2602 ( czyli ta z dolna sekundą) jest oparta na francuskim LIP 26 z lekkimi modyfikacjami, prawa do produkcji dostały się rosjaną zupełnie legalnie. Pobieda z centralną sekundą to modyfikacja w/w mechanizmu.

Co do Zenita 135 to stanowił on wzór dla werków rodziny 2809 aczkolwiek nie są to kopie tego mechanizmu. Zachowano ogółną koncepcję budowy i proporcie, ale zmian jest dużo i nie mozna mówic o kopii.

Ponadto jesli dobrze poszukać to sporo mechanizmów które ponoc ukradli całkiem legalnie kupili :angry: A kupowali czasami całe fabryki (np. linia do produkcji jednego z modeli hamiltonów - tzw. toczmechy) jak i marki (np. Cornavin). Ponadto trochę dostało im się w ramach reparacji wojennych. Zresztą były też inne sytuacje - np. kupili licencję wraz z wyłącznością na pewne chrono tylko po to by rok później szwajcarski kontrachent sprzedał tę licencę ponownie chińczykom :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reasumujac pobieda nie ma nic wspólnego z zenithem ,a jedynie z lip-em ewentualnie tissotem... to nic i tak pobiedy uważam za najbardziej wytrzymałe:)szkoda że się ich pozbyłem..

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja pociagne temat jednym pytaniem.Czy inne rosyjskie mechanizmy bazowaly na jakichs zagranicznych?Szczegolnie interesuje mnie 2209 poljota,ale o innych tez z checia poslucham (-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poljot 2209 to chyba radziecka konstrukcja. Z mechanizmów zdecydowanie bazujących na konstrukcjach zagranicznych na myśl przychodzi mi pierwszy radziecki mechanizm K-43 (Hampden) oraz Mołnia 36xx (Cortebert).

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja pociagne temat jednym pytaniem.Czy inne rosyjskie mechanizmy bazowaly na jakichs zagranicznych?Szczegolnie interesuje mnie 2209 poljota,ale o innych tez z checia poslucham (-;

Poljot/Łucz 2209 to konstrukcja radziecka, tak samo jak Poljot 2415/2416. Był jeszcze 2200 - najcieńszy radziecki mechanizm, ale to była niezbyt udana konstrukcja. Budzik Mir/Sława to też radziecka konstrukcja.

Pamiętam, że ktoś (dość dawno temu) pisał na forum, że Kirowski 2408 to radziecka konstrukcja, ale dla pewności trzeba by to sprawdzić.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ile się orientuję 2408/2409 i późniejsze 26xx to ich własne opracowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.