Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

walcun

Co to za zegarek?! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Możliwe ze nie w tym dziale pisz, ale jeszcze nie potrafię się dobrze obsługiwać waszym rozbudowanym forum :lol:

Chciałbym żeby Mi ktoś powiedział coś o tym zegarku , kompletnie nie wiem jak szukać w Google bo nie mam nazwy, z czego jest zrobiony i jaką ma wartość , Czekam na odp , dziękuje z góry i pozdrawiam :lol:

Oto link do zegarka-

http://allegro.pl/item941570104_piekny_stary_klasyczny_zegarek_dla_kolekcjonera.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cóż, wygląda na to że nie jest to zegarek, ale raczej sam mechanizm z tarczą i wskazówkami.

Na dodatek nie wiadomo czy wogóle działa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie masz racje :lol: No w takim Stanie go znalazłem :lol: Mam go przed sobą :) I jest b skomplikowany :) Nic nie dotykam żeby nie popsuć:)

Ale miej więcej Wie Ktoś Jaki to może być Model ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale miej więcej Wie Ktoś Jaki to może być Model ?

Żeby powiedzieć jaki to "model" to musiałby mieć karoserie. :lol:

Jest to mechanizm zegarka kieszonkowego wybijający czas, z repetycją (jaką to trzeba by spojrzeć pod tarczę) i funkcją stopera na centralnej sekundzie (której brak).

Bez odnalezienia jakichkolwiek oznaczeń to trudno jest powiedzieć coś pewnego o wytwórcy, ale mechanizm ma bardzo podobny układ do kalibrów jakie wykonywał Dürrstein.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Piotrze.

Niestety Mam Tylko To co na fotkach, Jeżeli znajdzie ktoś więcej info to prosiłbym o wiad PW lub forum :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Pw dostałem Wiadomość, ze prawdopodobnie Jest to zegarek Amerykański z lat 1920.

I Nie wiem co dalej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Pw dostałem Wiadomość, ze prawdopodobnie Jest to zegarek Amerykański z lat 1920.

I Nie wiem co dalej;)

Taa... Bo ma tłoczone (?) specjalne wzory?

Tutaj masz kilka przykładów szwajcarskich zegarków z podobnymi mechanizmami, chociażby trzeci, wystarczy kliknąć na słówko [movement] żeby zobaczyć mechanizm:

http://www.finertime...e=0&ManCode=200

Sporo różnych firm wykorzystywało do budowy swoich mechanizmów podobny schemat chronografu, może więcej dałoby się coś powiedzieć z budowy mechanizmu repetiera, ale jest on ukryty pod tarczą. A ten mechanizm, jak nie ma sygnatur, to nie widzę żadnej mozliwości powiedzieć o nim coś więcej, jest to poprostu repetier z chronografem "no name" z początku XXw i tyle...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos sie pewnie zasugerowal zdobieniem walthamow z tego okresu,ale z tego co wiem,te tak zdobione repetycji i chronografu nie mialy.Swoja droga chcialbym na dzialce znalezc taki mechanizm ^^

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja droga chcialbym na dzialce znalezc taki mechanizm ^^

;) Informacje typu: znaleziony na działce, wykopany na strychu itp. określam jako srutututu... czyli jedena na 1000 jest bliska prawdzie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ta.... i nie ma sladow korozji,kolka sie kreca,miod malina.Hmm...przede mna lezy wykopany niemiecki dienstuhr z ziemi i mimo ze koperta i tarcza jest ok, to w srodku szkoda gadac.Nawet jezeli by byly super warunki i mechanizm w cos zapakowany to i tak po tylu latach niemozliwoscia jest brak korozji i innych oznak lezakowania w ziemi.Widzialem nawet zegarki wyciagniete z ziemi w sloiku szczelnie zamknietym,ktory to sloik po tylu latach poscil i wilgoc zrobila swoje.Ten mechanizm wyglada za dobrze,nawet strychowce niekiedy tak nie wygladaja,wiec nastepne srututu nic nie wnoszoce do info o werku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,to mial byc sarkazm (-;

Zorientowalem sie,ze stan tego mechanizmu jest bardziej szufladowy niz dzialkowy.(-;

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) Informacje typu: znaleziony na działce, wykopany na strychu itp. określam jako srutututu... czyli jedena na 1000 jest bliska prawdzie.

Ta.... i nie ma sladow korozji,kolka sie kreca,miod malina.Hmm...przede mna lezy wykopany niemiecki dienstuhr z ziemi i mimo ze koperta i tarcza jest ok, to w srodku szkoda gadac.Nawet jezeli by byly super warunki i mechanizm w cos zapakowany to i tak po tylu latach niemozliwoscia jest brak korozji i innych oznak lezakowania w ziemi.Widzialem nawet zegarki wyciagniete z ziemi w sloiku szczelnie zamknietym,ktory to sloik po tylu latach poscil i wilgoc zrobila swoje.Ten mechanizm wyglada za dobrze,nawet strychowce niekiedy tak nie wygladaja,wiec nastepne srututu nic nie wnoszoce do info o werku :P

cuda się zdarzają,ta kieszonkowa Doxa o którą ostatnio pytałem to autentycznie wykopek znajomego ,koperta śmieć a tarcza i mechanizm moim zdaniem zaskakująco OK...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/41913-doxa-kieszonka/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.