tarant 2971 #1 Napisano 24 Marca 2010 Czy ktoś posiada mechanizm lub chociażby zdjęcia kompletnego mechanizmu linkowego firmy A. Willmann & Co ? Nasz kolega, który od dawna tu nie pisywał, ma problem z obsługą aktualnego forum. Zamieszczam fragment listu: Kupiłem linkowca ,( zał. ) w którym brakuje wszystkich dzwigni w mechanizmie bicia .Mechanizm jest bardzo podobny do Beckera , Firma "NON PLUS ULTRA"(A. Willmann & Co.) współpracowała z Beckerem i mechanizmy są bardzo podobne . W tym egzemplarzu który kupiłem dzwignie są zupełnie inaczej rozmieszczone niż u Beckera(zał.) . Na załączonych zdjęciach widać rozwiązanie Becera z dzwigniami , a na drugim zdjęciu Willman bez dzwigni . Mam prośbę , może ktoś ma zdjęcie tego mechanizmu , pomogło by mi ono rozwiązać mój problem . W mojej pracowni mam spore możliwości dorobienia takich elementów, Zegarami zajmuje się od 2 ch lat , ale sporo już sie nauczyłem , równiez dzięki Forum Zdjęcia: Becker: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #2 Napisano 24 Marca 2010 Nie będzie łatwo znaleźć taki mechanizm bo ten patent nie był długo stosowany.Patent z 1901 roku należał do firmy Schlenker & Kienzle. PozdrawiamAdam Mroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 24 Marca 2010 Willmann z 1901 roku ? To co z tym włączeniem do VFU ? Wychodzi że Hans Heinrich ma rację ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #4 Napisano 25 Marca 2010 A co On tam pisze? bo nie mam przy sobie książki.Jeśli pisze, że były trzy firmy Willmann no to wszystko się zgadza. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #5 Napisano 25 Marca 2010 Wymienia on 2 firmy z takim nazwiskiem. Pierwsza to Carl Willmann z Villingenn, od 1910 L. Willmann (syn).Co do A.Willmann & Co, tej od "non plus ultra" że działała od 1871, w roku 1900 przejęta przez E.R. Schlenker, i że była odnotowywana jeszcze w roku 1903. Potem o tym, że Willmann był prawdopodobnie współpracownikiem Beckera, który oderwał się w 1871 roku, ze była drugą co do wielkości wytwórnia w Świebodzicach. I ze nie przyłączyła się do VFU, wbrew oficjalnym komunikatom w Deutsche Uhrmacherzeitung. Chyba że schrzaniłem tłumaczenie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andmuszyn 0 #6 Napisano 25 Marca 2010 Wdzę,ze sprowokowałem fajna dyskusje , dodam więc cos z allegro- " Przedstawiam do licytacji stary zegar stojący wyprodukowany pod koniec XIX w. prawdopodobnie przez niemiecką firmę A. Willmann & Co. Uprawdopodobnieniem tej tezy jest stempel umieszczony na płycie mechanizmu. Stanowi on część stempla używanego przez firmę Gustava Beckera w tym okresie. A. Willmann był pracownikiem Gustava Beckera do roku 1871. Potem się usamodzielnił otwierając własny zakład w Freiburgu (obecnie Świebodzice na Dolnym Śląsku). Jego zaklad w 1985 r był drugim co do wielkości zakładem w Freiburgu. Eksperymentował z produkcją roczniaków, która jednak z przyczyn niedopracowań technicznych była niewypałem. W roku 1900 r sprzedał firmę Schlenkerowi (również znany producent zegarów)". Stempel nie potrafię dołaczyc poniewaz nie wiem jak wysłac foto , podaje linka do aukcji http://www.allegro.pl/item950952574_stary_zegar_stojacy_a_willmann_co_1890_r.html .Dzięki za schemat , napędu bicia do mojego zegara. pozdrawiam Andrzej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #7 Napisano 26 Marca 2010 Ten zegar stojący raczej nie zaliczyłbym do wyrobów którejkolwiek z firm Willmann.Samo to, że jako sygnaturę mamy koronę nie poświadcza pochodzenia. Korona na zegarze z Allegro nie jest taka jak znane mi sygnatury Willmanna dodatkowo jest tam napis FRANKONIA.Przez to , że było kilka firm o tej samej nazwie i na dodatek w tej samej miejscowości zdrowo namieszało wszystkim zainteresowanym badaczom. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #8 Napisano 10 Marca 2012 hej, temat już pewnie nieaktualny ale jeśli jeszcze nierozwiązany to posiadam regulator z takim mechanizmem i mogęzamieścić jego fotki. pozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 11 Marca 2012 Temat nieco się rozwiązał (zobacz temat na NAWCC, ostatnie wydanie H.H. Schmida), ale każde nowe zdjęcie jest mile widziane... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #10 Napisano 11 Marca 2012 Wsysło mi fotki ale już poprawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach