Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Mechanizm linkowy A. Willmann - niekompletny...

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada mechanizm lub chociażby zdjęcia kompletnego mechanizmu linkowego firmy A. Willmann & Co ?

Nasz kolega, który od dawna tu nie pisywał, ma problem z obsługą aktualnego forum. Zamieszczam fragment listu:

Kupiłem linkowca ,( zał. ) w którym brakuje wszystkich dzwigni w mechanizmie bicia .Mechanizm jest bardzo podobny do Beckera , Firma "NON PLUS ULTRA"(A. Willmann & Co.) współpracowała z Beckerem i mechanizmy są bardzo podobne . W tym egzemplarzu który kupiłem dzwignie są zupełnie inaczej rozmieszczone niż u Beckera(zał.) . Na załączonych zdjęciach widać rozwiązanie Becera z dzwigniami , a na drugim zdjęciu Willman bez dzwigni . Mam prośbę , może ktoś ma zdjęcie tego mechanizmu , pomogło by mi ono rozwiązać mój problem . W mojej pracowni mam spore możliwości dorobienia takich elementów, Zegarami zajmuje się od 2 ch lat , ale sporo już sie nauczyłem , równiez dzięki Forum

Zdjęcia:

7e13ccbe69844157.jpg

94b84599644ad0cb.jpg

Becker:

607c25fc202663b5.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie łatwo znaleźć taki mechanizm bo ten patent nie był długo stosowany.

Patent z 1901 roku należał do firmy Schlenker & Kienzle.

Wilu%C5%9B.jpg

Pozdrawiam

Adam Mroziuk

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Willmann z 1901 roku ? To co z tym włączeniem do VFU ? Wychodzi że Hans Heinrich ma rację ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co On tam pisze? bo nie mam przy sobie książki.

Jeśli pisze, że były trzy firmy Willmann no to wszystko się zgadza.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienia on 2 firmy z takim nazwiskiem. Pierwsza to Carl Willmann z Villingenn, od 1910 L. Willmann (syn).

Co do A.Willmann & Co, tej od "non plus ultra" że działała od 1871, w roku 1900 przejęta przez E.R. Schlenker, i że była odnotowywana jeszcze w roku 1903. Potem o tym, że Willmann był prawdopodobnie współpracownikiem Beckera, który oderwał się w 1871 roku, ze była drugą co do wielkości wytwórnia w Świebodzicach. I ze nie przyłączyła się do VFU, wbrew oficjalnym komunikatom w Deutsche Uhrmacherzeitung. Chyba że schrzaniłem tłumaczenie :lol:

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wdzę,ze sprowokowałem fajna dyskusje , dodam więc cos z allegro-:lol: " Przedstawiam do licytacji stary zegar stojący wyprodukowany pod koniec XIX w. prawdopodobnie przez niemiecką firmę A. Willmann & Co. Uprawdopodobnieniem tej tezy jest stempel umieszczony na płycie mechanizmu. Stanowi on część stempla używanego przez firmę Gustava Beckera w tym okresie. A. Willmann był pracownikiem Gustava Beckera do roku 1871. Potem się usamodzielnił otwierając własny zakład w Freiburgu (obecnie Świebodzice na Dolnym Śląsku). Jego zaklad w 1985 r był drugim co do wielkości zakładem w Freiburgu. Eksperymentował z produkcją roczniaków, która jednak z przyczyn niedopracowań technicznych była niewypałem. W roku 1900 r sprzedał firmę Schlenkerowi (również znany producent zegarów)". Stempel nie potrafię dołaczyc poniewaz nie wiem jak wysłac foto , podaje linka do aukcji

http://www.allegro.pl/item950952574_stary_zegar_stojacy_a_willmann_co_1890_r.html .Dzięki za schemat , napędu bicia do mojego zegara. pozdrawiam Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegar stojący raczej nie zaliczyłbym do wyrobów którejkolwiek z firm Willmann.

Samo to, że jako sygnaturę mamy koronę nie poświadcza pochodzenia. Korona na zegarze z Allegro nie jest taka jak znane mi sygnatury Willmanna dodatkowo jest tam napis FRANKONIA.

Przez to , że było kilka firm o tej samej nazwie i na dodatek w tej samej miejscowości zdrowo namieszało wszystkim zainteresowanym badaczom.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, temat już pewnie nieaktualny ale jeśli jeszcze nierozwiązany to posiadam regulator z takim mechanizmem i mogę

zamieścić jego fotki. pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat nieco się rozwiązał (zobacz temat na NAWCC, ostatnie wydanie H.H. Schmida), ale każde nowe zdjęcie jest mile widziane...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsysło mi fotki ale już poprawiam

a.willman%20&%20co.jpg

a.willman%20&%20co%20%2818%29.jpg

a.willman%20&%20co%20%2819%29.jpg

a.willman%20&%20co%20%283%29.jpg

a.willman%20&%20co%20%281%29.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.