Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wegota

Kienzle wojskowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy proszę o radę czy to naprawdę oryginał z lat II wojny? :

A po czym to poznałeś? Po tytule aukcji? Moim zdaniem zegarek wyprodukowany po 1945 roku.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się wyglądem i kolorem tarczy, ponieważ mam podobną Helmę i widziałem zdjęcia dzięki uprzejmości kaido2 innych wojaków okresu II WŚ

Non omne, quod nitet, aurum est.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasugerowałem się wyglądem i kolorem tarczy, ponieważ mam podobną Helmę i widziałem zdjęcia dzięki uprzejmości kaido2 innych wojaków okresu II WŚ

No to powinieneś zauważyć też, iż pisano tu już wielokrotnie, że zegarek nie jest wojskowy dla tego, że wyglada jak wojskowy i nawet nie dlatego, że go jakiś żołnierz miał na ręce. Były wprawdzie zegarki wojskowe bez jakichkolwiek oznaczeń, ale tu są dyskusje nawet między znawcami co do ich orygilaności i jak nie występują w jakiejś pisemnej ewidencji to nie ma co sobie głowy zawracać...

Dla mnie jest zupełnie niezrozumiały ten amok związany zegarkami militarnymi, to znaczy rozumiem zainteresowanie zegarkami wojskowymi specjalnymi (nawigacyjne itp), ale zwykłymi buksiakami sztyftowymi, czy zegarkami różniącymi się od seryjnych tylko tym, że maja glapę na tarczy????...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie interesują mnie głupawe rysunki na tarczach, które jak się dowiedziałem z tego forum to w 99,9% fałszywki, ale zegarki tchnące duchem tamtej epoki. Jak zauważyłeś jestem miłośnikiem historii /również zawodowo/ a w szczególności czasów II WS :P

Pozdrawiam.

Non omne, quod nitet, aurum est.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie interesują mnie głupawe rysunki na tarczach, które jak się dowiedziałem z tego forum to w 99,9% fałszywki, ale zegarki tchnące duchem tamtej epoki. Jak zauważyłeś jestem miłośnikiem historii /również zawodowo/ a w szczególności czasów II WS :P

Jasne, ja mówiłem tak ogólnie, poza tym kolekcjoner rozwija się i nabiera wiedzy właśnie w trakcie zbierania...

A kto pyta nie błądzi. :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Werk 51b,produkcja po 57 roku,jednak zalanie kienzlakow z tymi werkami bylo w latach 70-tych.102,50? Wow.Blaszaki(kienzle) co mialem to ponaprawialem i rozdalem,zostal jeden nawet fajny moze go zrobie i all...o,go,go,go :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HE HE HE Dzięki serdeczne wszystkim za wypowiedź do postu kolegi wegota. Tak się składa ,że właśnie na tego Kienzl'a czekam.

W necie znalazłem opis mechanizmu (lata 60-te) Typ militarny bo, bo, bo jest czarny :lol:

A przy okazji co sądzicie o wskazówkach i cyferkach? Poprawiane czy oryginały?

Kaido2 - szkoda, że nie wiedziałem wcześniej to bym się do Ciebie po nie zgłosił. A możesz tego ostatniego mi sprezentować? :D

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem te "gospodynie". Po butelkach można sądzić, że stąd wynika niedokładność cyferek :lol:

d402f13066beb7cbm.jpg

(Nie propaguję ideologii Nazi. Jest to ilustracja odznaczenia/dyplomu z czasów IIWW, dla kobiet "obsługujących" wojsko - znalezione w necie.)

Dopisek z dziś:

Informacja od wystawcy "lata 70-te"

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.